Gazete Vatan Logo

Üç günde iki rekor!

Derya Can bir dünya rekoru daha kırdı...

Üç günde iki rekor!

Perşembe kırdığı ’Değişken ağırlıkla ip destekli paletsiz dalış’ rekoruyla adından söz ettiren milli sporcu Derya Can, dün de ‘İp destekli paletsiz sabit ağırlık’ dalında 71 metreye inerek yeni bir rekora imza attı.

Sualtı milli takımından Derya Can, Antalya’nın Kaş İlçesi Hidayet Koyu’nda dünyada ilk defa denenen ’İp destekli paletsiz sabit ağırlık’ dalında 71 metreye dalarak dünya rekoru kırdı. Antalya’nın Kaş İlçesi’nde geçen perşembe, 71 metreye ’Değişken ağırlık ip destekli paletsiz derin dalış’ yaparak dünya rekoru kıran Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Sporları Kulübü üyesi, milli sporcu Derya Can, dün ’İp destekli paletsiz sabit ağırlık’ dalında 71 metreye dalarak yeni bir dünya rekoru kırdı.



1 dakika 12 saniyede

Çukurbağ Yarımadası Hidayet Koyu’ndaki rekor dalışı, Dünya Sualtı Federasyonu hakemlerinden Rus İgor Orel, İspanyol Nicalaus Asoza Garcia ve Sualtı Sporları Federasyonu Serbest Dalış Teknik Kurul Başkanı Levent Ucuzal gözetiminde yapıldı. Dün saat 08.45’te dalış yapması beklenen Can, soğuk hava nedeniyle dalışını 1 saat gecikmeli gerçekleştirdi. Saat 09.45’te gözetmenler eşliğinde rekor denemesine başlayan milli sporcu, 71 metreye 1 dakika 12 saniyede daldı. Dönüşünü 1 dakika 19 saniyede tamamlayan Can, zaferini denizde Türk bayrağı açarak kutladı. Hakem komitesi, Can’ın toplamda 2 dakika 31 saniyede gerçekleştirdiği dalışı, 71 metre olarak açıkladı.

Üç günde 2 dünya rekoru kıran Derya Can, şunları kaydetti: “Bu rekorun Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye’nin tanıtımı için kullanılmasını arzu ediyorum. Çünkü Türkiye bu branşta dünyada çok önemli bir yere sahip. Bugün yaptığımız deneme, Dünya Sualtı Konfederasyonu’nda ilk defa denendi. Bunu da ben denemeye cesaret ettim. Çünkü zor bir branş. Paletsiz yapılıyor. İp çekerek inip, ip çekerek yukarı çıkıyorsunuz. Denemek isteyenler olacaktır. Ondan sonra biz de yeniden rekoru kırarız.”

İLGİSİZLİKTEN YAKINDI

Milli Sporcu Derya Can kırdığı ikinci rekoru da önceki gibi Cumhuriyet’in kuruluşunun 90’ıncı yılına ithaf ettiğini söyledi. Genç sporcu devlet yetkililerinden yeterli destek alamamaktan da yakındı.

Haberin Devamı