Gazete Vatan Logo

Ücretli öğretmenlere müjde!

Birçok okulda öğretmenler ek ders ücret karşılığında öğrencilere ders veriyor.Ek ders ücreti karşılığında okullarda öğretmenlik yapanların primleri yatırılıyor. Usta öğretici ile ücretli öğretmenlerin gün sayıları hesaplanırken iki ayrı formül uygulanıyor.

Ücretli öğretmenlere müjde!

Türkiye'de uzun süredir başta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olmak üzere vekillik ve ücretli olmak üzere görevler yer alıyor. Bu uygulama 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86 ve 89. maddesindeki hükümler çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Şu anda da birçok okulda formasyon sahibi öğretmenler ek ders ücreti karşılığında ders vermeye devam ediyor. Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem ücretli öğretmenlerin emeklilik formülünü yazdı...

Ücretli öğretmenler haftada 30 saate kadar görev yapabiliyorlar. Bu çalışanların aynı zamanda primleri de yatırıldığı için süreler emeklilik hesabında kullanılıyor. Bu ek ders ücreti karşılığı ders verenlerin bir kısmı ise usta öğretici olarak adlandırılıyor. Burada iki ayrı hesaplama ortaya çıkıyor.

Ek ders ücret karşılığında görev yapan öğretmenlerin prim ödeme gün sayısı, bir aydaki ek ders süresi bir günlük çalışma süresi olan 7.5 saate bölünerek bulunuyor. Örneğin haftada 30 saat ders veren bir öğretmen için hesaplama 120 / 7,5 = 16 gün şeklinde yapılıyor.

Haberin Devamı

Yani bu öğretmenimiz için yatırılacak prim günü 16 gün olacak. Burada çıkan sonuç küsuratlı olursa o bir güne tamamlanıyor. Örneğin sonuç 16 gün 2 saat şeklinde çıksaydı gün sayısı 17 olarak değerlendirilecekti. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 10 Mayıs 2001 tarihli genelgesinde bu hususlar detaylı olarak anlatılıyor.

KAZANCA BAKILIYOR

Okullarda ek ders ücret karşılığında görev yapan usta öğreticilerde ise farklı bir hesaplama sistemi devreye giriyor. Burada hesaplama kazançlar üzerinden yapılıyor. Bir aydaki brüt kazançları günlük prime esas kazancın yani brüt asgari ücretin günlük miktarına bölünüyor. Çıkan rakam küsuratlı da olsa tam olan rakama bakılıyor. Bu konudaki detaylar yine Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 16.09.2009 tarihli ve 18.08.2010 tarihli yazılarında anlatılıyor.

Örneğin bir usta öğreticinin aylık brüt kazancı 2000 TL olsun. Bu öğretmenin prim gün sayısı şöyle bulunacak; 2000 / 85,28 (günlük asgari ücret) = 23,45 . Burada gün sayısı 23 olarak belirleniyor.

Haberin Devamı

DMK MADDE 86 Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

DMK MADDE 89: Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir. Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar Cumhurbaşkanı kararı ile tespit olunur