Gazete Vatan Logo

Üç paşaya 20 yıl!

Balyoz davasında mahkeme tarihi kararını açıkladı

Üç paşaya 20 yıl!

Yaklaşık 3 yıldır süren Balyoz Darbe Planı davasında sanıklara ceza yağdı. 250’si tutuklu, 365 sanığın yargılandığı davada 3 emekli komutan önce ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Ancak bu ceza, ‘darbeye eksik teşebbüs’ten 20 yıla indirildi. Emekli ve muvazzaf askerlerin yargılandığı ve sadece 2 sivil sanığın bulunduğu tarihi davada, 34 kişi ise beraat etti...
Üç paşaya 20 yıl
Emekli ve muvazzaf askerlerin yargılanmasıyla Türkiye tarihine geçen Balyoz davasında beklenen karar dün çıktı. Önceki gün verilmesi beklenen kararı mahkeme dün akşam üstü açıkladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından oluşturulan karar, üye hakim Ali Efendi Peksak tarafından okundu. Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ı “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar hakkındaki cezanın Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca yarı oranında arttırılmasının öngörüldüğünü hatırlatan mahkeme, cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle bunun fiilen mümkün olmadığını bildirdi. Sanıkların ellerinde olmayan sebeplerden dolayı sonucun meydana gelmediğini belirten, kastın ve kusurun yoğunluğunu, güttükleri amacı göz önüne alan mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını eski TCK’nın “cürme teşebbüs” başlığını taşıyan 61. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 20’şer yıl hapis cezasına çevirdi. Mahkeme, Fırtına, Örnek ve Doğan’ın mahkemedeki olumsuz tutum ve davranışları nedeniyle haklarında eski TCK’nın 59. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.
Üç paşaya 20 yıl
79 sanığa 18 yıl

Mahkeme Heyeti, Orgeneral Bilgin Balanlı, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Korgeneral Yurdaer Olcan ve emekli Albay Cemal Temizöz’ün de aralarında bulunduğu 78 sanığı ”Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum etti. Eylemlerin eksik teşebbüs aşamasında kaldığını belirten mahkeme, meydana gelecek zarar ve tehlikenin ağırlığını, kast ve kusurun yoğunluğunu, güttükleri amaç ve olaylardaki konumlar nazara alınarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının eski TCK’nın ”cürme teşebbüs” başlığını taşıyan 61. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 18’er yıl hapis cezasına çevirdi. Sanıklardan, Bulut Ömer Mirmiroğlu’nu da aynı suça ilişkin 18 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, Mirmiroğlu’nun cezasını yargılama sürecindeki olumlu tutum ve davranışları göz önüne alınarak, eski TCK’nın 59. maddesi uyarınca 15 yıl hapse indirdi. Mahkeme bazı sanıklar çok küçük bir bölümü için duruşmadaki iyi hallerini göz önüne aldı. 22 kişinin cezası bu iyi halden ötürü 13 yıl 4 aya düşürüldü.
Üç paşaya 20 yıl
214 sanığa 16 yıl

Mahkeme, aralarında hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, emekli Albay Dursun Çiçek, emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç, ”Ergenekon” davasından da tutuklu yargılanan emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ, emekli Tuğgeneral Rıfkı Durusoy’un da aralarında bulunduğu 214 sanığın ”Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan cezalandırılmasına karar verdi. Bu suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değerini dikkate alarak sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, bu cezanın meydana gelen zararın ve tehlikenin ağırlığı, kast ve kusurun yoğunluğu, sanıkların güttükleri amaç ve olaylardaki konumlarını da göz önünde bulundurarak, indirilmesini kararlaştırdı. Mahkeme, sonuç olarak 214 sanığın 16 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, cezalandırılan sanıklardan Tevfik Özkılıç’ın adının ”gen-etüt” belgesinde geçmesine rağmen, dava konusu seminere gözlemci olarak katıldığı ve suça katılımının sabit bulunmadığını ifade ederek, bu nedenle Özkılıç’ın beraat etmesi gerektiği yönünde karşı oy kullandı.
Üç paşaya 20 yıl
69 sanığa tutuklama

Mahkeme heyeti ayrıca dava kapsamında tutuklu bulunan 250 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme duruşma salonundaki 6 tutuksuz sanığın tutuklanmasına, 69 sanık hakkında da yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

Ersöz’ün dosyası ayrıldı
Üç paşaya 20 yıl
Mahkeme haklarında yakalama kararı olan sanıklar Ali Göznek ve Ahmet Gökhan Rahtuvan ile tedavi olduğu için savunması alınamayan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün dosyasının ayrılmasına karar verdi.

13 yıl daha yatacaklar

Hukukçulara göre ceza alan sanıklar terör suçları gereği uygulanan 3/4 uygulamasına tabi tutulacak. Yani sanıklar verilen cezanın dörtte üçünü yatacaklar. Buna göre 20 yıl hapis cezası alan Çetin Doğan, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek buna göre 15 yıl daha cezaevinde kalacak. Ancak sanıklar 21 aydır cezaevinde. Bu sürede cezaden düşecek. Ve 13 yıl daha hapis yatmaları gerekecek.
Üç paşaya 20 yıl
Çetin Doğan Emekli Orgeneral 1. Ordu eski Komutanı

Balyoz Darbe Planı’nın Çetin Doğan’ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlandığı iddia edildi. Davaya konu olan ve 2003 yılında düzenlenen semineri düzenleyen kişinin de Doğan olduğu öne sürüldü. Doğan’ın seminerde kaydedilen ses kayıtları ortaya çıkmıştı.

