Gazete Vatan Logo

Türksat 5A ve 5B’yi uzaya Musk’ın roketleri yollayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerle buluştu, ‘2020 ve 2021’de Türksat 5A ve 5B’yi Elon Musk’ın Falcon roketleriyle fırlatacağız. Bunu kafaya koyduk ve kendisiyle görüştük’ dedi

Türksat 5A ve 5B’yi uzaya Musk’ın roketleri yollayacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii binasında ‘Gençlik ve Teknoloji Buluşması’ programında sosyal medya özel yayınında gençlerle buluştu. Gençlerin savunma sanayii ve teknoloji alanındaki sorularını cevaplayan ve programın moderatörlüğünü kendisi yapan Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Yüzde 20’den 65’e yerli...

Biz savunma sanayiinde yüzde 20’den 65’e çıktık. İHA’larımızı, SİHA’larımızı üretir hale geldik. Hedef çok daha ileri gidebilmek ve bu başarılarımıza yeni başarılar ilave etmek suretiyle savunma sanayiinde kendimize yetebilme dışında ihracatta çok ciddi girdiler sağlamak. Bizim milli ve yerli projemiz var. Biz o milli, yerli projemizle savunma sanayiinde rekabet alanının içerisindeyiz.

Kapılarda dileniyorduk...

Nerelerden nereye geldik. Temennim odur ki sizlere şu anda üretim bandında olanları gezdirmek isterim. Burada 24 saat mesai var. Kapılarda dileniyorduk, ne olur bana bir tane helikopter ver. Nereden nereye geldik. Şimdi biz bunu aştık. Bunlar bizim medar-ı iftiharımız tabii. ATAK, HÜRKUŞ. Bunlar bize yeterli mi? Değil tabii. Daha da ilerleteceğiz tabii. Milli teknoloji hamlesinde ilk adım bunlar. Bundan sonra ileri teknolojiye doğru gideceğiz.

Haberin Devamı

114 organize sanayi bölgesi

Bursa’da otomotiv test merkezi kuracağız. 2022 hedefimiz. 2022’de biz bu yerli, milli araçlarımızı yollarımızda göreceğimiz gibi dünya piyasasına da ihracını yapacağız. Mega endüstri bölgeleri inşa ederek 100 bin kişiye istihdam sağlama hedefimiz. İzmir’e teknoloji üssü inşa edeceğiz. Orada 40 bin kişiye istihdam sağlayacak. 114 organize sanayi bölgesi kuruyoruz. 1595 meslek lisesi, 370 özel meslek lisesi kuracağız.

16 yılda 10 uydu fırlattık

Elon Musk çok farklı bir insan. Bizi ziyaretini çok önemli buluyoruz. Yaptıklarınızı biz de yapabilir miyiz? Yaparız. 2003’e kadar Türkiye’ye ait sadece iki uydu fırlatıldı. Biz 16 yılda uzaya 10 uydu fırlattık. 2039’a kadar 11 uydumuzu uzaya fırlatacağız. 2020 ve 2021’de Türksat 5A ve 5B’yi Elon Musk’ın Falcon roketleriyle fırlatacağız. Bunu kafaya koyduk ve görüştük.

Haberin Devamı

Üçüncü nükleer santral

Sadece Akkuyu ile kalmayacağız. Üçüncü nükleer santralini de kuracağız. Akkuyu enerji ihtiyacımızın yüzde 10’unu karşılayacak. Belki daha fazlasını Sinop’la karşılayabiliriz. Nükleer enerji çevre kirliliği açısından tehdit oluşturuyormuş. Dünyada kullanan ülkelere baktığımızda, bu işe karşı olduğunu söyleyenlerin çoğunda nükleer santral var. Artık bu oyuna gelmeyeceğiz.

Kız öğrenci sayısı arttı

Eğitim bütçesini, 16 yılda 9.3 milyar TL’den 135 milyar liraya çıkardık. Biz, milli eğitim bütçesini bir numaraya çıkardık. İkiye sağlığı koyduk. 586 bin öğretmen ataması yaptık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 24’den 16’ya indirdik. Kız öğrencilerin okullaşma oranını yüzde 45’ten yüzde 80’e çıkardık.

Ronaldo hayranıyım...

Ben Ronaldo’ya hayranım. ‘Messi mi, Ronaldo mu?’ dersen Ronaldo’yu çok daha farklı görüyorum. (3-3’lük İspanya Portekiz maçı) Hele o maçtaki performansı hele hele Filistin meselesindeki karakteri çok önemli. Onun için alkışlıyorum.

Haberin Devamı