Gazete Vatan Logo

Turko NASA

Dünya'dan ortalama 400 km yukarıda yörüngede incelemelerde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ihtiyacı olan malzemeleri Türk fima tarafından üretilen mekiği ile ulaşacak.

Turko NASA

NASA birkaç yıl boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kargo teslimatı, iade ve boşaltım hizmetlerinin sağlanması işini Türk yerli uçağını yapacak olan Sierra Nevada Corporation'u (SNC) firmasına verdi. SNC'nin uzay aracı Dream Chaser(Rüya Yakalayıcı), Amerika'dan yüklenen logistik kargoyu Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştıracak. Dream Chaser, istasyon ile dünya arasında adeta 'mekik dokuyacak'. Uzay aracı dünyadan istasyona kargo taşıdığı gibi istasyondan da yeryüzüne materyaller (deney sonuçları vb) getirecek. Kargo teslimatı için uçuşlar 2019 yılında başlayacak ve 2024'e kadar devam edecek. Sözkonusu ihalenin kazanımıyla Sierra Nevada Corporation'u (SNC) firması Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) gelen giden asgari altı kargo teslimatı hizmeti görevinin yerine getirileceği Ticari Bütünleme İkmali Hizmetleri 2 (CRS2) görevini almaya hak kazandı.

ONUR DUYDUK

Sierra Nevada Corporation'ın Başkanı Eren Özmen ABD'nin bu kritik önem taşıyan programı için NASA'nın SNC'yi seçmiş olmasından onur duyduklarını söyledi. Özmen “Böylesine büyük bir yarışta, SNC'ye duyulan güvenin bu şekilde gösterilmesi gerçekten göğsümüzü kabarttı; Dream Chaser uzay aracının muazzam özelliklerini tüm dünyaya başarılı bir şekilde göstermek için sabırsızlanıyoruz. SNC'nin bu ihaleyi kazanması hepimiz için bir Amerikan Rüyasının gerçekleşmesi anlamına gelmekte. CRS2 ihalesine destek vererek bu ehemmiyetli projenin önemini takdir ettikleri için NASA'ya, İdareye ve Kongreye teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

SNC Uzay Sistemleri Kurumsal Başkan Yardımcısı Mark N. Sirangelo, konu ile ilgili açıklamasında şunları söyledi:“Dream Chaser Kargo Sistemi NASA'ya, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yönelik kargo teslimatı, iade ve boşaltım hizmetleri için emniyetli, güvenilir ve ekonomik bir çözüm sunmakta olup, önümüzdeki yıllarda ISS'nin sürdürülebilirliğini ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayacak. Birkaç yıl gibi kısa bir süre içerisinde dünya bir kez daha Amerika Birleşik Devletleri'ne ait kanatlı bir aracın kalkışına ve uzaydan dönerek piste inişine şahitlik edecek."

Haberin Devamı