Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye kimyasal silah tehdidi!

"Patriot"ların istenme nedeni bu mu?

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Türk yetkililer, Suriye lideri Esad’ın kimyasal füze kullanmaya hazırlandığı yönünde ellerinde güçlü istihbarat bilgisi olduğunu, Patriotlar’ı da bu yüzden istediğimizi söyledi. ABD gazetesi New York Times da Suriye’nin kimyasal silah depolarında hareketlilik olduğunu bildirdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 13 Kasım’da, Financial Times’a verdiği röportajda, Suriye’nin Türkiye’ye karşı kimyasal silah kullanma ihtimalini dile getirerek ‘bunu yapmak çılgınlık olur’ demiş, ancak bu tehdide NATO’nun vereceği Patriot füzeleriyle karşılık verilmesi için hazırlıkların yapılması gerektiğini savunmuştu. Ardından Türkiye’nin NATO’dan Patriot talebi netlik kazandı ve birkaç hafta içinde füze bataryalarının Suriye’den yönelen tehdide karşı savunma amaçlı olarak Türkiye topraklarına konuşlandırılması bekleniyor.

‘SS-21’le atabilir’

Guardian gazetesi de dün Türkiye’nin NATO’dan Patriot füzesavar sistemini Suriye’nin kimyasal füze kullanacağı istihbaratı üzerine istediğini yazdı. Adını vermeyen Türk yetkililere göre güvenilir istihbarat raporları, isyancıların elindeki bölgeleri hedef alan hava bombardımanın sonuç vermemesi halinde Esad rejiminin son çare olarak füzelere ve kimyasal silahlara başvurabileceğine işaret ediyor. Söz konusu yetkililer, Esad rejiminin muhaliflerin elindeki bölgeleri Sovyet döneminden kalma Scud ve Kuzey Kore yapımı SS-21 füzeleriyle hedef alabileceğine inanıyor. Guardian’a göre Türk yetkililer, top ve havan mermilerinde olduğu gibi füzelerin de sınır bölgelerinde Türkiye topraklarına düşmesinden endişe ediyor.

‘Son çaresi kimyasal’

Gazeteye göre üst düzey bir yetkili şunları söyledi: Farklı kaynaklardan aldığımız istihbarata göre Suriyeliler balistik füzeler ve kimyasal başlıklar kullanacak. İsyancılara karşı önce piyadeleri gönderdiler. Çok adam kaybettiler. Birçok asker saf değiştirdi. Sonra tankları gönderdiler ancak tanklar da vuruldu. Şimdi hava gücünü kullanıyorlar. Eğer bu da başarısız olursa füzeleri kullanacaklar. Belki de kimyasal başlıkla. Bu yüzden Patriot istedik.

Gazete New York Times’ta yer alan bir habere de atıf yaparak Batılı istihbarat örgütlerinin, Suriye’de kimyasal silahların depolandığı bölgelerde hareketlilik tespit ettiklerini aktardı. Üst düzey bir Amerikalı askeri yetkili, bunun “kimyasal silahların kullanılabileceğini gösteren türden bir hareketlilik olduğunu” söyledi. Ancak Guardian’a göre Batılı yetkililer, henüz kimyasal silahlarla ilgili son adımın atılmak üzere olduğunu gösteren bir işaret olmadığını vurguladı.

En büyük 4’üncü stok

Şam yönetiminin elinde, yıllardır İsrail ve Lübnan’daki muhaliflere karşı koz olarak kullandığı füzelerin 1500 kilometre menzili füzeler bulunuyor. SSCB döneminden kalma SCUD B/C serisi füzelerin nükleer başlık kapasitesi, “İsrail’in korkulu rüyası” olarak biliniyor. Suriye yönetimi ayrıca bir süre önce yaptığı açıklamada, ‘Dış müdahalede kimyasal silah kullanırız’ demişti. Bu açıklamanın ardından TSK, önlem olarak KBRN olarak bilinen, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Korunma ve Savunma Taburları’nın bir kısmını Suriye sınırına kaydırmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, dünyanın en büyük dördüncü kimyasal silah stoğu Suriye’nin elinde bulunuyor.

Halep yakınlarındaki El Safir’de bulunan üç üretim tesisinin son yıllarda yenilendiğine inanılıyor. Muhaliflerin güçlü olduğu Humus ve Hama kentlerindeki kimyasal tesislerin de, 1990 yılından bu yana faaliyette olduğu tahmin ediliyor. Suriye ordusunda hardal, sinir ve VX gazı stokları bulunduğu düşünülüyor. Daha önce ‘Dış müdahale olursa kimyasal silah kullanırız’ diyen Suriye yönetiminin kimyasal başlık taşıyabilen 1500 km. menzilli Scud füzeleri Türkiye sınırında Kamışlı ve Ayn Diwar’a konuşlu durumda bulunuyor.

Hillary: Kimyasal kırmızı çizgimiz

ÇEK Cumhuriyeti’nde mevkidaşı Karel Schwarzenberg ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Esad rejiminin kimyasal silah kullanmasının ABD için “kırmızı çizgi” olduğunu tekrarladı. Clinton, “Esad’ı kendi halkına yaptıkları yüzünden bir kez daha ciddi şekilde uyarıyor ve kınıyoruz” ifadesini kullandı. Esed’in kimyasal silah kullanması durumunda ne yapacakları konusunda detay vermek istemediğini dile getiren Clinton, böyle bir ihtimale karşı gerekli tüm önlemleri almaya da hazırlıklı olduklarını dile getirdi.

Esad: O silahlar var olsaydı bile kullanmazdık

Suriye’den kimyasal silah kullanacağı iddialarına yanıt geldi. Suriye Dışişleri’nden yapılan açıklamada ‘hiçbir şart altında’ kimyasal silah kullanılmayacağının garantisi verildi. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’dan yaptığı açıklamadan sonra gelen bildiride, Suriye’nin kendi halkına böyle bir şey yapmayacağının altı çizildi. Bildiride “Bu tür silahlar eğer var olsaydı” sözleri de dikkat çekti.

Haberin Devamı