Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye özel araç

Mercedes, Avrupa’nın 2. büyük pazarı Türkiye’ye özel ticari araç üretecek

Alman Daimler, lüks binek oto segmentinin yanı sıra ticari araçta da iddialı olmak için düğmeye bastı. Şirket, Doblo’nun gösterdiği performanstan esinlenerek Avrupa’nın ikinci büyük pazarı Türkiye’ye özel hafif ticari araç üzerinde çalışmaya başladı. Renault’yla birlikte Kangoo modelinin platformunda geliştirilen araç, 2013’te ortaya çıkacak. Mercedes-Benz Türkiye, lüks hafif ticari araçtan yılda 10 bin adetten fazla satmayı hedefliyor

Türkiye’ye özel üretilen C Serisi’yle rekorlar kıran Alman otomotiv devi Daimler, bu kez hafif ticari araç segmentine yeni bir soluk getirecek. Şirket, Avrupa’nın ikinci büyük hafif ticari araç pazarı Türkiye için yeni bir araç üretecek. Daimler, 2000’den bu yana 1 milyondan fazla üretilen ve satış rekorları kıran Bursalı Doblo’ya rakip getirmeye karar verdi.

Şirket, Renault’yla yaptığı işbirliği doğrultusunda Kangoo platformu üzerinde hafif ticari araç geliştirecek. Daimler’in aldığı bu stratejik kararda, Tofaş’ın son olarak Opel’e de Doblo platformunda yeni Combo’yu üretecek olması etkili oldu. Başta Türkiye olmak üzere Fransa, İtalya, Almanya ve İspanya gibi pazarlarda bu segmentin sürekli büyüdüğünü gören Daimler, orta sınıf hafif ticari araçla lüksün yanı sıra bu segmentte de iddialı olmayı planlıyor. Mercedes’in hafif ticari aracı 2012-2013’te pazara sunulacak. Daimler’in daha önce yollara çıkardığı Vaneo’yla istediği satış performansına ulaşamadığını da hatırlatalım...

Rakiplerinden pahalı olacak

Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, üretilecek aracın Doblo ayarında, mevcut Viano ile Vito modellerinin küçüğü olacağını açıkladı. Premium segmentin dışında Türkiye’de hafif ticari araçta iddialı oyunculardan biri olmak istediklerini belirten Sülün, “Türkiye, Fransa’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük hafif ticari araç pazarı. Merkez bunun farkında. Türkiye başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin ihtiyaçlarının karşılayacak bir ürün olacak” dedi.

Hafif ticaride 2 farklı segmentin olduğunu dile getiren Sülün, şöyle devam etti: “Yolcu taşımaya müsait olanlar bu segmentten yüzde 95 pay alıyor. Bir de sadece yük taşıma amaçlı olanlar var. Onların payı kısıtlı. Üretilecek hafif ticari araç binek versiyon olacak. Fiyatı rakiplerinden biraz daha yüksek kalacak. Planımız Türkiye’de 10 bin adet araç satmak.”

550 milyon dolar

Mercedes-Benz Türkiye, ihracatını geçen yılın bir miktar üzerine çıkararak 550 milyon dolardan daha fazla döviz girdisi sağlayacak.

Vergi avantajlı 1.6 lt dizel müjdesi

Mercedes-Benz, Türkiye’ye özel üretttiği 1.6 litre benzinli C Serisi’nden sonra şimdi de 1.6 litre dizel motoru üretmek için çalışıyor. Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, 2.0 litrenin altında dizel motorları olmadığı için bunun eksikliğini hissettiklerini, Daimler’in bu handikapı gidermeyi istediğini söyledi. Dünyada trendin küçük motorlara doğru gittiğini hatırlatan Sülün, üretilecek dizel motorun sadece C Serisi’nde değil A ve B Serisi modellerde de kullanılacağını ifade etti. 1.6 litre dizel motorla Mercedes-Benz Türkiye’nin binek oto satışlarının 5 yıllık dönemde 30 bin adedi geçeceğini belirtti.

Türkiye en hızlı büyüyen pazar oldu

Türkiye, 2009’dan bu yana Avrupa içinde en hızlı büyüyen Mercedes pazarı unvanını koruyor. Bu performansı 1.6 litre motorlu C Serisi’ne borçlu olduklarını belirten Süer Sülün, “Bu yılın ilk yarısında yüzde 35 büyüme hızıyla Avrupa’da ilk sıradayız. Bize en yakın büyüme hızı yüzde 22’yle Hollanda’da. Dünyada büyüme hızında ilk beşteyiz. Satış adetlerinde Avrupa’da 12’nci sıradaydık, 6’ncılığa çıktık” dedi. Sülün, Mercedes dünyası içinde daha ikinci sırada olduklarını henüz protokol sırasına yükselemediklerini kaydetti.

Daimler Başkanı büyüme hızımıza çok şaşırıyor

Aksaray kamyon fabrikasının 25’inci yıl kutlamalarına gelen Daimler Başkanı Dr. Dieter Zetcshe’nin Türkiye’nin gösterdiği performansı övdüğünü belirten Süer Sülün, “Daimler içinde çok hızlı büyüyoruz, bu da dikkati çekiyor, şaşırtıyor. Ağır vasıtada stratejik bir ülkeyiz. Mercedes’te 6 ton üstü kamyonda Brezilya (160 bin adet) ve Almanya’nın (75 bin adet) ardından dünyanın üçüncü büyük pazarıyız. Pazar payında yüzde 35’le Almanya’yla başabaş durumdayız. Otobüste Avrupa’nın en büyüğüyüz. 6 ton üzeri kamyonda Türkiye toplam üretiminin yüzde 60’ını, şehirlerarası otobüste üretimin yüzde 50’sini Mercedes-Benz Türkiye karşılıyor” dedi. Hoşdere fabrikasında üretilen otobüslerin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini söyleyen Sülün, 2011’de 3 bin 200 adetlik üretime ulaşacaklarını, yurtdışına 2 bin 500 otobüs göndereceklerini ifade etti. Süer Sülün, ağır kamyon tarafında uzatılmış çift vardiya ile 20 bin adetlik üretimi zorlayacaklarını belirterek, “Aksaray fabrikasının kapasitesi 17 bin 300. Ancak iç pazara ürün yetiştirmekte zorlanıyoruz. İhracata sadece 3 bin adet kamyon ayırabiliyoruz” diye konuştu.

Lüksün kralı minibüsçülüğe başladı

“LÜKS otomobil” denildiği zaman akla gelen ilk 3 markadan biri olan Mercedes, özel üretim minibüslerle Taksim-Sarıyer hattına göz dikti. Şirket, 1 yıllık çalışma sonucunda hafif ticari aracı Sprinter’ı dolmuşa çevirerek, minibüsçülerin beğenisine sundu. Böylece minibüste yılların markası Otokar’ın sürpriz rakibi oldu. Süer Sülün, 4 bin adetlik minibüs pazarından pay almak için dolmuş geliştirdiklerini söyledi.

Sülün, Sprinter’ın minibüs özelliklerine kavuşması için 1 yıl çalıştıklarını belirterek, şunları anlattı: “Sprinter’ı minibüs hattında kullanılması için şoförlerle anket yaptık. 40 tane şartları vardı. Bunların başında o meşhur ‘tıs’ sesini çıkaran kapılar geldi. Normal Sprinter’a göre camların genişliği daha büyük olmalıydı. Yolcunun nerede ineceğini görmesi için ön camı arkaya doğru açtık. Tabii üstte yer alan yana doğru açılan camlar da var. Minibüslerde kapı arkaya doğru, Sprinter’da ise önde. Şoförler ‘Fazla arkaya ilerleyelim’ dememek için kapıların yerini bile değiştirmemizi istedi ancak güvenlik nedeniyle bu isteğe cevap veremedik.”

30 adet Sprinter minibüsü bayilere gönderdiklerini belirten Sülün, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki dolmuş hatlarına araç satmak istediklerini ekledi.

Sınır ticareti sayesinde kamyon satışları binek otomobili sollayacak

Süer Sülün, otomotiv pazarında yılın ilk 6 ayının rüzgar gibi geçtiğini ancak ikinci yarının çok farklı olduğunu belirtti. Sülün, euronun 2.5 lirayı geçmesine rağmen Mercedes-Benz Türkiye’nin hedeflerinde bir sapma olmadığını belirterek, “İlk 7 ayda 6 bin 754 adetlik binek oto satışına ulaştık. Bildiğiniz gibi makyajlanan C Serisi, Türkiye’ye ilk etapta 1.8 litre benzinli motorla gelmişti. Ağustos ayı başında yeniden 1.6 C Serisi’nin satışına başladık. Yılsonunda 15 bin adetlik satışla şirket tarihimizin rekorunu kıracağız. Geçen yıl 12 bin 300 adetle premium segmentte lider olmuştuk. Eğer euro 2.2 lira seviyesinde kalsaydı 18 bin adetlik satışa çıkardık” dedi. Sülün, krizlerde ve dalgalanmalarda alt segmentlerin kırıldığını, premium sınıfın ise elastik olduğunu sözlerine ekledi.

Toplam satış 35 bin olacak

Mercedes-Benz Türkiye’nin toplam satış hedeflerine de değinen Süer Sülün, 2010’da 30 bin adetle rekor kırdıklarını, 2011’de bu rakamı 35 bin adede yükselteceklerini belirtti. Sülün, hedeflerini şöyle sıraladı: “Kamyon pazarı özellikle sınır ticaretindeki canlılığa paralel çok iyi gidiyor. Kamyon yetiştiremiyoruz. Kamyon satışımız 17 bin 500 adetle binek otomobili geçecek. Yaklaşık 1.000 adet otobüs iç pazarda gider. 3-4 bin adet de hafif ticari araç satarız.”

Haberin Devamı