Gazete Vatan Logo

Tuzağı Hizbullah mı kurdu?

Türk pilotların kaçırılma zamanlaması manidar. Havalimanında görevli bulunan...

Tuzağı Hizbullah mı kurdu?

İstanbul-Beyrut seferini yapan THY uçağının mürettebatı önceki gece 03:00’te Beyrut’taki otellerine doğru yol alırken silahlı kişiler tarafından durdurulmuş, Kaptan Pilot Murat Akpınar ve yardımcısı Murat Ağca rehin alınmıştı. Kendilerine ‘İmam Rıza’nın Ziyaretçileri’ adını veren eylemciler, Türk pilotları ancak Suriye’de geçtiğimiz Mayıs ayında esir alınan 9 Lübnanlı hacının bırakılması karşılığında serbest bırakacaklarını açıkladı. Lübnan ordusu pilotları bulmak için ülke çağında operasyon başlatırken ilk gelen bilgiler sağlık durumları iyi olan pilotların Beyrut dışında iki bölgede ayrı ayrı tutulduğu yönünde.

Zamanlama manidar

Kaçırma olayının zamanlaması da dikkat çekici. Azaz kentinde Özgür Suriye Ordusu tarafından kaçırılan hacıların ikisinin serbest kalmasında Türkiye, Suriyeli muhalifler üzerindeki etkisini kullanarak arabulucu olmuştu. Bu gelişmenin ardından geri kalan 9 hacının akrabaları Türkiye’yi kendi yakınlarının bırakılması için yeterince çaba göstermemekle suçlamış ve hatta Lübnan’a gelen Türklerin kaçırılabileceğini de ima etmişti. Lübnanlı hacıların bırakılması için son girişim, geçtiğimiz günlerde yaşanmış, Suriyeli muhalifler Esad’ın hapse attığı 130 kadının serbest bırakılması karşılığında hacıların da özgür olacağını duyurmuştu. Ancak Suriye rejimi hiçbir kadın muhalifi serbest bırakmayınca bu ihtimal de suya düştü.

Hizbullahsız olmaz

The National gazetesinde yazan güvenlik uzmanı gazeteci Hassan Hassan’a göre Türk pilotların kaçırılma tarzı olayda bir Hizbullah parmağı olduğuna işaret ediyor. Sabaha karşı gerçekleşen kaçırma eyleminde Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’nda görevli Hizbullah sempatizanlarının verdiği istihbaratın kullanıldığına inanılıyor. THY pilotlarının havaalanı-Radisson SAS oteli arasındaki gidiş güzergahında konuşlanan eylemcilerin de Hizbullah’la işbirliği halinde bu kaçırmayı planladıkları düşünülüyor. Bu bölgenin Lübnan güvenlik güçlerinden çok Hizbullah milisleri tarafından kontrol edildiği biliniyor. Güvenlik uzmanları, ‘Burada eylem yapmak isteyen birinin Hizbullah’ın onayını almaması asla düşünülemez. Bu eylem kesinlikle Hizbullah’ın onayıyla yapıldı’ ifadesi kullanıyor.



2 bin kişi savaşıyor

Hizbullah’ın bu çeşit bir eylemde rol oynamasında ise Ankara’nın Suriye rejimine yönelik muhalefetinin etkili olduğu, Esad’a tam destek veren ve 2 bine yakın militanı Suriye’de Esad güçleriyle birlikte savaşan Hizbullah’ın Türkiye’yi ‘zor duruma düşürmek için’ bu eyleme destek verdiği iddia ediliyor. Son dönemde Ankara, Hizbullah savaşçılarına Suriye’yi terk etme çağrısı yapmış ve Hizbullah lideri Nasrallah ile ipler gerilmişti. Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz haftalarda Hizbullah’ın askeri kanadını terör örgütleri listesine alması da gerilimi tırmandırmıştı.

İki pilot da asker kökenli

Lübnan’da kaçırılan Türk Hava Yolları (THY) pilotu Murat Akpınar ve yardımcı pilot Murat Ağca, Hava Kuvvetleri kökenli pilotlar. Elazığlı olan 38 yaşındaki yardımcı pilot Murat Ağca, Hava Harp Okulu’ndaki öğrenimi ile beraber 15 yıl boyunca TSK’da görev yaptı. Ağca, F-16 pilotluğu yaptığı dönemde de oldukça başarılı bir profile sahipti. NATO tatbikatlarında görev alan Ağca, görev aldığı başarılı uçuşların yanı sıra, tatbikat hakemliği görevlerinde de bulundu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki zorunlu görev süresi sona erdikten sonra ise, geçtiğimiz yıl ayrılarak Türk Hava Yolları’nda yardımcı pilot olarak çalışmaya başladı.

Kaçırılan pilotun kardeşi: Bayram zehir oldu

Kaçırılan pilotlardan Murat Akpınar’ın, İzmir’in Aliağa ilçesinde avukatlık yapan kardeşi İrfan Medet Akpınar, soğukkanlı olmaya çalıştıklarını söyledi. Avukat Akpınar, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız’ın kendisini telefonla arayıp, kaçırılma olayı ile ilgili sık sık bilgi verdiğini; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da telefonla aradığını belirtti ve şunları söyledi: “Bayram nedeniyle bürokrasi bu ülkede geç işliyor. Görevlilerin toplanamaması bunu zorlaştırıyor. Anneme destek olmak için yanına geldim. Kendisi bu olaydan dolayı çok üzüntülü. İkimizde soğukkanlı olmaya çalışıyoruz. Tek dileğimiz bir an önce ağabeyim ve yardımcısının sağ salim kurtulması. Bayramımız zehir oldu. Ağabeyimin sesini duysak, bu bizi biraz rahatlatacak” dedi.

Haberin Devamı