Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye güvendiler

OYAK ile Renault, yarım asırlık ortaklıklarını yeniledi. İş birliğine 27 yıl daha devam kararı alan iki dev, “Yeni proje ve yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz” mesajı verdi.

Türkiye’ye güvendiler

Türkiye’nin en büyük tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu OYAK ve dünya otomotiv endüstrisinin en büyük oyuncularından Renault Grubu arasındaki 50 yıllık ortaklık güven tazeledi. MAİS Motorlu Araçlar İmal ve Satış ile OYAK Renault Otomobil Fabrikaları’nın iki hissedarı 26 Haziran 2018’de Fransa’da imzaladıkları yeni ortaklık sözleşmesi ile ‘Uyumlu ve güçlü iş birliğine 27 yıl daha devam’ dedi. Sözleşmeye OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem ve Renault Grubu Operasyondan Sorumlu Genel Müdür ve İcra Komitesi Üyesi Thierry Bolloré imza attı.

Türk otomotiv sektörünün en köklü iş birliğini yeni döneme taşıyan sözleşme, Renault Grubu’nun Türkiye’deki endüstriyel ve ticari faaliyetlerini kapsıyor. MAİS, Renault ve Dacia markalarının satış-satış sonrası, yedek parça ve servis hizmetlerini yürütmeye devam edecek. OYAK Renault da araç, motor ve vites kutusunun üretim ile ihracatında kilit rol oynamayı sürdürecek. Bu yeni sözleşme ile her 2 tarafın hisse oran dağılımında değişiklik olmayacak.

Yatırımlara devam

Haberin Devamı

Yeni ortaklık anlaşmasını değerlendiren OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, şunları söyledi: “Küresel bir oyuncu olarak OYAK ve grup şirketlerinin etkinliği, verimliliği ile kârlılığını artıracak uygulamaları devreye alıyoruz. Bu birlikteliğin her iki gruba olduğu kadar, ülkemiz ekonomisine de önemli katma değer sağlayacak olmasından heyecan duyuyoruz. Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz, yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”

Yeni projelerin önünü açacak

Renault Grubu Operasyondan Sorumlu Genel Müdür ve İcra Komitesi Üyesi Thierry Bolloré, “Renault Grubu, anlaşmanın yenilenmesiyle Türkiye’deki tarihinde yeni bir sayfa açıyor. 50 yıldır yer aldığımız ve halen Renault ve Dacia markalarımızla faaliyet gösterdiğimiz Türkiye’de MAİS’in katkılarıyla lideriz. Türkiye globalde de Renault Grubu’nun 6’ncı büyük pazarı. Türkiye’nin en büyük yatırımcılarından biri olup binek otomobil ihracatında 1’inci sırada yer alıyoruz. Ortaklığımızın yenilenmesi, Renault için Türkiye’de yeni projeler geliştirmenin yolunu açıyor.”

Haberin Devamı

70 ülkeye ihracat

Nisan’da 6 milyonuncu aracı ve 5.5 milyonuncu motorunu üreten Oyak Renault, Fransız otomotiv devinin en büyük tesislerinden biri konumunda. Şirket 2017’de 287 bin 915 otomobil, 599 bin 335 adet motor, 271 bin 174 vites kutusu, 383 bin 577 adet şasi takımı üretti. Türkiye’nin oto ihracatının yüzde 31’ini tek başına gerçekleştirdi. Şirket Clio IV, Clio Sport Tourer ve yeni Megane Sedan modellerini 70 ülkeye ihraç ediyor.

İlk hibrit Bursa’ya

Renault, 5’inci jenerasyon Clio’nun ana üretim üssü olarak yine Türkiye’yi seçti. Aracın üretiminin yüzde 94’ü Türkiye ile Slovenya’da gerçekleşecek. 250 milyon euro yatırımla ortaya çıkan yeni Clio’nun üretimine bu yılın son çeyreğinde başlanması bekleniyor. Yenilenen Clio’da Renault ilk kez hibrit motor teknolojisi kullanacak.