Halil İbrahim Fırtına Emekli Orgeneral Hava Kuvvetleri eski Komutanı

Balyoz Darbe Planı’nın en önemli aşamalarından olan Oraj Hava Harekat Planı’nı hazırlayan isim olduğu öne sürüldü. Fırtına’nın yaptığı iddia edilen plana göre Ege’de bir Türk jeti düşürülecek ve bir kriz ortamı yaratılacaktı.
Üç paşaya 20 yıl
Özden Örnek Emekli Oramiral Deniz Kuvvetleri eski Komutanı

Balyoz Darbe Planı’nın aşamalarından biri olan Suga Harekat Planı’nın başındaki komutan olduğu ve Suga Planı’nı hazırladığı iddia edildi. Ergenekon davası süreci de Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen ‘Darbe günlükleri’yle başlamıştı.

18’ER YIL CEZA ALDILAR
Üç paşaya 20 yıl
Ergin Saygun Emekli Orgeneral 1. Ordu eski Komutanı


Plan Semineri’nde sunum yapan isimlerden biriydi. Balyoz Harekat Planı kapsamında görev yapacak personelin belirlenmesinde sorumluğu olduğu ve listelerin Saygun’un önderliğinde hazırlandığı öne sürüldü.

Bilgin Balanlı Orgeneral Harp Akademileri eski Komutanı

“BALYOZ”un, Hava Kuvvetleri’nin görevli olduğu “Oraj Hava Harekat Planı” kapsamında Orgeneral Balanlı’nın da aktif rol aldığı ileri sürülüyor

Engin Alan Emekli Korgeneral 2. Kolordu Komutanı

Adı Balyoz Darbe Planı kapsamında hazırlandığı listelerde geçiyordu. Alan’ın plan kapsamında “Özel operasyon ve sorgulama timlerinde görevlendirilecek personel”, “özel görevli toplama timlerinde görevlendirilecek personel” gibi listeleri hazırladığı öne sürüldü. Seminere katılan isimler arasındaydı.

Üç paşaya 20 yıl

KARARDAN NOTLAR

Alan’ın vekilliği düşecek mi?


CEZAEVİNDEYKEN MHP’den İstanbul milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan’ın milletvekilliğinin düşüp düşmeyeceğine Yargıtay karar verecek.

- Sanık Ali Tarık Akça yargılama sürecinde öldüğü belirlenen Ali Tarık Akça hakkındaki yargılamanın da düşmesine karar verildi.

- Hakan Büyük ise gizli belgeleri saklamak suçundan 6 yıl hapis cezası ile en az cezayı alan sanık oldu.

- Ayrıca tüm ceza alan sanıkların ömür boyu kamu görevlerinden men edilmesine karar verildi. Ceza alan sanıkların mahkeme masraflarını ödemelerine verilen karar ise sanıklar ve izleyiciler arasında tepki ile karşılandı.

Üç paşaya 20 yıl

Aileleri yıkıldı

Kararın okunmasının sonlarına doğru salondan bir kadın “Baba!” diye çığlık atarak sinir krizi geçirdi. Sağlık görevlileri yardımıyla salondan çıkarılan kadının ardından izleyici bölümüne arkası dönük olan sanıklar arkalarına dönerek ailelerine gülümseyerek el salladı. Karar okunurken sanıkların ailelerine güçlü görünmek için el salladığı gözlenirken izleyicilerin ağladığı gözlendi. Kararın açıklanmasının ardından Org. Bilgin Balanlı’nın eşi İffet Balanlı gözyaşlarına boğuldu. Kararın bitmesinin ardından ise sinir krizi geçiren çok sayıda sanık yakınına sağlık ekipleri müdahale etti. Cezaevinin kantininde sandalyelerin üzerine yatırılan ve koridorda yatan yakınlara sağlık görevlileri yetişmekte zorlandı.

Üç paşaya 20 yıl

ÇETİN DOĞAN’IN EŞİ:

‘Hakkımızı helal etmiyoruz’


20 yıl hapis cezası alan Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi Nilgül Doğan karara tepki gösterdi: “Hukuk tarihine kara sayfa olarak geçen bir karar. Zaten bu mahkemeye de bu karar yakışırdı. Mahkeme bizi mahcup etmedi. Bu yüzdren tebrik ediyorum onları. Ama unutmasınlar, adalet bir gün herkese lazım olur. Eşim içeride dedi ki ‘Eğer ülke bizim çektiğimiz sıkıntılarla düze çıkacaksa, biz hakkımızı helal ediyoruz’ dedi. Ama biz hakkımızı helal etmiyoruz. Mücadelemiz yasal platformlarda devam edecektir.”

Üç paşaya 20 yıl

KAMU, BABALIK VE KOCALIK HAKLARINI DA KULLANAMAYACAKLAR

İSTANBUL 10. Ağır Ceza Mahkemesi, kararında ayrıca Hakan Büyük dışındaki tüm sanıkların verilen hürriyeti bağlayıcı cezanın süresini dikkate alınarak, eski TCK’nın 31. maddesi uyarınca müebbeten kamu hizmetlerinden yasaklanmalarına karar veren mahkeme heyeti, aynı sanıkların eski TCK’nın 33. maddesi gereğince hapis halleri sona erene kadar yasal kısıtlılık halinde bulundurulmasını, ayrıca bu süre içinde babalık ve kocalık sıfatının verdiği hakları kullanmaktan mahrumiyetlerini kararlaştırdı.

Haberin Devamı