Gazete Vatan Logo

Türkler aklın yolu ile kalbin sesi arasında

PwC Küresel Aile Şirketleri Araştırması’nda, Türk aile şirketleri için başarının “aklın yolu” ile “kalbin sesi” arasında doğru yolu bulmaktan geçtiği vurgulandı

Türkler aklın yolu ile kalbin sesi arasında

Türkiye’nin de aralarında yer aldığı 50 ülkede farklı sektörlerden 2 bin 800 üst düzey yöneticinin katıldığı PwC Küresel Aile Şirketleri Araştırması’nda Türk aile şirketleri için başarının “aklın yolu” ile “kalbin sesi” arasında doğru yolu bulmaktan geçtiği vurgulandı. Araştırmada, Türkiye’den 500 aile şirketinin yer aldığı örneklem içinden istatistiki yöntemle 82 aile şirketi temsilcisi seçildi. Türkiye’deki aile şirketlerinin yüzde 71’inin satışları geçtiğimiz yıl artarken yüzde 89’u önümüzdeki dönemde yavaş da olsa büyüme öngörüyor. Türkiye’de yüzde 10 ve üzerinde büyümeyi bekleyen aile şirketlerinin yüzde 85’i büyümeyi desteklemek için önce öz sermayesinden yararlanacak. Uluslararası satışlar şu anda Türkiye’deki aile şirketlerinin cirolarının yüzde 36’sını oluşturuyor ve 5 yıl içinde yüzde 44’e çıkması bekleniyor.

Piyasa ve döviz kurları

Türkiye’de araştırmaya katılanların yüzde 83’ü (küresel düzeyde yüzde 77) ekonomiye istikrar getirdiklerini, yüzde 82’si (küresel düzeyde yüzde 74) çalışanlarını diğer şirketlere göre daha fazla düşündüklerini ve yüzde 67’si (küresel düzeyde yüzde 72) başarıyı kar ve büyümenin ötesinde kavramlar ile tanımladıklarını belirtiyor.

Haberin Devamı

Önümüzdeki 12 ay içinde Türkiye’deki aile şirketlerinin gündemindeki en önemli konu piyasa koşulları (açık ara en önemli konu) ve döviz kurları olacak. Önümüzdeki 5 yılda ortaya çıkacak en önemli zorluklar yukarıdakilerin yanı sıra, maliyetleri düşürmek, inovasyon ve rekabet olacak. Araştırmaya katılan gerek Türk gerekse de küresel aile şirketlerinin dörtte üçü inovasyonun ya önemli ya da çok önemli olduğunu ve yüzde 54’ü sürekli inovatif olma gerekliliğinin önümüzdeki 5 yıl boyunca karşılaşacakları en büyük zorluk olacağını düşünüyor.

Katılımcıların önümüzdeki 5 yıl içindeki kişisel ve profesyonel hedefleri ise şirketin geleceğini garanti altına almak, sürdürülebilir olmak, karlılığı arttırmak ve yeniliklere uyum sağlayabilmek.

Türkiye 12’nci ekonomi olacak

PwC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın, “2030 yılında Türkiye, 1.7 trilyon dolarlık milli gelirle dünyanın 12’nci ekonomisi olacak. 2050’ye kadar ortalama yıllık büyümesinin yüzde 3 olmasını bekliyoruz. Dünya ortalamasına kıyasla hiç fena değil” dedi.

Haberin Devamı

PwC Küresel Aile Şirketleri Araştırması’nın açıklandığı PwC Aile Şirketleri Konferansı’nda konuşan Yalçın, araştırmanın sonuçlarına göre, dünya ekonomisinin 2050 yılına kadar bugünkünün iki katından fazla büyüyeceğinin görüldüğünü belirtti. Yalçın, şöyle konuştu:

“Türkiye hâlâ önemli bir potansiyel ve çok önemli bir coğrafya. Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika ve Türkiye’nin oluşturduğu E7 ülkeleri, bugün küresel ekonominin yüzde 35’ini oluşturuyor. 2050 yılında ise yüzde 50’sini oluşturacak. Bizim için bu yedilinin içinde kalabilmek yatırımların yönelmesi açısından önemli. 2030 yılında Türkiye, dünyanın 12. ekonomisi olacak. 2050’ye kadar ortalama yıllık büyümesinin yüzde 3 olmasını bekliyoruz. Dünya ortalamasına kıyasla hiç fena değil.”