Gazete Vatan Logo

Türkiye yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçti

Ilgaz Tüneli’nin açılışına videokonferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi size bir müjde daha veriyorum; OECD Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı” dedi.

Türkiye yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçti

Ilgaz dağlarından geçişi 35 dakikadan 5 dakikaya indiren tünel dün törenle açıldı. Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nin açılışını Başbakan Binali Yıldırım yaparken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da videokonfrensla törene katıldı. “2023 hedeflerimiz doğrultusunda adım adım ilerliyoruz” diyen Erdoğan, özetle şöyle konuştu:

‘İstiklal harbi veriyoruz’

“Avrupa hesaplama sistemine geçmemizle birlikte milli gelirden büyümeye kadar pek çok alanda aslında çok daha ileri bir seviyede bulunduğumuz ortaya çıktı. Şimdi size bir müjde daha veriyorum; OECD Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 devletin ortagelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiğini açıkladı. Elbette sıkıntılarımız var. Sınırlarımızın içinde ve dışında adeta yeni bir istiklal harbi veriyoruz. 15 Temmuz ihanetini unutmadık. Ama bütün bunlar ülkemizin aynı zamanda gelişmeye, kalkınmaya, büyümeye devam ettiği gerçeğini de ortadan kaldırmıyor. Türkiye güvenlik sorunlarıyla birlikte büyüyebileceğini ispat etmiş bir ülkedir. Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi işte bu başarıdır. Tünelimiz, yollarımız aydınlık yarınların müjdecisi olsun.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve milletvekilleriyle birlikte ‘Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nin açılış kurdelesini kesti.

14 yılda 346 kilometre tünel

Başbakan Yıldırım açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Geçtiğimiz 14 yılda nereden nereye geldik. Türkiye’yi 3’e katladık, ihracatı 4’e katladık. 80 yılda 6 bin km bölünmüş yol yapan Türkiye, AK Parti iktidarı bu yolu 25 bin 197 kilometreye çıkardı. Bolu Dağı Tüneli’ni biz bitirdik ama daha ilginci 50 kilometre tüneli 80 yılda yapan bir Türkiye’den 14 yılda 346 kilometre tünel yapan bir Türkiye’ye gelmişiz. Sadece bu sene bin kilometreye yakın bölünmüş yol yaptık. 920 kilometre tek yön yol yapıldı ve 82 kilometre de tünel bitirdik. Bu sene bitirdiğimiz tünel uzunluğu 80 yıllık 50 kilometrenin de üzerinde.”

Haberin Devamı

40 milyon lira katkı

Başbakan Yıldırım, tünelle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu projenin hayata geçirilmesiyle 8 milyon litre yakıttan, 346 bin saat zamandan tasarruf sağlayacağız. Böylece memleketin ekonomisine yılda 40 milyon lira katkı sağlayacağız. Çankırı-Kastamonu arası bundan sonra bir saatin altına düşecek. Başı dumanlı Ilgaz Dağı’nın sizlere yaşattığı zorluklar bugün itibarıyla artık tarihe karışıyor. 17 kilometrelik dağ yolundan 40 dakikayı bulan mesafeyi 5 dakikada geçeceksiniz. Bu tünelle birlikte Kastamonu ve Çankırı ekonomisi daha da canlanacak. Organize sanayi bölgeleri daha çok gelişecek, İnebolu Limanı büyüyecek, ihracat artacak.”