Gazete Vatan Logo

Tutturursa iyiyiz!

Piyasalar nefesini tutmuş Cuma günü Fitch’ten gelecek ‘not’ kararını beklerken, son dönemde tahminleri tutmayan Goldman Sachs, “Not düşmez, görünüm negatife çevrilir” açıklaması yaptı.

Piyasalar bu hafta kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in 3 Ekim Cuma günü Kurban Bayramı arifesinde Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin yapacağı değerlendirmeyle yatıp kalkıyor. Herkesin merak konusu Fitch’in ‘BBB-’ ile yatırım yapılabilir seviyede olan Türkiye’nin kredi notunu düşürüp düşürmeyeceği...

İşte bu kritik haftada son dönemde altın fiyatlarından, Dünya Kupası’nın şampiyonuna kadar yaptığı tahminleri tutturamadığı için eleştirilen ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’tan Fitch’in açıklayacağı ‘Türkiye raporuyla’ ilgili olumlu öngörü geldi. Goldman Sachs, Türkiye için gözden geçirme raporu açıklayacak olan Fitch Ratings’in görünümün ‘durağan’ olduğu bir ortamda not indirimine gitmesinin muhtemel olmadığını, sadece görünümü ‘negatif’e indirmekle yetinmesini beklediklerini bildirdi.

Seçimlere kadar izler

Goldman Sachs’ın yayınladığı raporda, şunlar yer aldı:

“Türkiye’nin kredi notunun bu aşamada yatırım yapılabilir seviyenin altına indirilmesi muhtemel değil. Bir kredi derecelendirme kuruluşunun ‘durağan’ görünüme sahip bir kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi alışılmadık olur. Fitch’in hükümet tarafından hazırlanacak yeni ekonomik reform programını görmeyi beklediğinin altını çizmesi ve 2015 genel seçimlerine kadar kredi notunu yakın şekilde izlemeyi seçmesi daha olası.”

Haberin Devamı

Fitch’in kararı 18.30’dan sonra

FItch, Türkiye’nin kredi notuna ve not görünümüne ilişkin değerlendirmesini Cuma günü Avrupa’daki finans piyasaları kapandıktan sonra yapacağını bildirdi. Fitch, “Regülatörümüz ESMA tüm reyting eylemlerinin sadece Avrupa’daki finansal piyasalar kapandıktan sonra yapılabileceğini açıkladı. Reyting eylemlerinin Cuma günü gecenin ilerleyen saatlerinde yapılması eğilimi var” açıklamasını yaptı. Avrupa’da borsalar Türkiye saati ile 18.30’da kapanıyor.

Dolar 2.30 TL’den döndü

Dolar dün 31 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar, 2.2933 TL ile 8 ayın zirvesine çıktı. Doların fırlamasında Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Eylül’de nihai 49.9 ile beklentilerin altında kalarak, 15 ay sonra ilk kez daralması etkili oldu. Ekonomistler, Almanya’da imalat sanayi PMI’ın 50.3 ile Eylül ayı öncü verisiyle aynı seviyede açıklanmasını bekliyorlardı.

Haberin Devamı