Gazete Vatan Logo

Türkiye’yi iyi okuyun, yoksa bedeli ağır olur

Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye ve Batı ilişkileri çok önemli bir testten geçiyor” dedi, ekledi: Türkiye’yi bu yaşananlardan sonra 20. yüzyılın kodlarıyla okumaya çalışmak dönemi bitti...

Türkiye’yi iyi okuyun, yoksa bedeli ağır olur

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye ve batı ilişkileri çok önemli bir testten geçiyor” dedi. Borsa İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Ekonomik Gelişme Zirvesi-Çin ve Hindistan Üzerinden Global Krize Bakış ve Türkiye” programında konuşan Berat Albayrak, “Önümüzde yeni bir dünya ekosistemi duruyor. Türkiye işte tam da bahsettiğim bu yeni networkün orta kuşağının ana omurgasını oluşturan, bu linki bağlayan çok kilit anahtar bir ülke olmaya doğru hızla ilerliyor. Birilerinin hoşuna gidebilir, gitmeyebilir. Ama ben hep şu noktada bakmaya çalışıyorum; rasyonel olacağız, pragmatist olacağız ve iş birliklerini nasıl artırabilirizi konuşup tartışacağız. Bu bağlamda baktığımızda geçtiğimiz yaz dünya petrol kongresinin anahtar mottosu ‘Turkey’ idi. Türkiye’nin anahtar rolünü ifade etmeye çalışan, altını çizmeye çalışan ve birlikte işbirliğini yürüttüğü tüm paydaşlarına da kazan-kazan resmine, söylemde değil eylemde hayata geçiren bir ülke rolünün altını çizmeye çalışan bir program oldu. Bugün bunu çok net görmüş olmamız gerekiyor. Türkiye buna hazır mı? Maalesef Türkiye’de bu ufku ve vizyonu anlayıp, yorumlayıp, tartışacak insan sayısı siyaset sahnesinde çok fazla değil. Bu işin boş tarafı. Ama dolu tarafı her geçen gün artıyor bu sayının. Bu sayının artması Türkiye’nin bu resmi doğru okuyup bu dönüşüme hazırlanmasıyla ilgili herkesten çok sorumluluğu olan bir bireyle olarak, bir siyasetçi olarak tüm paydaşlarla bunu ortaya koymamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

İlişkiler testten geçiyor

Albayrak sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye olarak biz hem doğuyla hem batıyla, hem kuzeyle hem güneyle tüm işbirliklerimizi dünden daha güçlü bir şekilde ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Ancak burada batı endeksinde altını çizmemiz gereken çok önemli bir nokta var. Türkiye’nin özellikle son yıllarda tüm bu yaşadıkları dikkate alındığında; yaşadığı, atlattığı bir çok badireleri gördükten sonra, Türkiye ve batı ilişkileri çok önemli bir testten geçiyor. Ve maalesef tüm bu resmi doğru okuma noktasında her zamankinden daha fazla aklıselim, rasyonel ve vizyoner siyasetçilere ciddi anlamda ihtiyaç var. Gelin görün ki akıl tutulması yaşayan siyasi pragmatizmi, devletlerin menfaatinin önüne geçirme riski taşıyan profillerle de karşı karşıyayız. Ama şunu çok net ifade etmemiz lazım; Türkiye batı ile 70 yıllık stratejik ittifakı ve müttefikliği çerçevesi içerisinde çok önemli bir testten geçiyor. Türkiye’yi artık hele de bu yaşananlardan sonra 20. yüzyılın kodlarıyla okumaya çalışmak dönemi bitti. Siyasetçilerin özelinde demiyorum bunu, 80 milyon üzerinde bitti. Siyasetçileri idare edebilirsiniz ama 80 milyonu artık idare edemezsiniz. Ve 80 milyonu kaybederseniz. Bunun bedeli emin olun çok ağır olur.”

Haberin Devamı