Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye yatırım yapmanın tam zamanı

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, yabancı yatırımcılara Türkiye’ye bir an önce yatırım yapmaları tavsiyesinde bulunarak, “Çünkü şimdi iyi bir zaman, fiyatlar da çok iyi. Türkiye pazarı fırsatlarla dolu. Şirketinizi gerçekten büyütebilirsiniz” dedi.

Türkiye’ye yatırım yapmanın tam zamanı

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, “Genel olarak yatırımcının kur riski var ama bu tüm gelişmekte olan pazarlarda yaşanan bir risk. Tamamen güvende olmak diye bir şey yok. Her yer aşağı yukarı aynı. Bir şeyi geliştirip, büyütmek istiyorsanız daha çok uzun vadeli planlar yapılır. Türkiye pazarı gerçekten fırsatlarla dolu. Çünkü bu süre zarfında şirketi gerçekten büyütebilirsiniz” dedi.

Doany, Türkiye’nin yabancı yatırımcı için avantajlarına değinerek, “Bu kadar genç nüfusa sahip ülke kolay bulunmuyor. Türkiye’de vergi teşvik sistemi olması bir başka avantaj. Varlığı elinizde tutarsanız sermayenin getirisinin vergisi çok düşük” şeklinde konuştu. Doany, şu değerlendirmelerde bulundu:

Kur tüm dünyanın sorunu

“Spekülatif tarzda yatırımcıyı cezalandırmadan, ama iyi yatırımcıyı da ödüllendirmenin yolunu buldu. Zaten daha az değer önerdiğiniz zaman yatırım yapmaz. Ülkeyi yönetenler son 30 yılda yurt dışından kaynak getirmenin yollarını aradı. Risk tarafı kur oranları. Aslında bu tüm dünyanın ortak sorunu. Bu kısmın yönetimi yatırımcının üzerinde. Yatırımcı, portföyünü nasıl yöneteceğini bilmeli. Sıfır kur riski olan ülkeye yatırım yapıyorsanız, bu pazarlar gelişmiştir, yeni bir şey çıkartamazsınız, yaşlı nüfus vardır.

Haberin Devamı

Genel olarak yatırımcının kur riski var ama bu tüm gelişmekte olan pazarlarda yaşanan bir risk. Tamamen güvende olmak diye bir şey yok. Her yer aşağı yukarı aynı. Bir şeyi geliştirip, büyütmek istiyorsanız daha çok uzun vadeli planlar yapılır. Türkiye pazarı gerçekten fırsatlarla dolu. Çünkü bu süre zarfında şirketi gerçekten büyütebilirsiniz. Gelişmiş pazarda da bunu yapabilirsiniz. O yüzden genelde yatırımcılar biraz gelişmiş piyasalara, biraz da gelişmekte olan pazarlara yatırım yaparlar. Türkiye de bu yatırımlardan alacağı payı almak için çalışmalı. Daha çok sıcak para yerine ekonomiye yatırım yapıp, belli bir dönem sonra dönüşümünü alabilmeli. Yasalar ve teşvikler burada çok pozitif.”

Yeni sistemle hızlı karar almak avantaj
Paul Doany, kararların çok daha hızlı alınabilmesi adına yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin çok faydalı olduğunu aktardı. Doany, “Böyle bir dönemde pek çok ülke karar verme konusunda sıkıntı yaşıyor. Örneğin Almanya’da zor durumla karşı karşıya kalındığında güçlü bir lider var fakat yönetişim yeterlilikleri yok. Merkel başarısını kanıtlamış, güçlü bir lider ama koalisyon hükümeti olduğu için bir takım kararları alamıyor. Sistem bir nevi felç oluyor, ilerlemiyor işler. Sistemin kendini doğal olarak düzelttiği bir uygulama her zaman daha iyidir” diye konuştu.
Pazarda büyük potansiyel var
PAUL Doany, Türkiye’nin gelecek 5 yılda büyümeyi devam ettireceğine inandığını ancak daha yumuşak inişlerin olduğu bir sistemi yönetebilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Büyümek çok önemli ama büyürken ülkenin daha çok fonlamaya da ihtiyacı oluyor, böylece büyümenin de bir maliyeti oluyor. Sağlıklı ve uzun vadeli finansmanı çekebilmek önemli. Piyasada önemli ölçüde büyüme potansiyeli hala var. Ülkenin demografisi yatırım için çok sağlıklı. Genç nüfus var, yeni ekonomi için gereken faaliyetlere yer var ve Türkiye’de pazar çok büyük. Vergi teşvik sistemi ve yasalar yeni işlerin kurulabilmesi için oldukça destekleyici. Daha değişik yatırımcıların da ülkeye gireceğini düşünüyoruz. Mesela, Çinli Alibaba’nın Trendyol’la yaptığı anlaşma çok önemli, üstelik hedefleri yalnızca Türkiye de değil. Burayı merkez yapıp çevre ülkelere de yayılabilmek.”
Tüm dünya için zorlu dönem
Paul Doany, gelecek 5 yılın tüm dünyada zor bir dönem olacağını düşündüğünü belirterek, ABD’nin ticaretle ilgili attığı adımların bütün müttefiklerini hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti. Doany, ticaretin Dünya Ticaret Örgütü’nün altında belirli kurallarla yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Doany, ABD’nin en yakın müttefiklerini bile üzdüğünü kaydederek, “ABD; Kanada’yı, İngiltere’yi, AB’yi mutsuz etti. Bir takım bölgesel ve ikili iş birliklerinin daha revaçta olacağını düşünüyorum. Tabii bunlar ABD yönetiminde bir takım değişiklikler olmadığı koşullarda... 2 senaryoya da hazırlıklı olmak gerekiyor. Türkiye de bence kendini buna adapte ediyor”dedi.

Haberin Devamı