Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye kırık not!

Freedom House, "2012'de Dünyada Özgürlük" adlı yıllık raporunu yayımladı

Demokrasinin geliştirilmesi çağrısıyla kampanyalar düzenleyen düşünce kuruluşu Freedom House, "2012'de Dünyada Özgürlük" adlı yıllık raporunu yayımladı. Raporda Türkiye "kısmen özgür" ülkeler kategorisinde yer aldı.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House'un raporunda Türkiye'de siyasi tutuklamalar ve basın özgürlüğüne yönelik baskıların endişe verici unsurlar olduğu belirtildi. Freedem House Türkiye'yi en son 1979'da özgür bir ülke olarak nitelendirmişti.

'BETERİN BETERİ' ÜLKELER

Macaristan, Güney Afrika, Ukrayna, Azerbaycan ve Kazakistan 2011'de olumsuz yönde ilerleyen ülkeler arasında sayılırken, durumu "beterin beteri" olarak ifade edilen ülke ve bölgeler ise Ekvator Ginesi, Eritre, Kuzey Kore, Özbekistan, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Çin'in Tibet bölgesi olarak sıralandı.

"Özgür" ülkelerin ön saflarında yer alan ABD içinse rapor korumacı, dışa kapalı eğilimlerin güç kazandığı tespitinde bulundu.

Dünyanın genel olarak otoriter yönetimlere kaydığı uyarısında bulunan Freedom House Arap Baharı'na rağmen özgürlüklerin gerilediğini raporunda vurguladı.

ARAP BAHARI KİMSEYE YARAMADI

Arap Baharı'nın yaşandığı Tunus, Mısır ve Libya'da ilerlemeler olduğu belirtilirken, bölgenin bazı kesimlerininse yıl içinde dünya geneline göre en büyük gerilemeleri yaşadığı vurgulandı.

Özgürlüklerin kötüye gittiği ülkelerin başında Bahreyn, İran, Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen gösterildi.

Freedom House 1972 yılından bu yana birey hakları ve özgürlüklerinin dünyadaki durumu konusunda düzenli raporlar hazırlıyor.

Haberin Devamı