Gazete Vatan Logo

Türkiye’yi durdur Suriye’yi böl

Lübnan basınına göre ABD, Türkiye ve Rusya’yı ‘denetim altına alarak’ Suriye’yi bölmek istiyor

Türkiye’yi durdur Suriye’yi böl

Lübnan merkezli Al Akhbar sitesinin Washington’daki İngiliz Büyükelçiliği’nden aldığı bir telgrafa göre, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfield 11 Ocak’ta bazı Batılı ve Orta Doğu’lu ülke temsilcileriyle Washington’da yaptığı görüşmede ABD’nin bölünmüş bir Suriye stratejisini özetledi.

İngiliz diplomat Benjamin Norman imzalı telgrafta ABD, İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan ile Ürdün’den temsilcilerin oluşturduğu ‘küçük grubun’ 11 Ocak’ta Washington’da yaptıkları ilk toplantıda bazı kararlar alındı. Telgrafta, ABD cephesinin Suriye’de başta Türkiye, Rusya ve İran olmak üzere bölgeye ilişkin plan ve hedefleri var. Belgeye göre Satterfield, ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ’a karşı kazanılan zafere rağmen Suriye’de ABD askeri varlığını sürdürmeye karar verdiğini doğruladı. Bunun ABD’ye maliyetinin yılda 4 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi.

Sınır Deyr ez Zor

Belgeye göre geçen ay ABD savaş uçaklarının, Suriye’nin Deyr ez Zor bölgesinde Esad rejimi askerlerini ve Rus paralı asker ordusu Wagner’i vurması, fiili olarak Fırat’ın doğusu için sınır çizme girişimiydi. ABD, Fırat’ın batısı ve doğusu arasında bir ateş hattı oluşturmaya çalışıyor. Amerikalılar, altı hafta önce Suriye Grubu’ndaki müttefiklerine, bir sonraki hedefin ülkenin doğusunu geri kalanından ayırmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Belgede Suriye’de hayata geçirilmesi gereken beş aşamadan bahsediliyor.

5 aşamalı plan

Bu aşamalar sırasıyla; Suriye’yi bölmek, Türkiye’yi denetim altına almak, BM Suriye Özel Temsilcisi Stephan de Mistura’yı ABD amaçları doğrultusunda yönlendirmek, Soçi sürecini sabote etmek ve Suriye muhalefetini etki altına almak.

‘Küçük Grup’un hedefinde Türkiye, Rusya ve İran’ın Astana’nın ardından başlattığı Soçi süreci de var. Belgedeki başlık ‘Soçi’yi kullanmak ve sabote etmek’. Soçi’nin önemini yok etmek için de ‘Cenevre sürecinin canlandırılması’ öngörülüyor.

‘İlişkiler düzelmeyecek’

ABD’li temsilci toplantıda PKK/PYD’nin Cenevre’ye dahil olması gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin bunu engellediğini belirten ABD’li diplomat Türk-ABD ilişkilerinin zaten kötü olduğunu ve iyiye gitmeyeceğinin kesin olduğunu belirtiyor. Telgrafı çeken Benjamin Norman İngiltere’nin Washington Büyükelçiliği’nde görevli. Telgrafta 11 Ocak’ta Washington’daki toplantıya katılanlar da sıralandı: Satterfield haricinde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Suriye Masası Başkanı Hugh Clary, Fransa Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Başkanı Jerome Bonnafon, Ürdün Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Nawaf Wasfi al-Tal ve S. Arabistan İçişleri Bakanlığı’ndan general Jamal al-Aqeel.

Haberin Devamı