Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye ilk kez Büyükelçi atadılar!

Uzun yıllar Sri Lanka’da Türkiye’nin fahri başkonsolosu olarak görev yapan ve ülkesinde üretilen yeni bir orkide türünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adıyla tescil ettiren Bharathi Wijeratne, Sri Lanka’nın Türkiye’ye atadığı ilk büyükelçi oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e güven mektubunu sunarak görevine başlayan Büyükelçi Wijeratne, "Şimdi de bir başka orkide türünü Cumhurbaşkanı Gül’ün adıyla tescil ettirmek için çalışıyoruz" dedi.

Sri Lanka’nın Türkiye’deki ilk büyükelçisi olan Bharathi Wijeratne, AA muhabirine Türkiye’ye büyükelçi olarak atanmasının ve bir orkide türünün Başbakan Erdoğan’ın ismiyle tescillendirilmesinin öyküsünü anlattı.

Sri Lanka ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 105 yıl öncesine dayandığını söyleyen Wijeratne, İngiliz belgelerine göre o zamanki adıyla Seylan olan Sri Lanka’nın İngiliz kolonisiyken 1907 yılında başkent Colombo ve güneydeki ticaret kenti Galle’de Osmanlı Devleti’nin iki temsilciliğinin bulunduğunu kaydetti.

Geçen yüzyılın ikinci yarısında ise, 35 yıl boyunca Wijeratne ailesinin Sri Lanka’da Türkiye’nin fahri başkonsolosluğunu yürüttüğünü aktaran büyükelçi, yeni görevine nasıl atandığını şöyle anlattı: "Benim merhum babam 23 yıl boyunca Türkiye’nin Sri Lanka’daki fahri başkonsolosu olarak görev yaptı. Daha sonra babam emekli oldu. O sırada Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Yusuf Buluç aynı zamanda Sri Lanka’ya da akredite büyükelçiydi. Babam emekli olduktan sonra onun aynı zamanda şahsi asistanı olarak çalıştığım için Türk büyükelçisi benim fahri başkonsolos olmamı teklif etti. Türk hükümeti de kabul ettikten sonra 2000 yılında bu göreve başladım." Wijeratne, Sri Lanka’nın Avrupa’da bulunan bazı ülkelerdeki elçiliklerini kapatması gündemdeyken Türkiye’de büyükelçilik açma kararının Türkiye’nin uluslararası camiada büyüyen ve güçlenen bir ülke olmasından kaynaklandığını belirtti. Sri Lanka hükümetinin Türkiye ile doğrudan diplomatik ilişkiler kurmak istediğini dile getiren Wijeratne, bu görevin daha önceki çalışmaları nedeniyle kendisine verildiğini ifade etti.

-"Türkiye kara gün dostu"-





Büyükelçi Wijeratne, 2004 yılında Hint Okyanusu’ndaki deprem sonrası yaşanan ve 35 bin Sri Lankalının hayatına mal olan tsunami felaketinin ardından Türkiye’nin, yaptığı yardımlar ve Sri Lanka’nın terörle mücadelesinde verdiği destek nedeniyle tıpkı bir "kara gün dostu" gibi olduğunu söyledi.

Wijeratne, ülkesinin ayrılıkçı Tamil Kaplanları olarak bilinen Tamil Elam Kurtuluş Örgütü’ne karşı verdiği mücadeleyi ve yaklaşık 100 bin kişinin hayatına mal olan bu mücadelenin 3 yıl önce nasıl başarıyla sonuçlandırıldığını ise şöyle anlattı: "Dünyada üzerinde şu ana kadar topraklarında terörün kökünü kazıyan tek ülke Sri Lanka oldu. Sri Lanka’da tüm siyasi liderler Tamil kaplanlarıyla sorunu çözmek için müzakere yapmayı denedi. Ancak her seferinde örgüt müzakereye sırt çevirdi. Bu yüzden askeri çözüm dışında bir alternatifimiz kalmamıştı. Ülkeden terörizmin tamamen kazınması konusundaki çabaların zirveye çıktığı bir zaman, yani 3 yıl önce, Türkiye BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesiydi. Sri Lanka konusu BM’de gündeme geldiğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir ülkenin iç sorununun o ülke tarafından halledilmesi gerektiğini söylemekle kalmadı, aynı zamanda Türkiye’nin dünyanın neresinde olursa olsun terörizmi lanetlediğini söyledi. Gül, birilerinin bir ülkede özgürlük savaşçısı olarak tanımlanırken bir başka ülkede terörist olarak adlandırılamayacağını belirtti.

