Gazete Vatan Logo

Tutuklu vekile ‘izin’ formülü!

Yeni anayasada yeni düzen

Tutuklu milletvekilleri ve BDP’liler hakkındaki “kucaklaşma” fezlekesinin ardından alevlenen “dokunulmazlık” tartışması yeni anayasa taslağına da yön verdi. TBMM Uzlaşma Yazım Alt Komisyonu’nda vekillerin tutuksuz yargılanmasını sağlayacak şekilde “meclis izni” formülü üzerinde prensipte anlaşma sağlandı.

MHP’li Faruk Bal başkanlığında toplanan 2 No’lu yazım alt komisyonu ‘yasama’ bölümünde yer alan ‘Yasama Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlığı’ başlıklı maddeyi müzakere etti. Komisyonda 4 parti vekillerin tutuksuz yargılanabilmelerini sağlayacak düzenleme konsunda prensipte anlaştı. Üzerinde büyük ölçüde görüş birliği sağlanan ilke çerçevesinde milletvekillerinin yakalanması, gözaltına alınması, sorgulanması, tutuklanması ve yargılanması ayrı ayrı Meclis’in iznine tabi olacak. Meclis vereceği kararya bu izinlerden bazılarını geçici veya sürekli olarak vermeyebilecek. Bu çerçevede Meclis milletvekillerinin yargılanmasına izin verse dahi yetkisi kapsamında “tutuklanmasına” engel olabilecek. Görüşmeler sırasında CHP ve MHP’li üyeler özellikle milletvekilleri hakkındaki teknip takibin Meclis’in izin vermesi şartına bağlanmasını talep etti. CHP ve MHP’li üyeler “zaten hepimiz dinleniyoruz” diyerek bu düzenlemenin caydırıcı olabileceğine işaret etti.

90 günde çıkmazsa ‘ret’ sayılacak

TBMM’nin 90 gün içinde karara bağlamadığı dokunulmazlığın kaldırılması talepleri “reddedilmiş” sayılacak.

Komisyonda CHP ve MHP, milletvekilleri hakkındaki soruşturmanın Yargıtay Başsavcılığı’nca, kovuşturmanın ise ceza daireleri üyeleri ile Yargıtay savcıları tarafından yürütülmesini önerdi. Ancak AK Parti ve BDP bu öneriye “konunun genel hükümlere tabi olduğunu” belirterek karşı çıktı. Müzakerelerin ardından dokunulmazlıkla ilgili mevcut anayasada da büyük ölçüde yer alan şu hükümler kaleme alındı:

“Milletvekilleri hakkında, milletvekili seçilmeye engel bir suçtan dolayı kesin hüküm giyme hali dışında seçimden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, milletvekilliğinin sona ermesine bırakılır. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Milletvekilliği süresince zamanaşımı işlemez. TBMM’deki siyasi parti gruplarınca yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz. Komisyon maddenin diğer fıkralarına ilişkin müzakerelere bugünkü toplantısında devam edecek.”

Haberin Devamı