Gazete Vatan Logo

Türü belli oldu!

TÜBİTAK açıkladı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), geçtiğimiz günlerde öldürülen leoparın DNA'ya dayalı yöntemle türünün tanımlaması çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün yaptığı çalışmalarda öldürülen hayvanın, Anadolu Parsı olmadığı, İran Parsı alt türüne ait olduğu belirlendi.

Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bayram Yüksel, öldürülen hayvanın Anadolu Parsı olmadığının, İran Parsı (Panthera pardus saxicolor) alt türüne ait olduğunun belirlendiğini ifade etti.


Yüksel, bu leopar türünün, İran leoparı, Kafkas leoparı ya da Orta Asya leoparı olarak da isimlendirildiğini, bu türün İran'da, Kafkaslar'da, Türkiye'de, Azerbaycan'da ve Ermenistan'da yaşadığını belirtti.

Leoparın ilk vurulduğunda Anadolu Parsı olduğu iddialarının ortaya atıldığını anımsatan Bayram Yüksel, Türkiye'den şu ana kadar DNA analizi yapılan az sayıda leopar örneklerinin içinde Anadolu Parsı'na henüz rastlanmadığını kaydetti.

Yüksel, yaban hayatının korunması çalışmaları kapsamında, soyu tükenmekte olan türlerin genetik tanımlanmasının yapıldığını ve hücre bankalarının oluşturulduğunu bildirdi.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bir leopar öldürülmüştü. Leoparı öldüren köylüye 433 lira ceza kesilmişti.

Haberin Devamı