Gazete Vatan Logo

Uçakta ne kadar radyasyona maruz kalıyoruz?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre, radyasyon kanserin en büyük nedenlerinden biri. Peki her yıl on milyonlarca kişinin yaptığı uçak seyahatlerinden ne kadar radyasyona maruz kalıyoruz?. BU sorunun cevabı Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) geldi.

Uçakta ne kadar radyasyona maruz kalıyoruz?

New Mexico'da içi helyum ile dolu araştırma balonunu gözkyüzüne çıkaran NASA bilim insanları uçak yolculuklarında maruz kalınan radyasyon miktarını belirledi. Yaklaşık 1.5 yıl süren araştırmaya göre, 26 bin feet'ten (yaklaşık 8 bin metre) sonra yolcular radyasyona maruz kalmaya başlıyor. Yükseklik artıkça radyasyon miktarı da artış gösteriyor. Zira adeta bir mıknatıs gibi çalışan Manyetosfere yaklaşıldıkça maruz kalınan rasyasyon oranı da artış gösteriyor. Bu nedenle kıtalar arası uçuşlarda irtifa kısa mesafeli uçuşlara oranla daha yüksek olduğu için alınan radyasyon oranı da artıyor.

Aynı çalışmaya göre, kutuplar üzerinde yapılan kıtalar arası uçuşlarda alınan radyasyon oranı ekvator üzerinden yapılanlara oranla 3 kat daha fazla.