Gazete Vatan Logo

Üç saatte robotik kol yaptılar bütün Türkiye’yi birleştirdiler

Beykoz’da sondaj için açılan 48 metre derinliğindeki kuyuya düşen dört aylık yavru köpek kurtarıldı ve ülkeye umut oldu. Kurtarma çalışmalarında yer alan ekiplerden biri de Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi robotik takımıydı...

Üç saatte robotik kol yaptılar bütün Türkiye’yi birleştirdiler

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’ne adımımızı attığımızda bizi okuldaki robotik takımın isminin yer aldığı sweetshirt’yle okulun müdürü Tolga Yıldız karşılıyor. Yıldız aynı zamanda robotik takımın da başında. 6 yıl önce kurulan INTEGRA’yı 2015’te faaliyete geçen Adroit Androids takımı takip etmiş. Okulun atmosferi sıradan bir liseden çok Silikon Vadisi’ni andırıyor. Ekip hafta içi her gün saatlerce laboravuarda kalıyor, yeri geldiği zaman sabahlıyor. Çünkü 15 gün sonra sonra Kaliforniya’da ardından San Diego’da gerçekleşecek olan büyük bir organizasyona katılacaklar. Kuyu’nun kurtarıldığı gece operasyona katılan 30 kişilik ekipte kuyu için robotu yapan 8 öğrenci bulunuyor.

Tolga Yıldız, Beykoz’daki geceyi şöyle anlatıyor: “Okulumuzdan mezun olan eski öğrencim, olayı anlattı ve yardım istedi. Çocuklar 3 saatte robotik kol tasarladılar. Varolan parçalardan mekanik bir kol ürettiler. İlk denemede köpeği boynundan yakalamayı başardık, pnömatiklerimiz hava salmaya başladı. Robotik kolumuzu yüzde 100 sonuç verecek şekilde geliştirmek için okulda kalmaya karar verdik. Yolda köpeğin kurtulduğunu öğrendik. Kimin yaptığı önemli değil, bu iş birçok insanı birleştirdi...”

Haberin Devamı

Artık söz sırası, bütün gece gözlerini dahi kırpmadan ağabeyleri ve ablalarına yardım eden, 16 yaşındaki dahi lisesilerde. İşte onların hikayesi...

Elimiz kolumuz bağlı duramazdık

Harika bir iş başardınız, tüm gece kuyunun başında mücadele verdiniz…

Sude Naz Kurtuluş: Haberi alır almaz işlerimizi kenara bıraktık. Köpeği kurtarma esnasında halatla ilgili bir problem yaşandı. Hemen okula geri döndük ve sabaha karşı robotu tekrar yaptık. O sırada köpeğin kurtulduğu haberi geldi. Sevinçten ağladık, birbirimize sarıldık.

Berk Sürücü: Kuyuyu görünce içimiz parçalandı. Elimiz kolumuz bağlı duramazdık.Turnuvaya hazırlandığımız için şanslıydık.

Üç saatte nasıl yarattınız bu robotik kolu?

Berk: Okulumuzda bulunan bir başka robotik ekibinin çalışma alanı hayvanları kurtarmak üzerineydi. Tecrübemiz vardı.

Eylül Ilgıt Vatan: Bolca sigma alüminyum profil kullandık. Mekanik bir düzenek hazırladık. İpler yardımıyla uzaktan kontrol edebiliyorduk.

Haberin Devamı

En prestijli robot turnuvası!

15 gün sonra dünyadaki en önemli robotik turnuvasına katılıyorsunuz...

Sude Naz: İki farklı robot yapıyoruz. 8 gün kalacağız ABD’de.

Eylül: Organizasyonun adı First Robotics Competition. Dünyadaki en prestijli robotik turnuvası... 2016’da ekibimiz, en prestijli ödül olan Chairman’s Award’ı kazandı.

Sosyal hayata vakit ayırabiliyor musunuz? Sevgiliniz var mı?

Sude Naz: Eczacıbaşı’nda 6 yıl voleybol oynadım. Ancak bıraktım. Şu an erkek arkadaşım yok.

Eylül: 6 yıl yüzmeyle ilgilendim. Ama bıraktım. Erkek arkadaşım yok.

Berk: Keman çalıyorum. Kız arkadaşım vardı, ama artık yok ne yazık ki...