Gazete Vatan Logo

Uçtu, uçtu, tren uçtu!

Japonya’da manyetik tren, Fuji Dağı yakınlarında yapılan denemede saatte 603 kilometreye ulaşarak kendi rekorunu kırdı.

Uçtu, uçtu, tren uçtu!

Central Japan Railway tarafından Japonya’nın Yamana ilindeki manyetik levitasyon hattında yapılan denemede saatte 603 kilometre hıza ulaşıldı. Maglev treni, 280 kilometre uzunluğundaki hattı yalnızca 40 dakikada kat etti. Japon yetkililer, güçlü elektromanyetik itme kuvvetiyle treni raylardan yaklaşık 10 milimetre havaya kaldıran raylı sistemi 2027 yılında Tokyo ve Nagoya arasında devreye sokmayı planlıyor. 2003 yılında ilk kez Çin’in Şanghay kentinde çalışmaya başlayan manyetik raylı tren, o dönem saatte 501 kilometrelik hıza ulaşmıştı. Central Japan Railway’in geçen hafta gerçekleştirdiği sürat denemesinde ise hız rekoru saatte 590 kilometre olarak kaydedilmişti.

Maliyeti düşük

Maglev trenler, sürtünmesiz çalıştıkları için normal trenlere oranla daha hızlı ve bakım maliyetleri daha düşük. Buna karşın, sistem çok güçlü elektromıknatıslar ve son derece duyarlı kontrol sistemleri gerektiriyor. Şimdiki teknoloji aşırı enerji tüketimiyle çevreye zarar verebilecek bu trenlerin yaygın kullanımına izin verecek kadar gelişmiş değil. Bu çerçevede Almanya, Japonya, Güney Kore, ABD ve Çin’de bazı şirketler bunun üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

2027 yılına kadar hizmete girecek

- Bu trenler, elektrik akımı verilen mıknatıslar sayesinde raylara değmeden hareket ediyor. Tren birbirini iten mıknatıslar yardımıyla rayların 15 santimetre kadar üstünde ilerliyor.

- Central Japan Railway şirketi, bu trenleri 2027 yılına kadar hizmete sokmayı planlıyor.

- Trenler, başkent Tokyo ile ülkenin orta kesimlerindeki Nagoya kenti arasında sefer yapacak.

- Maglev trenler, 280 kilometrelik mesafeyi 40 dakikada alıyor. Bu süre, şimdi yaklaşık 1-1,5 saatte alınabiliyor.

- Kırılan yeni rekora rağmen, yolcular bu hızda seyahat edemeyecek. Şirket, devreye sokulduklarında trenlerin en fazla saatte 505 km yapacağını söylüyor.

- Nagoya demiryolu hattının inşasının 100 milyar dolara mal olacağı belirtiliyor. Hattın yüzde 80’i tünellerden geçecek.

- Japonya hükümeti, durgunluk içindeki ülke ekonomisini canlandırmak için maglev teknolojisini başka ülkelere de satmayı planlıyor.

Haberin Devamı