Gazete Vatan Logo

Üç töre, üç küçük kadın, üç dram

Erzurum'da 5 gün önce düğünü olan 13 yaşındaki kız, ahırda intihar etti.

13 yaşında evlendirilince kendini astı

ERZURUM’DA 5 gün önce düğünü olan 13 yaşındaki kız, ahırda intihar etti. Tekman ilçesine bağlı Toptepe köyünde yaşayan Güler Ç. (13) 5 gün önce yapılan düğünle imam nikahıyla Akın Baba ile birlikte yaşamaya başladı. Güler Ç, sabah saatlerinde ahırdaki tahtaya kendini iple asarak intihar etti. Bayram namazı kılmak için evden ayrılan aile üyeleri, döndüklerinde Güler Ç’nin cesedi ile karşılaştı. Olayın ilçe jandarma komutanlığına bildirilmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Bu arada, Güler Ç’nin 5 gün önce imam nikahı ile birlikte yaşamaya başladığı Akın Baba’nın kimliğinde 11 yaşında görüldüğü ancak ailesinin 19 yaşında olduğunu beyan ettiği kaydedildi.

12 yaşında töreden kaçtı devlete sığındı

AĞRI’NIN Patnos İlçesi’ne bağlı Pirömer Köyü’nde oturan ve ailesi tarafından nişanlandırılan F.G., 3 ay önce yanlışlıkla nişanlısı yerine, Erzurum’da oturan ve eşinden boşanmış 4 çocuk babası Yahya Güneş’in telefon numarasını aradı. Bu görüşmenin ardından Güneş, kıza arkadaşlık teklif edip, aralarındaki telefon görüşmelerini bahane ederek ailesine söylemekle tehdit etti. Okuma yazması olmayan, kendisinin istememesine rağmen ailesinin zoruyla başkasıyla nişanlanan genç kız, iddiaya göre korkudan Güneş’in tehditlerine boyun eğmek zorunda kaldı. F.G., 4 çocuk babası Yahya Güneş’le kaçmayı kabul eti. Bunun üzerine Erzurum’dan taksi kiralayan Güneş köye gelip F.G.’yi gece yarısı kaçırdı. Ardından otobüsle İzmir’e giden F.G. ile Güneş, Basmane Semti’nde bir otelde 2 gün birlikte kaldı. İddiaya göre Yahya Güneş, genç kızı dövüp, iki kez tecavüz etti. Daha sonra kızı Tatvan’a bırakıp kaçtı. Yakalanan Y.G. tutuklandı. Küçük kız töre gereği öldürüleceğini söyledi. Bunun üzerine mahkeme kararıyla F.G., bir yurda yerleştirildi.

Töre gereği bebeğiyle beraber vurdular!

MARDİN’İN Derik İlçesi’nde oturan N.E., 3 ay önce tecavüz ettiği, bu olaydan 1.5 ay sonra da ağabeyi V.E. ile evlendirilen dayısının kızı 19 yaşındaki H.B.’yi evlilik öncesi hamile kaldığının ortaya çıkması üzerine ’töre gereği’tabancayla vurdu. Saldırıda bebeğini kaybeden genç kadın, tedavi edildiği Şanlıurfa’da polis korumasına alındı. Sağlık durumu iyiye giden ve saldırı sırasında bebeğini düşürdüğü belirlenen genç kadın, başından geçenleri polise anlattı. Töre nedeniyle vurulan genç kadının, öldürülmemesi için polis, hastanedeki odasında 24 saat nöbet tutmaya başladı. Zanlı N.E aranıyor, olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Haberin Devamı