Gazete Vatan Logo

Ucu Gazprom’a dokundu

Rus gaz devi Gazprom, hissedar olduğu en büyük Türk şirketi olan Akfel’i kaybetme endişesi yaşıyor. FETÖ soruşturması sırasında Akfel Holding, TMSF’ye devredilmişti.

Ucu Gazprom’a dokundu

Türkiye’de FETÖ terör örgütü soruşturmalarında atılan adımların ucu, Rusya’nın devlet gaz monopolü Gazprom’a da dokundu.

Şirket, çıkarılan kanun hükmünde kararname ile mal varlıklarına el konulan şirketlerden birinin, Türkiye’de en büyük hisse sahibi olduğu Akfel Holding olduğunu açıkladı. EPDK 4 yıl önce, Rusya’dan doğalgaz ithal etmek isteyen 4 Türk şirketine izin vermişti. Bosphorus Gaz, Kibar Enerji ve Batı Hattı Doğalgaz şirketleri ile birlikte 30 yıllık ithalat lisansı alan Akfel Gaz, toplam 6 milyar metreküplük gazın 2.25 milyar metreküpünü üstlenmişti. Türkiye’nin en büyük özel sektör doğal gaz ithalatçısı olan Akfel’in, Rusya’dan Türkiye’ye özel sektör alımları içinde yüzde 55, toplam gaz satışında yüzde 20 payı olduğu ve yıllık 500 milyon dolara yakın cirosu bulunduğu bildiriliyor.

Rus basını yazdı

Kommersant gazetesinin haberine göre, Gazprom Türkiye’deki en büyük aktiflerini kaybetme korkusu yaşıyor. Haberde Rusya’dan en fazla gaz satın alan özel şirket konumundaki Akfel Gaz’ın fiilen devletleştirildiği vurgulanıyor. Baltacı ailesinin kontrolünde olan Akfel’deki Fatih Mehmet Baltacı, Murad Abdurrahman Baltacı ve Melike Baltacı’ya ait hisselerini bir kısmını Gazprom satın almıştı.

Haberin Devamı

Akfel Holding ortaklarından Murad Abdurrahman Baltacı, 17-25 Aralık’taki operasyonların ardından FETÖ örgütü ve örgütle bağlantılı yapılarla ilişkisini kesmeyen işadamları arasında yer aldığı gerekçesiyle Eylül ayı içinde tutuklanmıştı.

Akfel Grubu şirketlerinden Akfel Commodities, Akfel Gaz ve Akfel Enerji TMSF’ye devredilmişti. Akfel Grubu, Rus ticaret devi olan Gunvor ile de enerji işinde yer alıyor.

En kârlıyı elimizden aldılar

Gazprom’un ve Gazprombank’ın iştiraklerinden olan şirketin akibetinin son Moskova gezisinde Başbakan Binali Yıldırım’a da sorulduğu ancak tatmin edici yanıt alınamadığı haberde vurgulanıyor. Gazeteye konuşan bir kaynak, “Türkiye’deki en büyük ve en kârlı şirketi elimizden aldılar” dedi. Uzmanlar konunun “siyasi sorun” haline geldiği ve artık sadece siyasi yollarla çözülebileceği yorumunu yaptılar.

Haberin Devamı