Gazete Vatan Logo

Türkiye’yle ilgili 128 belge var

Yaklaşık 400 bin belgenin içinde Türkiye’nin adının geçtiği 128 belge olduğu ortaya çıktı. Belgelerin Türkiye ile ilgili olan kısımlarında en göze çarpanı Sünni isyancıların yoğun olarak faaliyet gösterdiği İskenderiye ve Felluce gibi bölgelerde düzenlenen operasyonlarda çok sayıda Türkiye vatandaşının tutuklanması. Belgelere göre, ABD ordusu ayrıca çok sayıda Türk kamyon şoförünün kullandığı araçlarda kaçak silah ele geçirdi. Türkiye ile ilgili belgelerin büyük bir çoğunluğu ise Türkiye‘den kaçak giriş yapan veya Türk sınırını kaçak geçmeye çalışırken yakalananlarla ilgili.

KİMYASAL SALDIRI: Şubat 2007 tarihli bir belgede, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin önderliğindeki Kuzey Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Kerkük’teki merkez binasına kimyasal bir saldırının bahsi geçiyor. Belgede, çıkartılan kısımlardan birisi söz konusu cümlenin yüklemi olduğu için bu saldırının gerçekleşip gerçekleşmediği ya da yalnızca bir tehdit boyutunda olup olmadığı net değil. Şubat 2007’de Kerkük’te El Kaide’nin üstlendiği bir dizi saldırı gerçekleştirilmişti. KYB ve Kuzey Irak Kürdistan Demokratik Partisi’nin binalarına düzenlenen saldırılarda 4 kişi hayatını kaybetmişti. O dönemde bu olayın kimyasal bir saldırı olduğu yönünde herhangi bir bilgi yer almıyordu. Kimyasal gazı Türkiye’de yaşayan kimliği belirlenemeyen bir Iraklı tarafından sağlandığı belirtilen belgelerde söz konusu kişinin Türkiye’de yaşadığı belirtildi.

BIÇAKLAMA: Mayıs 2005’te Türkiye pasaportuyla Irak’a giriş yapmaya çalışan bir kişinin gümrük görevlisini bıçaklayarak öldürdüğü belirtiliyor.

TUTUKLANAN PKK’LILAR: Temmuz 2004’te hazırlanan bir belgede Felluce’nin 5 kilometre batısında tutuklanan ve sayısı belirtilmeyen bir grubun, “Türkiye vatandaşı özgürlük savaşçıları” olduğu belirtiliyor. Mart 2004’te de 3 PKK’lı Kerkük yakınlarındaki kontrol noktasından geçmeye çalışırken yakalanıyor. PKK’lılar polise rüşvet teklif ediyor. Yapılan üst aramasında terör faaliyetleriyle ilgili belgeler bulunuyor. Bir merkeze sorgulanmak üzere götürülüyorlar.

SAHTE PASAPORTLA GİRİŞ: Şubat 2006’ta sahte pasaportla giriş yaparken yakalanan bir kişinin haber yapmak için PKK’nın eğitim yaptığı dağa dağda gittiğini söylüyor. PKK militanı buna delil olarak da yanındaki propaganda gazetelerini gösteriyor ve kendisini örgüt propagandacısı olduğunu ve Türkiye’de doğduğunu anlatıyor. Ancak kimliğinde Bağdat doğumlu ve evli olduğu yazıyor. Belgede, çelişkili ifadeler veren bu kişinin kişinin Irak polisine teslim edilmesinin risk oluşturacağı vurgulanıyor ancak akıbetiyle ilgili daha fazla bilgi verilmiyor.

İNTİHAR SALDIRISI İHBARI: PKK’nın Musul’daki karargahına bomba yüklü beyaz bir araçla intihar saldırısı düzenleneceği ihbarı geliyor. Ancak olayın sonu açıklanmıyor.

Haberin Devamı