Gazete Vatan Logo

Turuncu Prenses’in muhteşem dönüşü!

Turuncu Prenses’in muhteşem dönüşü!

Ukrayna’da Devlet Başkanı Yanukoviç ile muhalifler arasında imzalanan anlaşmadan saatler sonra ‘sivil darbe’ gerçekleşti. Muhaliflere rehin düşmekten korkan Yanukoviç, kalesi olan Harkiv’e kaçtı. Parlamento, 3 yıldır hapis tutulan muhalif lider Timoşenko’yu serbest bıraktı.

Ukrayna’da Maidan Meydanı’nda geçtiğimiz Kasım ayından bu yana devam eden Avrupa Birliği ve batı yanlısı protestolar, Rusya’nın desteklediği Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in geri adım atarak erken seçimi kabul etmesiyle sona erecek denirken Başkent Kiev’de dün geceden itibaren akıl almaz bir trafik yaşandı. Başkanlık Sarayı’nda Yanukoviç ile anlaşma imzalayan muhalif liderler, akşam saatlerinde Maidan Meydanı’na protestocularla görüşmeye geldi.


Boksör özür diledi

Ancak Yanukoviç’in istifası talebiyle günlerdir eylem yapan eylemciler, 100’e yakın insanın öldüğü Maidan’da muhalifleri yuhaladı. Muhalefet lideri eski ağır sıklet boks şampiyonu Vitali Kliçko, ‘O anlaşmayı imzalarken keyif almadık. Sizi hayal kırıklığına uğrattıysak özür dilerim’ dedi. Anlaşmadan tatmin olmayan muhalifler, Meclis’te Yanukoviç’in görevden alınması için bir oylama talep etti. Yanukoviç, güvenliğinin tehlike altında olduğunu anlayarak derhal Başkanlık Sarayı’nı boşalttı ve özel uçağına atlayarak Başkent Kiev’i terk edip Harkiv kentine kaçtı.




Jet kararla serbest

Bu sırada Meclis Başkanı ve Yardımcısı ile Yanukoviç’in başdanışmanının da istifa ettiği haberi geldi. Bu gelişmelerin ardından iktidar partisinin 45 milletvekili de görevlerinden ayrıldı. Meclis, Turuncu Prenses lakaplı eski Başbakan Yulya Timoşenko’nun 3 yıldır tutulduğu hapisten çıkarılması için derhal bir karar çıkardı. Öğle saatlerinde Timoşenko, Devlet Başkanı Yanukoviç’in kaçtığı Harkiv kentinde tedavi gördüğü hastaneden jet hızıyla çıktı.




Yeni Meclis başkanı

Meclis’te yapılan oylamada da muhalifler yeni bir meclis başkanı da seçti. Protestocuların ölümünden sorumlu tutulan İçişleri Bakanı’nın meclis kararıyla görevden alınmasının ardından Belarus’a kaçtığı ortaya çıktı. Onun yerine de muhalifler arasından bir İçişleri Bakanı seçildi. Bakanlıktan yapılan ilk açıklamada, ‘Güvenlik güçlerimiz sizin yanınızdadır. Biz de değişimin yanındayız’ denildi.

Haberin Devamı