Gazete Vatan Logo

Türkler aşk avında Tinder

Modern dünyada her şey akıllı telefonlarımızda. Yalnız kalplere ise Tinder aplikasyonu merhem oluyor. Evinizde, sokakta, sıkışan trafikte uygulamayı açıyorsunuz ve hayatınızın aşkı ya da seks partreniz ile karşılaşıyorsunuz...

Türkler aşk avında Tinder

Geçtiğimiz hafta yeni dünyanın en ünlü filozofu Slovej Zizek, İstanbul'da aşkın metafiziğine dair bir konferansa konuk oldu. Zizek konferans kapsamında verdiği söyleşide aşka dair özel bir anekdot verdi, "Aşksız güzel bir hayatınız olur, kendi istediğiniz şekilde özgürsünüzdür. Aşksa bir kaos. Tutkulu şekilde aşık olduğunuzda bütün hayatınız mahvolur.” Ünlü filazof günümüz internet aşklarından da bahsetti ve "Yemek söyler gibi ilişki ya da partner sipariş etmeye benziyor" dedi. Yoksa Zizek, sosyal medyanın yeni akım flört uygulaması Tinder'ı mı duymuştu?



2012 yılında kurulan Tinder, kısaca hoşlandım veya hoşanmadım oyunu. Telefonunuza yüklüyorsunuz, facebook ile entegre oluyor. Ardından hangi yaş ve km aralığında adam veya kadına baktığınızı seçiyorsunuz. Sonra önünüze adeta katalogtan seçer gibi insanlar düşüyor.

Evden çıkmadan hayatımın aşkını arıyorum

İlk internet flörtünü ICQ numarası ezberleyerek yapan neslin, artık hiçbir çaba sarf etmeden tek parmak hareketi ile hayatının aşkını aradığı platform, Tinder. Zizek'in deyimiyle sanki mönüden yemek seçer gibi ilişki yaşayacağınız kişiyi bulmaya çalıştığınız alan... Evinizde pijamalarınızla ve sıfır makyaj ile kanepeye uzanmış bir şekilde günün yorgunluğunu atıyorsunuz. Tabii ki çok yalnızsınız ve bir kafeye gidip, flört etmeye enerjiniz yok. Facebook'unuzdaki en güzel fotoğrafınız ile Tinder'a bağlanıyorsunuz ve o mükemmel haliniz ile ideal partnerinizi beğeniyorsunuz. Eğer onunla 'match' (eşleşme) olursanız konuşmaya başlıyorsunuz. Bu uygulamanın anavatanı olan Amerika'daki kullanımını NY Times şöyle açıklıyor, "Komşularını bile tanımayan Amerikalıların alt katındaki hayatının aşkını ya da seks partreni bulmasını sağlayan uygulama. Hiçbir şeye vaktimiz olmadığı yeni dünyada ilişkiyi tek parmak ile yakalamak. Amerikalı bir arkadaşım son dönemde New York'ta yalnız olan insanların neredeyse çoğunun Tinder'dan tanıştığını söylüyor. Böylelikle barlarda birini bulmak için para harcamaktan kurtulduklarını, finansal anlamda da onlara iyi geldiğini belirttiklerini ekliyor. Aşık olmak ne ara para ile eş değer olmuştu!

Haberin Devamı

Rakamlarla Tinder

Haberin Devamı

- Bugüne kadar sahte hesaplarla 25 milyondan fazla kişi Türkiye'den Tinder'a üye oldu.

- Tinder'ın Ortadoğu pazarının ikinci büyüğü Türkiye, birincisi ise İsrail.

- 196 ülkede faaliyet gösteren aplikasyonun 25'inci sırasında Türkiye bulunuyor. 30 farklı dilde ise sürümü var.

- Tinder dünyasında her gün 26 milyon kişi match yani eşleşiyor. 9 bin kadarıysa her gün buluşmaya çıkıyor.

- Global Tinder kullanıcısının yüzde 42'si kadın, yüzde 58'i ise erkek.

