Gazete Vatan Logo

Üç aylar başladı! Hangi ibadetler yapılır?

29 Mart 2017 tarihinde üç aylar başladı. Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan ayıdır. Bereket, rahmet ve mağfiret iklimi olan mübarek üç ayların başladığının habercisi de Regaib Kandili’dir. Üç aylar içerisinde hangi ibadetler yapılır? Detaylar haberimizde!

Üç aylar başladı! Hangi ibadetler yapılır?

Allah, mümin olanlar için bereket ve rahmetin bol olduğu üç ayları bahşetmiştir. Bu aylar fazileti bol aylar olarak kabul edilmektedir. Recep ayında iki önemli gece bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Regaib kandili diğeri ise Mirac kandilidir.

ÜÇ AYLAR HAKKINDA VE YAPILAN İBADETLER DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Üç Aylarda Nasıl İbadet Etmeliyiz?

Kandil geceleri için özel bir ibadet şekli bulunmamaktadır. Kandil gecelerinde kaza namazları kılınabilir, Kur’an okunabilir ve tövbe edilebilir. Üç aylar içerisinde yer alan Kadir gecesi için ‘’Eğer bir insan Kadir Gecesi’ni gerçek anlamda ihya ederse bin ayı ihya etmiş gibi değerlendirilir ve Allah katında sevap kazanır’’ denilmektedir.

Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı için ise Hz. Muhammed(s.a.v) ‘’Ümmetimin ayı’’ demiştir. Elimizden geldiği kadarıyla bu aylarda oruç ibadetini yerine getirmeye çalışmalıyız. Hz. Peygamber efendimiz de pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmaktaydı.

Bu aylar içinde, her ayın 13, 14 ve 15’inde ayın dolunay şeklinde olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamber Efendimizin sünnetleri arasında idi. Nafile bir ibadet olmasından dolayı gücü yetmekte olanlar oruç tutabilirler. Kuran-ı Kerim’i daha fazla okuyabilirler. Çevrelerine, özellikle de fakir fukarayı daha çok gözeterek yardımlarda bulunabilirler. Bilindiği gibi Ramazan ayı Kur’an ayıdır.

Haberin Devamı

Kur’an-ı Kerim’i okumak önemlidir ancak manasını, anlamını kavramaya da çalışmak gereklidir. Peygamber Efendimiz ‘’ Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban ayı benim ayım ve Ramazan ayı da ümmetimin ayıdır’’ diyerek üç ayların önemini vurgulamıştır.

Üç ayların önemli olmasının bir diğer sebebi ise, İslam dininde yer alan beş kandil gecesinden dört tanesinin üç aylar içerisinde yer almasıdır. Recep ayının perşembeyi cumaya bağlayan ilk gecesi Regaib kandilidir. Bu mübarek gecede, Peygamber Efendimiz Allah’ın manevi ikramlarına erişmiştir. Bu nedenle de şükür ve hacet namazı kılmıştır.

Üç ayların bir diğer önemli gecesi ise Mirac kandilidir. Bu gecede Hz. Muhammed(s.a.v) Mirac’a yükselmiştir. Beş vakit namaz Müslümanlara bu gecede farz kılınmıştır. Bakara ve İsra suresinin ayetleri de yine bu gecede nazil olmuştur.Üç ayların diğer önemli geceleri ise Berat kandili, Mevlid kandilidir. Bu gecelerde de çokça dua edilmelidir. Geçmiş günahlarımızdan dolayı da tevbe edilmelidir.

Haberin Devamı

Üç ayların en faziletli olan ibadetlerinden birisi oruç tutmaktır. Oruç tutularak, hem oruç zamanı yapılan ibadetlere bir anlam yüklenir hem de diğer insanları daha iyi anlayabiliriz. Rahmet ve bereket kapılarının ardına dek açıldığı bu aylarda, daha iyi bir insan olmaya çalışmalıyız. İsraflardan kaçınmalıyız. Etrafımızda küs olanlar varsa onları barıştırmalı ve aralarınız düzeltmeye çalışmalıyız. Peygamber Efendimize salat ve selam getirmeliyiz. Hz. Muhammed, ‘’Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl. Bizleri Ramazan’a ulaştır’’ diye dua ederdi.