Gazete Vatan Logo

TÜSİAD’dan ‘Van minute’

TÜSİAD Van seyahatini erteledi. “Ortam ekonomi konuşmaya izin verdiğinde gerçekleştirmek düşüncesindeyiz” diyen TÜSİAD Başkanı Dinçer, çözüm süreci için de ‘Hayal kırıklığı’ dedi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, ‘çözüm süreci’nde gelinen noktayı “hayal kırıklığı” olarak nitelendirerek, “Sürecin sağlıklı bir evreye ulaşmadığını görüyoruz. Her ne kadar hakim olmasak da, sürecin iyi yönetilmediğini görüyoruz” dedi. Dinçer, Van seyahatini de ertelediklerini açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer ile yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Parti genel merkezindeki görüşmenin ardından Haluk Dinçer, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, “Çözüm sürecinde tıkanma olduğu ifade ediliyor. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Haluk Dinçer, şunları söyledi:

Gelişmeler kaygı verici

“Bugün geldiğimiz nokta maalesef biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Sürecin, son dönemde sağlıklı bir evreye ulaşmadığını görüyoruz. Detaylara çok hakim olmasak da sürecin iyi yönetilmediğini düşünüyoruz. Son dönemde çevresel jeostratejik dalgalanmaların da bu süreci olumsuz etkilediğini görüyoruz. Buna gereksiz bir müsamaha gösterildiğini düşünüyoruz. Son dönemde şiddet, can ve mal kaybı olduğunu, misilleme söylemi olduğunu görüyoruz. Hükümetten de ağırlıklı bir güvenlikçi tutum görüyoruz. Bütün bunları, kaygı verici buluyoruz. Bundan sonraki süreçte, ümit ediyoruz ki sürecin aktörleri, süreci sağlıklı bir seviyeye taşımak için çaba gösterirler, akıllı çözüm yolları bulurlar. Her şeyden önemlisi şiddet dilinden vazgeçerler, bunu insani bir proje olarak değerlendirip, yol alırlar.”

Haberin Devamı

Van seyahati ertelendi

TÜSİAD olarak sürecin ekonomik ayağına destek verdiklerini kaydeden Dinçer, “6 Kasım’da bir Van seyahati vardı. Bu seyahati mevcut ortamda ertelemek durumunda kaldık. Ortam ekonomi konuşmaya izin verdiği takdirde, bunu yeniden gerçekleştirmek düşüncesindeyiz” diye konuştu.

Zihniyet sorunu yaşıyoruz

Maden kazalarının hatırlatılması üzerine de Dinçer, “Madencilik ve inşaat gibi sektörlerde denetlemelerin yetersiz kaldığını görüyoruz. Devletten bu noktada daha etkili denetim bekliyoruz. Fakat bu kadarla da kalmıyor. Bir zihniyet sorunu ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Bir ihmal, bilinçsizlik görüyoruz. Kazaların çoğunluğunun önlenebilir olduğunu görüyoruz. Kazaların sorumluların bulunup cezalandırılması kamu vicdanının rahatlatılması açısından son derece önemli” dedi.

Haberin Devamı