Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye protesto notası!

Gül'ün mektubu Bangladeş'i karıştırdı!

Türkiye'ye protesto notası!

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Bangladeş’te hakkında idam kararı olan Cemaat-i İslami’nin lideri 91 yaşındaki Prof. Gulam Azzam ve grubun önde gelen isimlerinin affedilmesi için Bangladeş Cumhurbaşkanı'na gönderdiği mektup ülkeyi gerdi.

Gül, Bangladeş’te hakkında idam kararı olan Cemaat-i İslami’nin lideri 91 yaşındaki Prof. Gulam Azzam ve grubun önde gelen isimlerinin affedilmesi için Bangladeşli muhatabına mektup yazdı.

Türkiyeye protesto notası

Gül, Bangladeş Cumhurbaşkanı Zillur Rahman’a gönderdiği mektupta, idamların Bangladeş’te bir iç savaşa neden olabileceğine dikkat çekerek, “toplumda barış ve istikrarın sağlanması için, Gulam Azzam ve diğer sanıkların idam edilmemesini” istedi.

Ancak bu mektup, Bangladeş’te “Türkiye içişlerimize müdahale ediyor” olarak yorumlanınca, Ankara ile Dakka arasında diplomatik kriz çıktı.

TÜRKİYE’YE PROTESTO NOTASI

Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Türkiye’nin Bangladeş Büyükelçisi Vakur Erkul, geçen hafta içinde Bangladeş Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, kendisine “Cumhurbaşkanı Gül’ün 23 Aralık tarihli mektubu kabul edilemez. Bu, Bangladeş’in içişlerine açık bir karışma anlamına gelir” uyarısında bulunuldu.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Vekili Mustafa Kemal, Türk Büyükelçi’ye Cumhurbaşkanı Gül’ün mektubuna ilişkin protesto notası da verdi. Notada, Gulam Azzam ve onunla yargılananların davası konusunda Bangladeş toplumunun büyük desteği olduğu, dolayısıyla Bangladeş hükümetinin de bu davaların gereğini yapmaya devam edeceği ifade edildi. Davanın en şeffaf şekilde gerçekleştirildiğinin de kaydedildiği notada, “Bangladeş hükümeti bu konuda herhangi bir tavizde bulunmayacaktır” denildi.

CANSUYU DERNEĞİ DE SORUN OLDU

Sadece Gül’ün mektubu değil, Türkiye’den giden Cansuyu Derneği’ne mensup 14 kişilik heyetin Bangladeş’e ziyareti ve oradaki temasları da, Dakka hükümetinin tepkisine neden oldu. Türk Büyükelçi’ye, “Dakka hükümetine hiçbir bilgi vermeden, Cansuyu Derneği üyelerinin ülkede gerçekleştirdikleri temasların rahatsızlık yarattığı” da bildirildi. Cansuyu Derneği yetkililerinin, “Türkiye ile Bangladeş arasındaki vize kolaylığından yararlanarak, Dakka hükümetine hiç haber vermeden ülkeye gelmeleri”, Bangladeş’te özellikle Cemaat-i İslami yetkilileri ile habersiz görüşmelerinden duyulan rahatsızlık da dile getirildi.

Edinilen bilgiye göre, Türk Büyükelçi ise Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede, Cansuyu Derneği üyelerinin faaliyetlerinden Türk hükümetinin sorumlu olmadığını bildirdi.

BANGLADEŞ BÜYÜKELÇİSİ DE ÇAĞRILDI

Türk Büyükelçisi’nin Dakka’da Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasından bir gün sonra, bu kez Ankara’daki Bangladeş Büyükelçisi Zülfikar Rahman Dışişleri’ne davet edildi. Bangladeşli Büyükelçi’ye, yaşananlardan duyulan rahatsızlık ifade edilerek, Ankara-Dakka arasındaki dostluk ilişkilerine dikkat çekildi.

MART 2013’TE İDAM EDİLEBİLİR

Aralarında 91 yaşındaki Gulam Azzam’ın da bulunduğu yaklaşık 100 kişilik Cemaat-i İslami liderleri, Bangladeş yönetimi tarafından 1971'deki bağımsızlık savaşında Pakistan'la işbirliği yapmakla suçlanıyor. Cemaat-i İslami'nin eski Genel Başkanı Gulam Azzam ve beraberindeki 100 kişi iki yıldır tutuklu bulunuyor.

Gulam Azzam'ın infazının 26 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirileceği iddia ediliyor. Bu yargılanmalar nedeniyle ülke çapında gösteriler yapılıyor.

Haberin Devamı