Gazete Vatan Logo

U dönüşü başladı!

Erdem Başçı’dan toparlanma açıklaması geldi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, çok güçlü olmasa da ilk çeyrekte ekonomide ‘U’ dönüşünün başladığını söyledi. Başçı, “Toparlanma ithalattaki artıştan anlaşılıyor. Bu yıl cari açık biraz fazla çıkabilir” dedi.

Ekonomide gaz-fren tartışmaları sürerken Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’dan toparlanma açıklaması geldi. Başçı, Mardin’deki Para Politikaları konulu konferansta, “Çok güçlü olmasa da ilk çeyrekte ekonomide ‘U’ dönüşü başladı” dedi. 2013’ün ilk çeyreğinde ekonomide toparlanmanın başladığını, bunu da bu dönemde ithalatta gerçekleşen artıştan anladıklarını aktaran Başçı şunları söyledi:

Yüzde 6 açık sürdürülebilir

“İthalattaki artış iç talepteki canlanmanın işareti. Yatırımın ve tüketimin katkısı olduğunu düşünüyoruz. Bu da hemen dış dengeye yansıyor. 2013 yılında cari açık/GSYH oranının geçen yılın bir miktar üzerinde olabileceğini tahmin ediyoruz.” Başçı, yüzde 6 olan cari açığın GSYH’ye oranının mevcut konjonktürde sürdürülebilir olduğuna da değinirken, oranın yüzde 5 olmasının ise daha tercih edilir olduğunu söyledi.

Faydası 2014’te görülür

Başçı, 2012 yılının dengelenme yıl olduğunu ve bunun da Türkiye ekonomisi açısından bir ihtiyaç olduğunu belirterek, “Parasal esneklik sağlayarak TL’de aşırı değerlenme-değer kaybı baskısını önledik. Eylül 2012’den sonra ihtiyaç fazlası likidite vererek parasal genişleme yaptık. Bu genişlemenin etkisi 2013 ilk çeyreğinde görülecek. 2012 dengelenme yılıydı, 2013 dengeli büyüme yılı olacak. 2012’de dengelenme ile birlikte büyüme yavaşladı. Sadece ihracat büyümeye katkı verdi. Dengelenmenin yan etkisi büyümenin yavaşlaması oldu ama bunun faydasını 2013-2014’te göreceğiz” diye konuştu.

Likiditeyi sıfıra kadar indirdik

Gelişmekte olan ülkelerin faiz indirimlerine gittiklerine dikkat çeken Erdem Başçı, faizlerle ilgili gerekirse adım atabilmek için likidite politikasını normalleştirdiklerini ve piyasaya verilen fazla likiditeyi dün itibarıyla sıfıra kadar indirdiklerini anlattı.

İhtiyaç kadar veriliyor

Başçı, geçen senenin sonralarına doğru Merkez Bankası likidite politikasını gevşeterek bir parasal genişleme yoluna gittiklerini belirterek şunları söyledi: “Tam ihtiyaç kadar likidite veriyoruz ama faiz kanalından bir adım atmak gerekirse ekonomiyi desteklemeye devam edebiliriz. Ancak bu tabii ki şartlara ve ekonomik gelişmelere ve PPK tarafından nasıl yorumlanacağına bağlı. Likidite tarafında teknik olarak bankalararası borçlanma faizleri bizim politika faizimizin bir miktar üzerine oluşmaya başladı. Bu da az önce bahsettiğim tamamen fazla likiditeyi çekmemizin bir yansıması.”

‘REK 120’yi geçerse faiz inebilir’

Erdem Başçı, reel efektif döviz kurunun (REK) 120’yi aşması durumunda ölçülü bir politika faiz indiriminin olabileceğini açıkladı. Açıklamanın ardından kur ve sepet yükselirken, faiz geriledi. 1.8040 civarında hareket eden dolar/TL 1.8115’e kadar yükseldi. Günü ise 1.8070’den kapattı. Faiz de yüzde 6.44’ten yüzde 6.39’a geriledi. Daha önce Başçı, REK’in 120-125 arasında değer alması halinde ölçülü, 125’i geçip 130 seviyesine gelmesi halinde daha kuvvetli bir politika uygulamaya gerek olacağını söylemişti.

Avrupa’da küçülme sürecek

2013 yılında Euro Bölgesi’nde küçülmenin devam edeceğini aktaran Erdem Başçı, ABD ve Asya’nın nispeten iyi durumda olduğunu söyledi. Başçı, Avrupa’da Yunanistan’ın yüzde 4.6 daralma ile küçülen ekonomiler sıralamasında ilk sırada yer alacağını belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerin büyümelerinde yavaşlama gözlendiğini söyleyen Başçı, bu ülkelere örnek olarak Çin ve Hindistan’ı gösterdi. Başçı, küresel enflasyonla ilgili olarak ise gelişmiş ülkelerin ortalama yüzde 2, gelişen ülkelerin ise ortalama yüzde 5-6 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Kredide % 15 tavan değil

Erdem Başçı, kredilerde yüzde 15’lik büyümenin makul bir büyüme hızı olduğunu belirterek, “Bu oran tavan değer olarak okunmamalı. Bu bir referans değeridir” dedi. Kredi büyümesi yüzde 15’in üzerinde olduğu sürece rezervlerin artmaya devam edeceğine dikkat çeken Başçı, “Altın dahil brüt rezerv 126 milyar dolar civarında” diye konuştu.

Adım atmaya devam

Eximbank kanalından döviz rezervlerine bu yıl 15 milyar dolarlık katkı olacağını açıklayan Başçı, “Krediler yüzde 15’in üzerinde olduğu sürece Merkez her ay ZK (zorunlu karşılık) ya da ROK (Rezerv Opsiyon Katsayısı) yoluyla adım attı, atmaya da devam edecek” ifadesini kullandı.

İşadamının nabzını tutacak

Erdem Başçı, bankanın şubeleri ve idare merkezi aracılığıyla işadamları ile görüşerek ekonominin nabzını tutacaklarını söyledi. Başçı şöyle konuştu: “Pilot uygulamayı tamamlama aşamasındayız. Ankara, Kocaeli ve İstanbul’da bu tür görüşmeleri yapıyorlar ve olumlu intibalarla dönüyorlar. Bunu Amerika Merkez Bankası’nda, İngiltere Merkez Bankası’nda yapıldığı gibi, Fransa Merkez Bankası’nda yapıldığı gibi düzenli yaparak Para Politikası Kurulu’nun önüne sunacak şekilde nabız tutulacak.”

Haberin Devamı