- Yine yüzde 85 kullanıcının yaş aralığı 18 ila 34 arasında.

Turizmi de var

Berlin'de Tinder için özel turlar düzenleyen bir şirketten bahsedildiğini öğrendim. Buna bir hafta sonu dahil olan arkadaşım Tinder turizmini şöyle anlattı: "theyachtweek.com adlı site, Tinder'ı bir bakıma ayağınıza getiriyor. Rotalarında İtalya, Yunanistan, Türkiye, İngiltere ve Taylan gibi ilgi çekici lokasyonlar var. Olay şöyle ki farklı yatlardaki erkek ve kadınlar Tinder'larını açıp match olmaya çalışıyor. Artık bahtınıza onlarca insan arasından kim denk gelirse. Ben beğendiğim kızı like'ladım ve eşleştik. Konuşmaya başladık ardından flört ettik. Tekneler ayrıca kıyılarda durup özel partiler yapıyor. Yine durduğu kıyıda kiminle eşleştiyseniz ancak onlar partiye katılabiliyor."

Haberin Devamı

Türk profillerinde hep aynı selfie pozları

Tinder'ı deneyimleyen biri olarak Türkiye'deki erkekler kızların hayatının aşkını aradığını sanıyor, kızlarda "Eski sevgilim burada mı acaba?" soruları arasında bu modern aşk aplikasyonunda geziniyor. Türk erkeğinin bu kadar özgüveni yerinde olduğunu tahmin etmezdim. Profil fotoğrafları şöyle sıralanıyor, "Spor salonunda, arabanın içinde, asansör selfie'si, esnaf amcalar, yine arabanın önünde ve ayna karşısında baklava kaslarını gösterenler." Konuştuğum kızların çoğunun genel birleştiği nokta ise "Türkiye'ye gelen yabancılar ile buradan tanışabiliyoruz." Maksat yabancı dil öğrenmek...

Ayrıca yurt dışında da bu aplikasyonu kullandığımı itiraf etmeliyim. Evet kızlar Milano'da adeta erkek model katoloğuna bakıyor gibiydim, Berlinli gençler çok heyecanlı ilk soruları 'Seks yapmak ister misin?', Viyana'da bütün özel partileri bu aplikasyon sayesinde buldum bir bakıma şehir rehberi olarak kullandım, Paris'te ise ciddi bir entelektüel konuşmanın kıskacında kaldım. Yurt dışında da eğer tek başınıza seyahet ediyorsanız, etrafta olan biteni oradan tanıştığınız insanlar sayesinde öğrenebiliyorsunuz. Anlayacağınız kimse buraya hayatının aşkını bulmaya girmiyor. Ama bulamayacağınız da anlamına gelmiyor. Zizek'in dediği gibi aşk bir kaossa her yol mübah!

Haberin Devamı


Evlenen çiftler hikayelerini paylaşıyor

- Tinder'ın Los Angelas'taki yetkililerine göre her gün bir tanışma hikayesini kullanıcıları paylaşıyor. #SwipedRight hashtag'i ile arama yapınca evlenen ve çocuk sahibi olanlarla karşılaşabilirsiniz.

- Eğer doğru illişkiyi bulmak istiyorsanız Tinder yetkililerine göre hobilerinizi, kişisel bilgilerinizi doğru yazmalısınız. En önemlisi instagram entegresi yapmanız. Burada ne kadar gerçek ya da ne kadar yalan profil olduğunuz ortaya çıkıyor.

- Paralı üye olursanız eğer dünyada istediğiniz şehri seçip oradan beğenme yapabiliyorsunuz.

- Super like özelliği ise karşı tarafa "Seni beğendim" diye uyarı gitmesine neden oluyor.

- Bazı özel aplikasyonlar sizin yerinize tüm kızları ya da erkekleri 'Like'lıyor. Yani yorulmamanız için her türlü aplikasyon da geliştirilmiş durumda.