Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye ilginç başvuru!

Alman askerler için “Patriot FM!”

Almanya Hükümeti, Suriye'nin balistik füze tehditine yönelik Kahramanmaraş'ta konuşlandırdığı iki patriot füze bataryasında görevli askerleri için Türkiye'ye ilginç bir başvuruda bulundu. VATAN'ın edindiği bilgilere göre Alman Silahlı Kuvvetlerine ait radyo kanalı "Radio Anddernach"ın Kahramanmaraş'ta yayın yapması için Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve RTÜK'e başvuruda bulunan Alman Hükümetine, RTÜK Hukuk Müşavirliği ilgili Kanunu göstererek, olumsuz rapor verdi. Genelkurmay ve Dışişleri'nin olumlu yaklaştığı taleple ilgili son kararı Üst Kurul üyeleri verecek. Almanlar, radyo yayınıyla askerlerine Türkiye'de moral vermeyi amaçlıyor.
Almanya'nın Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Kahramanmaraş'taki Patriot bataryalarında görev yapan 400 Alman askeri için radyo yayını yapmak istedi. Bu doğrultuda geçen ay Genelkurmay Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'na birer yazı gönderildi.

ALMAN SİLAHLI KUVVETLERİNE AİT

Yazılarda Türk hava sahasının korunmasına ilişkin yürütülen "Active Fence" harekatında Almanya'nın katkısı çerçevesinde Türkiye'de görevlendirilen Alman askerlerine yönelik Alman Silahlı Kuvvetleri'ne ait yerel radyo kanalı Radio Andernach'ın Kahramanmaraş'ta yayın yapmasını istendi. Elçilik, başvurusunda 1 Şubat'ta yayına başlaması planan radyo için gerekli izinlerin verilmesini talep etti.

GENELKURMAY VE DIŞİŞLERİ OLUMLU YAKLAŞTI

Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, RTÜK'e gönderdikleri yazıyla radyo talebinde bir "sakınca" görmediklerini bildirdi. Dışişleri bakanlığı tarafından iletilen yazıda şöyle denildi:
"Silahlı Kuvvetleri'ne ait resmi radyo kanalınca Kahramanmaraş'taki Alman askerlerine yönelik olarak Almanca yayın yapılmasında siyasi açıdan sakınca görülmemektedir. Keyfiyetin iletildiği Genelkurmay Başkanlığı, radyo kanalının, Kahramanmaraş'ta konuşlanan Alman askerlerine yönelik yayın yapmasında askeri açıdan herhangi bir sakınca olmadığını, diğer taraftan, radyo yayınına izin verilmesi kapsamında TSK'nin frekans tahsisi yetkisi bulunmadığı bildirilmiştir."

MORAL YAYINI YAPACAK

Ancak bu olumlu görüşlere karşın RTÜK'ün konuyla ilgili iki dairesinden olumsuz görüş geldi. İlk olarak konuyu inceleyen Hukuk Müşavirliği, talebin RTÜK yasası çerçevesinde karşılanmasının mümkün olmadığının altını çizdi. Müşavirlik, TRT dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarına kanal, frekans ya da mültipleks kapasitesi tahsisi yapılamayacağından Almanya Büyükelçiliği'ne ya da Genelkurmay Başkanlığı'na Üst Kurul tarafından frekans tahsis edilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını bildirdi. Müşavirlik ayrıca, elçilik bazında TRT'ye ayrı frekans tahsis edilmesinin de olanaksız olduğunu belirtti.
Hukuk Müşavirliği'nin görüşüne katılan İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı da aynı ifadeleri kullandığı görüşünü Üst Kurul'a sundu. Alman askerlerine moral yayını yapacak radyoyla ilgili son kararı Üst Kurul üyeleri önümüzdeki günlerde verecek.

Haberin Devamı