Gazete Vatan Logo

Türkmenistan'dan turizm atağı

Türkmenistan’ın 1 milyar dolarlık turizm yatırımını Türkler yapacak

Dünyanın en zengin doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip olan ülkelerden Türkmenistan, turizm atağına geçti. Avaza Turizm Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık turizm yatırımına başlayan ülkede yatırımların ilk fazındaki 5 oteli Türkler inşa etti. Bölgedeki Türk taahhütleri arasında yatırım değeri 600 milyon dolar olan ve bölgenin Burj el Arab’ı olarak nitelendirilen 7 yıldızlı oteli de var.

Dünyanın en büyük 5’inci doğalgaz rezervine sahip olan ve artık adının sadece doğal kaynaklarıyla anılmasını istemeyen Türkmenistan, turizme Türklerle birlikte açılacak. Ülkenin Hazar Denizi kıyısındaki Avaza Turizm Bölgesi’nde ilk aşamada açılan ve toplam yatırımı 1 milyar dolara malolan 5 otel ve 1.100 yatağı Türkler hayata geçiriyor. İçinde alışveriş merkezinden 7 yıldızlı otele, sağlık merkezlerinden çocuk eğlence alanlarına, özel villalardan kültür ve spor merkezlerine kadar çok sayıda ünitenin bulunacağı Avaza Turizm Bölgesi, 2011’de tamamlanacak. Bölge tamamlandığında ise yatırımların toplam tutarı 7 milyar dolara ulaşacak.

Antalya modeli yaratılıyor

Türkmenbaşı şehri Avaza Bölgesi’nde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından açılışı gerçekleştirilen turizm bölgesini yerinde görmek için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve çok sayıda Türk turizmci de geldi. Bakan Günay, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov’un Türkler’in bugüne kadar yaptığı yatırımlarından çok memnun olduğunu ve Türk turizminden de övgüyle bahsettiğini söyledi. Günay, “Berdimuhammedov, ” Türkiye’nin turizmde en hızlı büyüyen 7’nci ülke olduğunu söyleyince ’Bu konuda tevazu gösteriyorsunuz. Ülkenizin turizmdeki deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz’ ifadesini kullandı“ dedi. Türk turizmcilerin Suriye’de işin işletme kısmında, Türkmenistan’da ise yatırım kısmında etkili olduğunu aktaran Ertuğrul Günay, ”Devlet Başkanı ülkenin turizme açılması konusunda çok istekli ve bu konuda Türkler’den destek bekliyor“ açıklamasını yaptı.

Açılış töreninde bölgeyle ilgili bilgi veren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise Türkmenistan’ın artık sadece doğalgaz ve petrol rezervleriyle tanınmak istemediğini, bu yüzden turizm sektörüne yatırıma ağırlık verdiğini belirterek, ”Türkmenistan’ın bizim turizmdeki deneyimlerimize ve yardımımıza ihtiyacı var. Biz de onlara yol göstermek istiyoruz“ dedi. İlk aşamada Avaza Turizm Bölgesi’ndeki 5 otelin inşaatının Türkler tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ulusoy, ”Burada bir Antalya modeli yaratılıyor. 1 milyar dolarlık yatırımın yüzde 80’i Türkler’e ait olacak“ diye konuştu. Türkmenler’in kendilerinden turizm sektöründe çalışacak personeli eğitmesini istediğini de aktaran Ulusoy, şunları söyledi: ”Aslında bizden burada Meslek Lisesi kurmamızı istediler ama biz öğretmen göndermeyi planlıyoruz. Bugüne kadar Fas, Suriye, Azerbaycan’a bu konuda destek verdik.”

Çalık hastane açacak

Açılışa katılan ve uzun yıllardır Türkmenistan’da iş yapan Çalık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, tekstil, enerji ve inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini vurgulayarak, “Vizyon projesi olan Avaza’nın açılışına gelerek mutluluğa ortak olduk” dedi. Çalık, 21 Temmuz’da GAP İnşaat’ın hastanesinin açılacağını, göz hastanesinin de temelinin atılacağını aktardı.

Başkan’ın burcundan ilham aldı Türkmenistan’ın Burj el Arab’ını inşa edecek

Avaza Turizm Bölgesi’nin Burj el Arab’ını ise yine bir Türk inşa ediyor. Sehil İnşaat, yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırımla 622 odalı, 1.000 yataklı bir otel ve kongre merkezini hayata geçirecek. Yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanması planlanan proje, Türkmenistan Başkanı Berdimuhammedov’un yengeç burcu olmasından ilham alarak ’yengeç formu’nda inşa ediliyor. Otel yapay adada inşa edilirken ’deniz üzerinde’ olması nedeniyle özellikle tarafsızlığın gerektiği ’uluslararası anlaşmalarda kullanılacak bir alan olmayı hedefliyor.

Aşkabat’ta 4 bin yatak var

- Avaza Turizm Bölgesi’nde Türk yatırımcılar arasında, Sehil İnşaat, Polimeks, Delta İnşaat ve İçkale İnşaat bulunuyor.

- Turizm sektöründe büyüme planları yapan Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta 4 bin yatak kapasitesi bulunuyor.

- Turizm bölgesinin açılışında 65 metrelik bir yatta kullanıma sunuldu. Ancak Hazar Denizi kıyılarının sığ olması ve yanaşacak bir yer bulunamaması nedeniyle ’deniz ortasına inşa edillecek’ otelle birlikte kullanılacağı öğrenildi.

- İlk aşamada açılışı yapılan bölgedeki otellerde oda fiyatları ortalama 100-150 dolar seviyesinde.

- Bölgede proje gerçekleştirmek için Türkler’le birlikte Ruslar, Alman ve Fransızlar da yarışıyor.

Haberin Devamı