Gazete Vatan Logo

Twitter'cılara ödül!

Yayıncılar Birliği'nce Türkiye'nin “bir daha verilememesi dileğiyle” yirminci kez düzenlenen Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödülleri bu yıl Twitter yasağını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak’a gitti.

Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından 1995 yılından bu yana verilen Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödülleri bu yıl Twitter yasağına karşı Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurulardan dolayı Prof. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Kerem Altıparmak’a verildi.

Cezaevinde öğrendiği yabancı dillerle çeviri yapmaya başlayan Tonguç Ok ve “örgüt üyesine kitap sattığı” gerekçesiyle hapse mahkum olan ve bakıma muhtaç ikiz bebekleri olduğu için cezasını erteletme mücadelesi veren Mülkiye Demir Kılınç da “Özel Ödül”e layık görüldü. 39 yıllık kitapçı Ahmet Atilla Gözendor ise bağımsız kitapçılık mesleğine verdiği emekten dolayı ödüllendirildi. Ödüller sahiplerine bu akşam saat 17.00’de Point Hotel Taksim’de düzenlenecek törenle verilecek. Yirminci yıl dolayısıyla, ödül töreninden önce “Yazının Direnişi” başlıklı bir de panel düzenlenecek.

Ödülün hikâyesi

Ödülün hikâyesi 1994 yılında yayımlanan bir metinle başlıyor. Yazın dergisinde çok sayıda yayıncının imzasıyla yayınlanan çağrı metni, Türkiye’de darbe döneminin yasakçı ve acımasız uygulamalarıyla baskı altına alınan yayıncılığı özgürleştirmek ve toplumdan tehlikeli madde gibi kaçırılan kitapların okurla bağını korumak için verilen mücadeleyi görünür kılmıştı. Ardından 1995 İstanbul Kitap Fuarı’nda düzenlenen renkli bir “korsan” eylemle, yayınlama özgürlüğü mücadelesinin sürdürüleceği tüm yayıncı ve okurlara duyuruldu. Türkiye Yayıncılar Birliği bu yıldan itibaren yayınlama özgürlüğü adına cesurca çalışan yayıncılara ve yazarlara, bağımsız kitapçılık mesleğini inatla sürdürerek yayıncıların özgürlük mücadelesine katkıda bulunan kitapçılara Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri vermeye başladı.

Gelenekselleşen bu ödüllerle birlikte, her yıl açıklanan Yayınlama Özgürlüğü Raporları ile Türkiye’de yayıncıların özgürlük mücadelesinin önemli örnekleri tarihe not düşüldü.

Yirminci yıl dolayısıyla ödül alanların tanıtıldığı ve bu süre boyunca hazırlanan Yayımlama Özgürlüğü raporlarının yer aldığı bir kitap hazırlandı. “Türkiye’de Yayınlama Özgürlüğü Mücadelesinin 20 Yılı” başlıklı panelde ise ülkemizde farklı görüşleri özgürce ifade edebilmek için verilen mücadeleler konuşulacak.

Panel ve tören bugün saat 17.00’de Point Hotel Taksim’de.

1994’ten 2014’e “Yazı’nın Direnişi: Türkiye’de Yayınlama Özgürlüğü Mücadelesinin 20 Yılı”
Yönetici: Turgay Olcayto

Konuşmacılar:
Sedat Ergin / Anaakım Medyanın Yayınlama Özgürlüğüne Değişen Bakışı
Fikret İlkiz / Yayınlama Özgürlüğü ve Hukuk
Nadire Mater / Dünden Bugüne Yayınlama Özgürlüğü: BIA Medya Gözlem Raporları
Şanar Yurdatapan / Düşünce Suçuna Karşı Girişim Takipte: Yayınlama Özgürlüğü

Haberin Devamı