Gazete Vatan Logo

Üç ilde olaylı Öcalan protestosu

DİYARBAKIR,Van ve Mardin'de Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilmesi yıldönümünde polise havai fişek ve taşla saldırın gruba, gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale edildi.

Üç ilde olaylı Öcalan protestosu

İmralı Adası'nda çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'n 15 Şubat 1999'da Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinin 17'inci yıldönümünde Diyarbakır'da HDP, DBP, merkez Bağlar İlçesi Batkent Meydanı'nda protesto etkinliği düzenledi.



Meydanda toplanan kalabalığa seslenen HDP Batman eski Milletvekili Ayla Akat, Öcalan'ın İmralı Adası'nda tecrit altına olduğunu öne sürerek, tecrit kaldırılması için her gün haykıracaklarını söyledi. Akat, "Bugün 15 Şubat. Biz, bir 15 Şubat'ı daha önderliğimiz tecrit altında geçirmesin diye, her gün mücadele günüdür diyerek, haykıracağız ve mücadeleye devam edeceğiz. Sözümüzü söyleyeceğiz. Biliyoruz ki, siz bunları ilk defa işitmediniz. İlk defa bizden önderliğimiz özgür olmadan, biz de özgür değiliz sözünü ilk defa işitmediniz. Hep birlikte sürüklendiğimiz ölüm yolu için bir çıkış vardır. O çıkışın yolu da İmralı'dan geçiyor. Barışın teminatı İmralı'dadır, onun ortaya koyduğu demokratik özerk Kürdistan ve demokratik Türkiye perspektifidir. Bu korkulacak bir şey değil, sahip çıkılması gereken demokratik çözüm projesidir" dedi.

Haberin Devamı

Akat'ın açıklamasının ardından toplanan kalabalık, Emek Caddesi'nde doğru yürüyüşe geçti. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan yürüyüş sırasında ara sokaklarda toplanan gruplar polis araçlarına havai fişek ve taşlı saldırıda bulundu. Polis, saldırganlara gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Bir süre devam eden olayların ardından saldırganlara ara sokaklara kaçtı. Bu sırada olayların yaşandığı Emek Caddesi üzerindeki esnafın kepenk kapattığı görüldü.

VAN'DA DA GERGİNLİK ÇIKTI
VAN’da PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan Türkiye’ye getirilişinin 17’nci yıldönümünü protesto etmek amacıyla HDP-DBP tarafından düzenlenen yürüyüşün ardından olaylar çıktı.
Yürüyüşe HDP Van Milletvekilleri Adem Geveri, Tuba Hezer, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Hacıbekir Caddesi’ndeki Sebze Hali Kavşağı’nda toplanan grup Kürtçe ’Yaşasın Başkan Apo’, ’Kürdistan faşizme mezar olacak’ sloganları atarak İkinisan Kavşağı’na kadar yürüdükten sonra yoğun güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı. HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, zorlu ve direniş dolu günlerden geçtiklerini belirterek şöyle dedi:
"Cizre, Silopi, Sur, Şırnak, İdil’de yıllardır yüzünü hep karanlık ve kirli bir şekilde gösteren devlet iktidarlar değiştrip yine kirli güçle Kürdistan’da faşizmin bayrağını sallandırmak için topyekün saldırmaktadır. Bizler Kürdistan da onların kirli ellerle açtıkları hendeklere faşizmin bayrağını gömüp özgürlük bayrağını asıp onurlu bir şekilde dalgalandıracağız. Bizler bu onurlu yolda sadece Kürt halkı için değil tüm halklar için bu yolu en görkemli bir şekilde yürüyeceğiz."
Yapılan açıklama ardından kalabalık dağıldı. Bazı gruplar ise ara sokaklarda toplandı. Yaklaşık 100 kişilik bir grup, güvenlik önlemi alan polise taş atınca olaylar çıktı. Polis taş atan göstericilere tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Arar sokaklarda olaylar devam ederken 6 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı


MARDİN'DE POLİSE SALDIRI

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişini protesto etmek amacıyla izinsiz yürüyüş yapmak isteyen ve yol kapatan gruba, polis müdahale etti.

Kızıltepe’de HDP ve DBP’nin çağrısı üzerine aralarında HDP’li milletvekili Ali Atalan ve İlçe Belediye Başkanı İsmail Ası’nın da bulunduğu bir grup partili, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle Özgürlük Meydanı’nda toplandı. Burada basın açıklaması yapan grup, daha sonra yürüyüş yapmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine dağılan grup, bir süre sonra Mehmet Sincar Parkı’nda tekrar bir araya geldi. Grup burada çöp konteynırları ile yolu trafiğe kapatırken, yüzleri maskeli bazı şahıslar da olay yerine gelen polise taşlarla saldırdı. Bunun üzerine polis, biber gazı ve tazyikli su kullanarak, grubu dağıttı.

Haberin Devamı