Türkiye’nin de aynı sorunla yaklaşık 30 yıldır mücadele ettiğini biliyorum. Eğer müzakere yoluyla bir sonuca ulaşılamıyorsa, bir ülkenin vatandaşlarını korumak için alacağı kararlara kimse karışamaz. Terörizm, tıpkı Cumhurbaşkanı Gül’ün de işaret ettiği gibi, insanlığa karşı bir suçtur. Herkesin bu görüşte birleşmesi gerekir." Kendisinin de aslında bir terör kurbanı olduğunu dile getiren Büyükelçi Wijeratne, şunları söyledi: "Benim merhum amcam Sri Lanka’da Savunma Bakanı olarak görev yaparken Tamil Elam Kurtuluş Örgütü’nün arabasına yerleştirdiği bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. O kadar ileri gittiler ki Hindistan’ın eski başbakanı Rajiv Gandi’yi bile öldürdüler. Hiçbir zaman sınır tanımadılar. Şu anda özgür bir ülkeyiz ama bu kez başka bir mücadeleye başladık. Sri Lanka artık bir gelişme sürecine girdi."

-Orkide türü Başbakan Erdoğan’ın adıyla tescil edildi-

Büyükelçi Wijeratne, Başbakan Erdoğan’ın adının bir orkide türüne nasıl verildiğini ise şöyle anlattı: "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adının verildiği orkide türü Dendrobium ailesinden özel bir tür. Tsunamiden sonra Erdoğan, 2005 yılında Sri Lanka’ya yapılan en büyük uluslararası yardımla birlikte ülkemize gelmişti. Bu ziyaretten sonra Başbakan Erdoğan’a ve Türk halkına yardımları için nasıl teşekkür edebilirim diye düşündüm. Bu sırada orkide üreten biriyle konuşurken yeni orkide türleri geliştirdiğini öğrendim. Ürettiği türlerden birini beğendim. Bu kişi bana yeni türün İngiltere’deki Kraliyet Bahçe Bitkileri Kurumu’nda tescil edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun için ismini tescil ettireceğiniz kişinin izninin olması gerekiyordu. Ben bu tescil işini bir sürpriz olarak yapmak istiyordum. Türkiye’nin o zamanki Yeni Delhi Büyükelçisi Hasan Göğüş ile konuştum ve Türk makamlarından bunun için izin aldım. Tescili yaptırdıktan sonra Türkiye’yi ziyaret ettim ve bu sürprizimi Başbakan Erdoğan ile paylaştım. Çok memnun oldu. Yüzündeki gülümsemeyi hala hatırlıyorum. Çiçeği Türkiye’ye getireceğime söz verdim ama halen getirebilmiş değilim. Bunun formalitelerini yerine getirmem gerekiyor." Büyükelçi Wijeratne, şimdi de bir başka orkide türünü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adına tescil ettirmeyi planladığını belirtti.

Wijeratne, "Şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’den Sri Lanka’ya devlet başkanı düzeyindeki ilk ziyarette bu orkideyi kendisine sunmayı istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’na güven mektubumu sunduğumda konuyu açtım. Tabii bu kez kendisine sürpriz yapamayacağız çünkü artık konudan haberi var" diye konuştu.
(milliyet)

Haberin Devamı