Gazete Vatan Logo

Türkiye'yi utandıran fotoğraf

Dağlıca gazisine büyük ayıp

‘Devlet beni gaziliğe bile layık bulmadı!’

Engin Yaşar, 1998 yılında Dağlıca’da 17 Mehmetçiğin şehit düştüğü pusudan sağ kurtulan tek askerdi. Bacağından kurşun yemiş, yüzü parçalanmıştı. Bacağına platin takıldı, yüzüne 6 dikiş atıldı. Ama devlet ona gazi unvanı vermedi, sivil vatandaş gibi ‘terör mağduru’ sınıfına aldı!




O KOŞTU, BİZ UTANDIK!

Ne gazi unvanı ne de maaşı olan Engin Yaşar’ın İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki 6 aylık mevsimlik işe girebilmek için bacağındaki platinle harcadığı çaba, tüm Türkiye’yi utanca boğdu.


Dağlıca’da 12 yıl önce 17 askerin şehit düştüğü çatışmada bacağından yaralanan Engin Yaşar İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki 6 aylık geçici iş için başvuruda bulundu. Platinli bacağına rağmen 1.500 metre koşturulan Yaşar, koşuyu kısa zamanda bitiremediği için sınavı kazanamadı. Ve bu trajedi, çok vahim bir gerçeği ortaya çıkardı. Devlet onu gazi değil, ‘terör mağduru’ sınıfına almıştı.


300 lirayı çok gördüler

12 yıldır gazi unvanını alabilmek için çaba harcayan Engin Yaşar, bu sürede verdiği yaşam mücadelesini VATAN’a anlattı: “Askerden döndükten sonra gazi olabilmek için gerekli yerlere başvurdum. Ama doktorlar bile senin gazilik bir şeyin yok dedi. Ben vatan uğruna Güneydoğu’da çatıştım ve bacağımdan yaralandım. Buna rağmen devletimiz bana gazilik unvanını layık görmedi. 300 liralık gazi maaşını bile alamıyorum. Bir ay önce Cumhurbaşkanı’na mektup yazdım, 6 ay önce de Başbakan’a internetten mail attım. Ama cevap alamadım. Bu konudaki mücadelemi devam ettireceğim.”


Bacağım enkaza sıkıştı

“1998 yılında askerdeyken bir Cuma günü operasyona gidiyorduk. Şemdinli’den Skorsky tipi helikopterle havalandık ve benle beraber 18 kişi vardı. Açılan ateşli saldırı ile helikopter pusuya düşürüldü. Helikopter yere çakıldı ve düşer düşmez alev aldı. Ben o esnada zorlukla dışarıya çıkmaya çalıştım ama bacağım helikopterin enkazına sıkıştığı için çıkamadım. Bir kere daha bacağımı daha kuvvetli bir şekilde çekmeye çalıştım ve başardım. Enkazdan dışarı çıktım ama ayağımın kemiği dışarı fırladı ve suratım dağıldı. Sol bacak baldırımdan da mermiler geçti. Bu şekilde enkazdan sürünerek uzaklaştım ama içeride kalan arkadaşlarım yanarak can verdiler. Beni o şekilde Hakkari Devlet Hastanesi’ne götürdüler. Suratıma 6 dikiş atıldı, bacağıma da o anda platin taktılar.”


Koşmaya mecburdum

“Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki iş için görüşmeye gittim. Komisyon üyelerine terör mağduru olduğumu ve bacağımda bir platin takılı olduğumu söyledim. Komisyondakiler kısa mesafelerdeki araç şoförlüğü için nedense 1.500 metre koşmamız gerektiğini söyledi. Benim durumuma özel bir tolerans yapılmadı. Bir ara “Bıraksam mı” diye içimden geçirdim. Ama bunu yapmaya mecburdum. Koşu sonrası bacağım davul gibi şişti. Ama boşuna koşmuş oldum. Dün Orman Bölge Müdürlüğü’nden mesafeyi kıl payı kaçırdığımı ve bu sebeple işe alınamadığımı söylediler.”



GAZİLERE TANINAN HAKLAR


365 lira şeref aylığı, ücretsiz seyahat

* Sosyal güvencesi olmayan gazilerin şeref aylıkları asgari (net) ücrete yükseltildi (Temmuz itibariyle 621 lira). Sosyal güvencesi olanlar ise son zamla birlikte 365 lira alıyor. Gazinin vefatı halinde şeref aylığının yüzde 75’i eşine kalıyor.

* 5510 sayılı genel sağlık sigortası kapsamında ücretsiz sağlık hizmeti

* Demiryolları ve denizyolları iç hat seferleri ile belediye vasıtalarında (kendisi ve eşi) ücretsiz seyahat etmek.

* Meskenlerde tüketilen elektrikte yüzde 40, suda yüzde 50 indirim.

* Askeri hastane misafirhanelerinden yararlanmak.

* Devlet törenlerinde protokol.

* Vefat eden Muharip Gazi için bir manga asker ile askeri cenaze töreni.

* Devlet müzeleri ve tiyatrolarına ücretsiz giriş.

* TOKI konutları için başvuru kontenjanı.

* Eşleri, anne ve babaları ile çocukları, kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislerden, personele uygulanan ücret tarifesine göre yararlandırılıyor.

* Yüksek öğretimde okuyan gazi çocuklarına eğitim harcı muafiyeti ve ücretsiz yurt olanağı sağlanıyor.

* Muharip gazi çocuklarına askeri okullara girişte, giriş koşullarını sağlamaları halinde ek puan veya kontenjan tanınıyor.

* Renault-MAIS bayilerinde satılan otomobillerde OYAK üyelerine sağlanan avantajlardan yararlanıyorlar.

* Hac için kontenjan sağlanıyor.


Haberin Devamı