Gazete Vatan Logo

Türkler uzayda!

Türklerin uzaya gitmesi, daha önce sık sık mizah konusu olmuştu ama bu sefer gerçek oluyor...

NASA merakla beklenen “uzay taksi” projesini Türk şirketi SNC’ye emanet etti. Boeing ve SpaceX şirketleriyle birlikte 1.1 milyar dolarlık ödenek alacak şirketin kurucuları, uzay taksisinin adını ‘Hayal Avcısı” koydu.


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzaya ticari yolculuk projesini gerçekleştirmek için küçük uzay gemileri inşa edecek üç şirkete karar verdi. Boeing, SpaceX ve Sierra Nevada Corporation (SNC) Nasa tarafından 1,1 milyar dolar ödenek alarak uzay taksileri üretecek. ABD’de yaşayan Eren ve Fatih Özmen çiftinin 1994 yılından bu yana hızla geliştirdikleri SNC firmasının “Dream Chaser” (Hayal Avcısı) adını verdikleri uzay mekiğinin ilk yolcuları NASA astronotları olacak. SNC’nin yürüttüğü projenin başında uzay yolculuğu deneyimi olan Jim Voss yer alacak. Voss’un ekibinin dışında bu mekiği özel araştırma ekipleri, askerler ve turistler de kullanabilecek.

7 yolcu taşıma kapasitesine sahip mekik ABD’nin Colarado eyaletinde inşaa ediliyor. NASA tarafından uzay yolculuğu projesi için seçilen SNC, 2010 yılında ABD’de en hızlı büyüyen 10 şirketten biri olarak, Nevada ve Florida’nı en iyi şirketleri arasında yer aldı. SNC, 15 farklı eyalette 7 farklı iş kolunda faaliyet gösteriyor. G kuvvetinin düşük olması beklenen mekiğin kalkışta dikey, inişte ise yatay konumda olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı