Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye kötü haber

Otomotiv sektörünün önde gelen CEO’ları, kriz öncesine dönüşün 2014’ü bulacağını öngördü

OTOMOTİVE yön veren markaların CEO’ları, Türkiye ihracatının yüzde 70’inin yapıldığı AB’nin 2011’de daralacağını, kriz öncesine dönüşün 2014’ü bulacağını öngördü. Renault CEO’su Ghosn, satışların yüzde 2 düşeceğini belirtirken, Fiat CEO’su Marchionne pazarın 2010’dan daha iyi olmayacağını söyledi.

Bu yıl 20 milyar dolarlık ihracata koşan Türk otomotiv sektörü, 2011’de frene basacak. Kötü haber dünya devlerinin tepe yöneticilerinden geldi... Avrupalı otomotiv devlerinin CEO’ları, önümüzdeki yıl AB’de pazarın daralacağı öngörüsünde bulundu. Bu öngörü, ürettiği araçların yüzde 70’ini AB ülkelerine gönderen Türkiye için “ihracatta düşüş” anlamına geliyor.

Hükümetler teşvik açıklayabilir

Renault CEO’su Carlos Ghosn, Avrupa pazarının 2011 yılında yüzde 2 oranında daralacağını açıkladı. Ghosn, pazarın küçülmesinde birçok ülkede uygulanan teşviklerin bitmesinin etkili olacağını kaydetti. Carlos Ghosn’a göre biraz daha ümitli olan Fiat CEO’su Sergio Marchionne ise otomotiv pazarının 2010’dan daha kötü olmayacağını ancak daha da iyi olmayacağını iddia etti. Marchionne, önümüzdeki yıl Batı Avrupa’da 12.5 milyon aracın satılacağı öngörüsünde bulundu.

Ford Avrupa’nın Başkanı Stephen Odell ise Avrupa pazarlarındaki yavaş toparlanmanın yavaşlayacağını belirterek, “Ancak 2011’de otomobil satışlarının canlanması için hükümetler çeşitli önlemler alacaktır. Bu da pazarın görünümünü değiştirecektir” diye konuştu. Hyundai Avrupa’nın Başkan Yardımcısı Allan Rusforth, Avrupa ülkelerinde kriz öncesine yani 2007 yılına dönüşün 2014 yılını alacağı yorumunda bulundu. Rusforth de Ford Avrupa Başkanı gibi hükümetlerin satışları hareketlendirmek için çeşitli teşvikleri yürürlüğe sokacağını iddia etti.

Pazar 2 yıl sonra büyümeye başlayacak

Opel’in Satış ve Pazarlama Direktörü Alain Visser, Avrupa’da otomotiv pazarında toparlanma gördüklerini ancak 2011 yılının nispeten zayıf geçeceğini aktardı. Visser, “Otomotiv sektörü 2012’den itibaren gelişmeye başlayacak. Yine de sektörün temkinli olması gerekiyor” açıklaması yaptı.

Avrupa daralmaya başladı ihracat da ‘eksi’ye döndü

EKONOMİNİN lokomotifi otomotiv sektörünün ihracatı ilk 9 ayda yüzde 12.4 oranında artarak 11 milyar 473 milyon dolara ulaştı. Ancak küresel ekonomik krizde hükümetlerin sağladığı teşvikler sonrasında Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan küçülme, ihracata olumsuz yansımaya başladı. Otomotiv sektörünün ihracatı, AB’ye paralel olarak Haziran’dan bu yana düşüyor. İhracat ciro bazında Ocak’ta yüzde 44.1, Şubat’ta yüzde 39.6, Mart’ta yüzde 38.1, Nisan’da yüzde 20.6 ve Mayıs’ta yüzde 4.4 oranında artmış, Haziran’da yüzde 11.7, Temmuz’da yüzde 20.4, Ağustos’ta yüzde 9.8 ve Eylül’de yüzde 7 düştü.

Avrupa’ya bakarsak, ilk 8 ayda binek oto satışları yüzde 3.5 oranında geriledi ve 9 milyon 21 bin adede indi. Pazar, Nisan’da beri daralıyor. Binek oto satışları Nisan’da yüzde 7.4, Mayıs’ta yüzde 9.3, Haziran’da yüzde 6.9, Temmuz’da yüzde 18.6, Ağustos’ta yüzde 12.9 ve Eylül ayında yüzde 10.4 geriledi. Türkiye’nin en büyük ihracat partnerleri Almanya’da yüzde 27, İspanya’da yüzde 30, İtalya’da yüzde 19, İngiltere’de yüzde 17 ve Fransa’da yüzde 8’lik düşüşler yaşandı.

Haberin Devamı