Gazete Vatan Logo

Türkiye'yi AB'ye şikayet ettiler!

Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, İslam karşıtı yazar Lars Hedegaard’a saldıran 27 yaşındaki kişinin Türkiye’de serbest bırakılması konusunun Aralık ayında Türkiye’nin üyeliğinin ele alınacağı AB toplantısına taşınacağını söyledi.

Hükümetin Türkiye ile ilişkilerini üst düzeyde tutmaya kararlı olduğunu belirten Martin Lidegaard, Berlingske gazetesine yaptığı yazılı açıklamada,

Danimarka olarak, Lars Hedegaard’a saldıran şahsın neden ve nasıl serbest bırakıldığı ve nerede bulunduğu konusunda inandırıcı bilgilerin verilmesi için baskılarımızı sürdürüyoruz. Ancak Türkiye ile ilişkilerimizi de en üst düzeyde tutmak istiyoruz. Daha önce söylediğim gibi Hedegaard davası, Türkiye ile ilişkilerimizden daha önemli değil. Ancak Muhalefet partileri ve kamuoyunu rahatlatmak için Türkiye’den sağlıklı bilgi almak istiyoruz. Bu nedenle Türk büyükelçisini tekrar görüşmeye çağırdık. Ayrıca Avrupa Parlamentosu Üyelerimizden yüksek temsilcimiz Federica Mogherini, konuyu Türkiye’nin tam üyeliği ve müzakereler konusunun ele alınacağı toplantıda gündeme getirmeye çalışacak” dedi.

Martin Lidegaard Türkiye’ye baskının sadece Danimarka’daki Türk Büyükelçiliği aracılığı ile değil, Ankara’daki Danimarka Büyükelçiliği aracılığı ile de devam ettiğini söyledi.

İSİM YASAĞI DEVAM EDECEK

Haberin Devamı

Öte yandan, Danimarka Ağır ceza mahkemesi, Lars Hedegaard’a saldıran kişinin savunma avukatının talebi üzerine Şehir Mahkemesi tarafından konulan isim yasağının devam etmesini kararlaştırdı. Aşırı sağ Danimarka Halk Partisi Başkanı Kristian Thulesen Dahl ise, saldırganın isim ve fotoğraflarının Türk medyasında defalarca yer aldığına dikkat çekerek yasağın kaldırılmasını istedi. Muhalefetteki Danimarka Halk Partisi ve Birlik Listesi, Türkiye ile ilişkilerin dondurulması, Türkiye’deki 7 Danimarkalı NATO askerinin geri çekilmesi taleplerini yinelediler.

Konuyla ilgili DHA’ya bilgi veren Büyükelçi Mehmet Dönmez, "Davada yeni bir gelişme yok. Danimarka tarafı aynı şeyleri söylüyor. Pazartesi günü sohbet için Dışişlerine gittim ama öncekiler gibi nota vermek için değil dostane sohbet için gittim. Güzel bir sohbet geçti. Türkiye ile ilişkilere çok önem veriyorlar. Yeni bir çağrı yok" dedi.