Gazete Vatan Logo

Üçte bir fiyatına Gürcü plakalı oto

Yabancı ülkede yaşayan üstüne kayıtlı ancak Türkiye’deki müşteriye vekaletle kullanım hakkı verilen lüks oto sayısı patladı. Karadeniz’i Gürcistan plakalılar istila etti. Bayilerde satışlar durdu

Yabancı ülkelerde yaşayan kişiler üzerine kaydı yapılan, Türkiye’deki müşterisine vekaletle kullanım hakkı verilen satış yönteminin lüks araçlarda yarattığı kayıt dışı pazar sorun olmaya başladı. Özellikle Gürcistan’da vergiler çok düşük olduğu için Türkiye fiyatının yüzde 50-60 ucuzuna alınan lüks araçlar vekalet sistemi ile Türkiye’de kullanılıyor. Trabzon, Rize gibi illerin bu tip araçlarla dolu olduğu belirtiliyor. Sistem artık Türkiye’nin diğer illerinde de farkedilmiş ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmış vaziyette. Türkiye’de bu yeni yöntemle kullanılan araç sayısının şimdiden 5 bini geçtiği ve her geçen gün bu yola başvuranların sayısının da arttığı tahmin ediliyor.

Birisi ‘Dur’ demeli

Alanın da satanın da memnun gibi göründüğü ticaretin kaybedeni devlet ve Türkiye’deki otomobil sektörü. Otomotiv sektörü bu tür satışlara “Dur” denilmemesi halinde ciddi mağduriyetler yaşanabileceği, özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki otomobil satıcılarının zor duruma düşebileceği uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, Türkiye’de yeni ama kayıt dışı bir sektör oluşmaya başladığını söyledi. Yanık, Türkiye’nin komşu ülkelerinden, özellikle Bulgaristan, Romanya, Gürcistan üzerinden vekalet yoluyla Türkiye’ye araç satışları başladığını ifade ederek, “Türkiye’de de bu çok ciddi bir sektör olmaya başladı. İleride ciddi anlamda hem ekonomik kayba yol açacak hem de vatandaşlarımızı mağdur bırakacak” dedi.

Pişkinlikte de sınır tanımıyorlar

- Kayıt dışı ticaret, Türkiye’ye komşu Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan’da bu işi yapanlar ve onların İstanbul’daki aracılarıyla telefon veya internet üzerinden kurulan bağlantıyla başlıyor.

- Aracılara, satın almak istediği özellikleri taşıyan ikinci el lüks talebini ileten müşteri, bu ülkelerden Türkiye’deki muadillerine göre yüzde 50-60 düşük fiyata temin edilen araç için bir miktar ödeme yapıyor,

- Kalan borcu araç kendisine teslim edildikten sonra kapatıyor. Bu arada, aracılar satışını yaptıkları lüks araçları, söz konusu ülkelerde yaşayan kişilerin üzerine kayıt yaptırıyor.

Haberin Devamı

- Aracı alan Gürcistan, Bulgaristan ya da Romanya vatandaşı, Türkiye’de talepte bulunan şahısa Türkiye’de kullanmak üzere 3 isime kadar vekalet veriyor.

- Gümrükte bu otomobille birlikte vekalet belgesi teslim ediliyor. Ve Türkiye’deki gerçek sahibi aracı çok rahat kullanabiliyor. Müşteriden sadece aracın sigortasının yaptırılması isteniyor.

- Bu otomobillerin belirli periyotlarla yurda giriş çıkış yapması zorunluluğu yok. Vekalet bulunduğu müddetçe rahatça kullanılıyor. Hatta aracılar, ‘Yediğiniz cezaları bile ödemeyin. Kameralardan, OGS ve KGS’den kaçak bile geçseniz, bu cezalar plakaya yazılacağından dolayı ceza da ödemiyorsunuz” diyor.