Gazete Vatan Logo

Uçak saldırısı da Abdeslam’ın işi mi?

IŞİD’in Paris ve Brüksel saldırılarında rol alan Salih Abdeslam’ın, Egyptair uçağına düzenlendiği düşünülen terör saldırısının da arkasında olabileceği öne sürülüyor.

Uçak saldırısı da Abdeslam’ın işi mi?

Paris-Kahire seferini yaparken içindeki 66 yolcu ve mürettebatla birlikte Akdeniz’e düşen Egyptair Havayolları’na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağının düşüş nedeni hala gizemini korurken, terör saldırısı ihtimalini değerlendiren Fransız yetkililer, eylemin arkasında tanıdık bir ismin olabileceğini düşünüyor.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre Fransızlar, 13 Kasım’da başkent Paris’te 130 kişinin ölümüne yol açan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında yer alan Belçika vatandaşı Salih Abdeslam’ın, uçağın kalktığı Charles De Gaulle Havaalanı’ndaki olası bağlantılarını araştırıyor. Abdeslam ve 3 militanın, Paris saldırılarından sadece 2 saat önce havaalanına gelerek içeride bir saat geçirdikleri belirlenmişti. Yetkililer, Abdeslam’ın ziyaretinin, havaalanında çalışan IŞİD militanları olabileceği ihtimalini gündeme getirdiğini vurguluyor.

85 bin kişilik şüpheli listesi

Halen Belçika’da tutuklu olan Abdeslam’ın konuyla ilgili dün sorguya çekildiğini yazan yerel basın, Fransız yetkililerin, Charles De Gaulle’de Egyptair uçağına erişim imkanı olan 85 bin kişilik bir liste çıkardıklarını kaydetti. Listenin uzunluğu nedeniyle söz konusu iddianın doğru olup olmadığı bir süre daha belirsizliğini koruyacak.

Haberin Devamı

‘İçeride patlama meydana geldi’

Uçağın düşüşünden önceki dakikalarda gönderilen acil durum mesajları, kokpit ve diğer bölümlerde duman alarmının devreye girdiğini ortaya koymuştu. Uzmanlara göre bu mesajlar, uçağın içerisinde bir bomba düzeneğinin ya da yangın bombasının patlatıldığını gösteriyor. Bu da terör saldırısı tezini güçlendiriyor.

Paris saldırılarının ardından Belçika’ya kaçan Salih Abdeslam’ın, 22 Mart’ta başkent Brüksel’de düzenlenen IŞİD saldırılarının da planlayıcısı olduğu düşünülüyor. Abdeslam, geçtiğimiz aylarda Brüksel’de yakalanmıştı.