Gazete Vatan Logo

Türkiye'yi kar vurdu!

Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giren Edirne'de, gece saatlerinde yoğun kar yağışı başladı. Kar yağışı nedeniyle kent beyaza bürünürken, belediye ve karayolları ekipleri karla kaplanan yollarda kar kürüme ve tuzlama çalışması yaptı.Kar yağışına hazırlıksız yakalanan çok sayıda sürücü ise yolda kaldı, karlı yolda5.20121220082958.jpg kayan çok sayıda araçta maddi hasarlı trafik kazasına karıştı.

KAR YAĞIŞI, BOLU DAĞI’NDA ULAŞIMI ETKİLEDİ

BOLU Dağı’nda TEM ve D-100 Karayolu geçişleri ile Bolu ile Ankara arasındaki TEM ve D-100 Karayolu’nda kar yağışı ulaşımı etkiledi. Karayolları ekipleri, güzergahlarda kar temizleme ve tuzlama çalışması yaparak yolu ulaşıma açık tutuyor.

Bu sabah erken saatlerde başlayan kar yağışı, Karayolları ekiplerini alarma geçirdi. Bolu Dağı’nın TEM ve D-100 Karayolu geçişlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Karayolları ekipleri sürekli kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı. Kar yağışı nedeniyle sürücüler araçlarıyla yavaş ilerlemek zorunda kalırken, trafik ekipleri güzergahlarda kontrollerde bulunarak Karayolları ekiplerini yönlendirdi. Kar yağışı Bolu ile Ankara arasındaki TEM ve D-100 Karayolu’nun özellikle Yeniçağa ve Gerede mevkilerinde etkili olurken, yoldaki kar kürenerek yol ulaşıma açık tutuldu.

Bolu Bölge Trafik Müdürlüğü yetkilileri kar yağışı nedeniyle sürücülerin kış şartlarına uygun araçlarla yola çıkmalarını isteyerek, yakın takip ve aşırı hızdan kaçınmaları uyarısında bulundu.

KAR YAĞIŞI BURSA’DA DA ETKİLİ OLDU

BURSA’da gece başlayan kar yağışı etkili oldu. Hava sıcaklığının eksi 1 dereceye düştüğü Bursa’da, kar yağışının yarın da devam etmesi bekleniyor.

Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı, Bursa’da da etkili oldu. Meteoroloji’den alınan bilgiye göre hava sıcaklığının eksi 1 dereceye düştüğü Bursa’da, kar yağışı yarın da devam edecek. Kent merkezinde 2 santimetreye olan kar kalınlığı, Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Uludağ’da ise 1 metre 20 santimetreye kadar ulaştı. Hava sıcaklığının eksi 5 dereceye kadar düştüğü Beyaz Cennet’te kar yağışının yarın da süreceği belirtildi.

Bursa Valiliği kar yağışı nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde köy yolları ile Bursa’nın Balıkesir, Eskişehir ve Yalova ile karayolu ulaşımını sağlayan yolların açık olduğunu; ekiplerin buralarda 24 saat görev yaptığını söylediler.

KOCAELİ’DE KAR UMUTTEPE YOLUNU KAPATTI

HAVA sıcaklığının geceden itibaren düştüğü Kocaeli’de, sabah saatlerinde kar yağışı başladı. Kentin yüksek kesimleri beyaza bürünürken, daha önce yağan karın eridiği kayak merkezinin de bulunduğu Kartepe’de, kar kalınlığı öğlen saatlerinde 40 santime ulaştı. Kocaeli Üniversitesi kampüsünün de bulunduğu Umuttepe yolu ulaşıma kapandı. Öğrencileri kampüse götürmek için yola çıkan otobüsler ve otomobiller geri döndü.

Kocaeli’de gece başlayan yağmur sabah saatlerinde kara dönüştü. Kentin yükseklerinde daha etkili olan kar yağışı nedeniyle Gündoğdu, Umuttepe ve üniversite kampüs alanı karla kaplandı. Deniz seviyesine ise yağış zaman zaman kar ve karla karışık yağmur olarak düştü. 1650 metrelik rakımıyla Samanlı Dağları’nın en yüksek uzantısı olan Kartepe’de otel ve kayak merkezinin bulunduğu alanda ise kar kalınlığı yeniden 40 santime ulaştı.

KARTEPE’DE KAR KALINLIĞI 40 SANTİMETRE

10 gün önce yağan karla 50 santime kadar ulaşan Kartepe’deki kar, son 3 gündür hava sıcaklığının yükselmesiyle eridi. Ancak gece başlayan yağışla birlikte kar kalınlığı öğlen saatlerinde 40 santime ulaştı. Green Park Resort Otel yöneticileri, meteorolojik verilere göre yağış yüksek kesimlerde devam edeceğini belirterek, birkaç gün içinde otel bölgesi ve kayak pistlerinin bulunduğu alanda kar kalınlığının bir metreye ulaşabileceğinin tahmin edildiğini söylediler.

ÖĞRENCİLER GERİ DÖNDÜ

Bu arada Kocaeli Üniversitesi kampüsünün de bulunduğu Umuttepe yolu saat 09.00 sıralarında ulaşıma kapandı. Öğrenci dolu otobüsler ve otomobiller geri dönmek zorunda kaldı. Belediye ekiplerinin yolu açma çalışmaları devam ederken, yüksek kesimlerde kar yağışı da tipi şeklinde sürüyor. Umuttepe’de kar kalınlığının 25 santimi bulduğu belirtildi.

