Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye Kıbrıs'tan askerini çek çağrısı

AP'den Türkiye'ye ağır ifadeler içeren şok çağrı

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Türkiye’nin 2009 ilerleme raporunu oybirliğiyle kabul etti. Türkiye’nin AB yolunda attığı adımları değerlendiren, daha önceki haftalarda taslakları basına yansıyan İlerleme Raporu’nda yeni olan konu ise “Balyoz operasyonu” oldu. AP, hem Ergenekon süreci, hem de Balyoz iddialarının “kaygı verici” olduğunu söyledi.

Raporda ayrıca, hükümete Ergenekon sürecinde tüm sanıklarına haklarına saygı duyulması ve bu süreç kastedilerek hükümetin “bu durumu fırsat bilip, siyasi muhalifler veya hükümete eleştirel bakan gazeteci ve akademisyenler üzerinde haksız baskı uygulamaması” istendi. Türkiye’deki kutuplaşma ile ilgili olarak da endişelerin dile getirildiği raporda, “siyasi partiler işbirliği ile rekabet arasında dengeyi bulmalı” denildi. Ayrıca her zamanki gibi Türkiye’nin Kıbrıs’tan derhal asker çekmesi, Maraş bölgesinin “meşru sahiplerin” iadesi çağrısı yapıldı.

Bağış: “Asker çekmeyiz”

Basın özgürlüğü ile ilgili olarak da “Özellikle bir medya grubuna verilen emsalsiz ceza ve internet sitelerinin sık sık yasaklanmasının ardından basın özgürlüğünden endişe ediliyor. Medya ve ticari çıkarlar arasındaki sağlıksız bağlantı ışığında yeni bir basın kanunu kabul edilmeli” denildi.

Ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu’nın açılması ve Gökçeada ile Bozcadadaki taşınmazların “meşru sahiplerin” geri verilmesi istendi. Rapor ile ilgili bir açıklama yapan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs ile ilgili bölümlerin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Türkiye’nin Ada’dan asker çekme gibi bir planı ya da düşüncesi yoktur” dedi.

“Yunanistan’ı Türkiye batırdı”

TÜRKİYE İlerleme Raporu’nun Avrupa Parlamentosu’nda milletvekilleri tarafından tartışılması sırasında, ilginç sözler de sarfedildi. Belçikalı vekil Philip Claes, “Türkiye AB reformlarını bir türlü yapmıyor. Geriye gidiş var. Töre ve namus cinayetleri, zorla evlilikler. Kıbrıs’ın işgali devam ediyor. Müzakerelerin sona erdirilmesini düşünmüyor musunuz” diye konuştu. Çek Edvard Kozusnik ise Türkiye ile oyun oynanmamasını, açık ve dürüst olunması gerektiğini söyledi.

Ancak en ilginç söz Yunan Hıristiyan Demokrat vekil Georgios Koumoutsakosden geldi. Yunan vekil, “Yunanistan ekonomik kriz içinde olmasının bir sebebi de askeri harcamalardır. Yunan hükümeti Türkiye’den gelen tehdit yüzünden oldu. Gelen tehdit üzerine Yunanistan Türkiye’ye karşı silah almak zorunda kaldı” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı