Gazete Vatan Logo

Uber'in hamlesinin ardından taksicilerden açıklama: Şoka girdik!

Türkiye’de mahkemeye verilen Uber’in Orta Doğulu Careem’i alması sonrasında İstanbul’da bulunan taksiciler Careem kullanmaktan vazgeçti. Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman satın almaya ilişkin olarak “Şoka girdik” dedi.

Uber'in hamlesinin ardından taksicilerden açıklama: Şoka girdik!

Türkiye’nin de dahil olduğu 15 ülkede faaliyet gösteren Careem’i Uber 3.1 milyar dolara satın aldı. Türkiye’de bulunan taksi dernek ve birlikleri Uber’e karşı mahkemede mücadelesini sürdürürken Careem’in Uber’e satılması sonrasında gözler Birleşik Taksi Şoförleri Derneği’ne çevrildi.

Birleşik Taksi Şoförleri Derneği’ne üye olan 1500 civarında taksi Careem kullanıyordu. Ancak dünkü satış haberinin ardından taksiciler tepki göstererek Careem kullanmaktan vazgeçmeye başladılar.

Hürriyet'ten Burak TAŞÇI'nın haberine göre; Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman birkaç gün içinde basın açıklaması yapacaklarını ve Careem’le olan ilişkilerini bitireceklerini söyledi.

ŞOKA GİRDİK

Duman “Careem’le olan birlikteliğimizin sonuna geldik. 1500 civarında Careem kullanan İstanbul taksisi mevcut. Uber’in bu hamlesi Orta Doğu’ya girme hamlesidir. Orta Doğu’da Careem hakim olduğu için Uber, Careem’i satın aldı. Satın alma ile sadece biz değil, Fas’taki Filistin’deki taksiciler de şoka girdi.” dedi.

Haberin Devamı

TAKSİCİLİK 100 LİRAYA SATILIYOR!

Taksiciliğin meslek olmadığını söyleyen Duman “Bu işin bir kriteri yok. Cebinde ehliyeti olan taksici oluyor. Taksiciliğin meslek tanımı yok. Sabıka kaydı, ehliyet geçmişi belgesi, psikoteknik gibi evrakını alanlar belediyeye 100 lira harç yatırarak ticari araç sürücüsü belgesi alabiliyor. Sadece 1 günlük eğitimine sokuluyor ve taksici oluyor. Burada bir tiyatro oynanıyor. En az 6 ay eğitimi olmalı. Bu iş meslek haline getirilmeli. İleri sürüş teknikleri, ilk yardım, yabancı dil, diksiyon, öfke kontrolü eğitimleri verilmeli.” açıklamasında bulundu.

UBER’DEN MEMNUN DEĞİLLER

Duman “İngiltere’de yapılan bir kamuoyu yoklamasında Uber’den halkın yüzde 70 oranında memnun olmadığı ortaya çıktı. İngiltere’de taksici olabilmek için 1 yıl eğitim alınması gerekiyor” dedi.

UBER’İN DAVA SONUNDA KAPATILACAĞINDAN EMİNİM

BTD Başkanı Duman “Uber davası bittiğinde Uber’in Türkiye’de sona ereceğinden adım gibi eminim. Ortada zehirli bir su var ve içilmesine izin veriliyor. Haksız rekabette de bulunuyorlar.” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

YENİ HAVALİMANI’NDAN SADECE HAVALİMANI KOOPERATİFİ TAKSİLERİ YOLCU ALABİLECEK

Duman “Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Komisyonu genelge yayımladı. Genelgeye göre İstanbul Havalimanı’ndan sadece havalimanı taksilerinin iş alabileceği belirtiliyordu. Bununla ilgili Danıştay’a dava açtık. Sonucunu takip edeceğiz” dedi.

TİCARİ ARAÇ KULLANMA YAŞ SINIRI 65

Ticari araç kullanmada yaş sınırı olduğuna değinen Duman, taksi, otobüs, kamyon, kamyonet, minibüs gibi araçları kullanan kişilerin 65 yaşından sonra direksiyona geçemediğini söyledi.