DENİZ ULAŞIMINA FIRTINA ENGELİ

ÇANAKKALE Boğazı ve Kuzey Ege’de etkili olan poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Kabatepe-Gökçeada ve Kepez-Eceabat hattındaki arabalı vapur seferleri fırtına nedeniyle iptal edildi.

Özellikle Kuzey Ege Denizi’nde saatte yaklaşık 70 kilometre hızla esen poyraz fırtınası nedeniyle, GESTAŞ yetkilileri Kabatepe’den Gökçeada’ya 10.00 ve 15.00 seferleri, Gökçeada’dan Kabatepe’ye ise saat 12.00 ve 17.00 seferlerinin iptal edildiğini duyurdu. Çanakkale Boğazı’nda ise orta şiddette esen poyraz, Eceabat’tan Kepez’e saat 10.00’da yapılması gereken seferi de olumsuz etkiledi. Bu hattaki diğer geçişlerin de bugün için ertelendiği bildirildi. Çanakkale-Eceabat, Lapseki-Gelibolu, Geyikli-Bozcaada hatlarında ise seferler normal olarak sürüyor.

Meteoroloji yetkilileri ise poyraz fırtınasının gün boyu etkili olmasının beklendiğini bildirdi.

GAZİANTEP’TE HAVA TRAFİĞİNE SİS ENGELİ

GAZİANTEP’te etkili olan yoğun sis nedeniyle uçaklar iniş için başka havaalanlarına yönlendirildi.

Gaziantep’te etkisini sürdüren yoğun sis nedeniyle hava trafiği olumsuz etkilendi. Görüş mesafesinin düşmesinden dolayı Gaziantep Havaalanı’na inecek uçaklar başka havaalanlarına yönlendirildi. Gaziantep’ten havalanacak bazı uçakların yolcuları ise otobüslerle yakın hava alanlarına gönderilerek yolculukları yapılması sağlandı.

HAKKARİ’DE KAR ESARETİ

HAKKARİ’de dün sabah saatlerinde başlayan ve gece boyunca etkisini sürdüren yoğun kar yağışı, yaşamı felç etti. Eğitimine bugün ve yarın için 2 gün ara verilen Hakkari’de kar kalınlığı 60 santimetreyi bulurken, tek katlı evler ve araçlar kara gömüldü. 132 köy ve 375 mezranın yolu da ulaşıma kapandı.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde karakış hayatı olumsuz etkilerken, Van ve Bitlis’teki kar yağışı sabah saatlerinden itibaren yerini yağmura bıraktı, Hakkari ise kara gömüldü. Dün sabah saatlerinde başlayan ve aralıksız gece boyunca devam eden kar yağışı, 132 köy ve 375 mezranın yolunun kapanmasına neden olurken, şehir içi trafiği de durma noktasına getirdi. Kar kalanlığının 60 santimetreyi geçtiği Hakkari kent merkezinde tek katlı yapılar ve araçlar kardan görünmez hale geldi. İlk ve orta dereceli okullarda eğitime 2 gün ara verildiği Hakkari’yi diğer il ve ilçelere bağlayan karayolları da kardan olumsuz etkilendi. Hakkari- Şırnak karayolu, 80’nci kilometreye düşen çığ yüzünden ulaşıma kapanırken, Hakkari- Van, Hakkari- Çukurca, Yüksekova- Şemdinli ve Yüksekova- Van karayollarında ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Kardan dolayı kapanan bazı mahalle yollarının açılması için Hakkari Belediyesi karla mücadele ekipleri, şehir içinde karla mücadele çalışmalarını sürdürürken, İl Özel İdaresi’ne bağlı karla mücadale ekipleri ise kapalı olan köy yollarının bir an önce açılabilmesi için yoğun bir çalışma başlattı.

Hakkari’de kar yağışına sevinenler ise yine çocuklar oldu. Okulların tatil edilmesini fırsat bilen çocuklar kar topu oyanayıp derme- çatma kızaklarla kaymanın keyfini çıkarırken, esnaf ise sabah saatlerinden itibaren küreklerini alıp, işyernenin önündeki karları temizlemeye çalıştı. Araçları kara gömülen bazı vatandaşlar da karın yağmasına sevindiklerini, sürmesini istediklerini söyledi.

Bu arada, Van ve Bitlis’te kar yağışını durmasının ardından başlatılan yol açma çalışmaları ise sürüyor. Van’da 56, Bitlis’te ise 55 köy yolunun kapalı olduğu, bu köy yollarını da en kısa zamanda açılacağı belirtildi.

YALOVA'DA DENİZ ULAŞIMINA KAR VE FIRTINA ENGELİ

YALOVA’da etkili olan kar yağışı ve fırtına nedeniyle deniz ulaşımı yapılamıyor.

İDO tarafından yapılan açıklamada olumsuz hava koşulları nedeniyle Yalova’dan Yenikapı, Pendik ve Kartal’la deniz ulaşımı karşılıklı olarak iptal edildi. Yalova İskelesi’ne gelen vatandaşlar da deniz otobüsü ve feribot seferlerinin yapılmadığını öğrenince çareyi otobüsle İstanbul’a gitmekte buldu. Yalova’nın yüksek kesimlerinde kar kalınlığı 10 santime ulaşırken hava sıcaklığı ise sıfır derece olarak ölçüldü.

Bu arada, Bursa ile İstanbul arasında kara ulaşımını sağlayan Süpürgelik mevkisinde devam eden kar yağışı nedeniyle araçların geçişine kontrollü olarak izin veriliyor.

Haberin Devamı