Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye güvendiğimiz için para getirdik

Odeabank, 15 Temmuz darbe girişiminden üç gün sonra Türkiye’ye 1 milyar lira getirdi. Bankanın Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, kritik bir zamanda aldıkları bu kararın Türkiye’ye olan güvenlerinin eseri olduğunu söyledi. Türkiye piyasalarının tam bir başarı örneği sergilediğini belirten Özkaya, “Dünya devleri dayanıklıklarını teoride ölçerken, Türkiye bunu gerçek manada yaşadı ve ne kadar güçlü olduğunu tüm dünya gördü” dedi.

Türkiye'ye güvendiğimiz için para getirdik

Türkiye 16 Temmuz 2016'da yeni bir sabaha uyandı. 15 Temmuz akşamı ülkemiz hain bir saldırıyla karşı karşıya kaldı. Dik duruş ve milli irade ile demokrasimize vurulmaya çalışılan darbe 1,5 günde püskürtüldü. Piyasalar, alınan yerinde kararlar ve halkın döviz bozdurup ekonomiye katkı vermesiyle normal seyrinde işlem gördü.

1 MİLYAR LİRANIN HİKAYESİ

Odeabank darbe girişiminden üç gün sonra BDDK'ya başvurarak Türkiye'ye 1 milyar lira kaynak girişi için izin istedi. Onayın hemen ardından da bir milyarlık sermaye artırımına giden banka, Türkiye'ye duyduğu güveni ortaya koydu. Yüzde 75'i Lübnan merkezli Bank Audi'ye ait olan Odeabank'ın diğer ortakları ise Uluslararası Finans Kurmu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD). Türkiye'ye olağanüstü bu dönemde 1 milyar lira getiren bankanın kapısını çaldık. Odeabank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özkaya ile bu anlamlı kararlarının perde arkasını ve geleceğe dönük beklentileri konuştuk.

BİR GÜNDE PÜSKÜRTÜLDÜ

Türkiye'ye getirdiğiniz 1 milyar liradan ne anlamalıyız?

Haberin Devamı

Türkiye, 5 Temmuz gecesi ve sonrasında tam bir başarı örneği sergiledi. Dünyanın merkez bankaları, büyük şirketleri ve bankaları zaman zaman ne kadar iyi olduklarını ölçmek için stres testleri yaptırır. Faiz 2 puan artarsa, kurda sert hareket olursa pozisyonları nasıl değişir görmek ister. Ama tüm bunlar teori üzerine yapılır. Türkiye ise stres testini gerçek manada yaşadı ve 1,5 gün gibi kısa sürede darbeyi püskürtüp ekonomisini bozmadan yola devam etti. Krizlere ve beklenmedik şoklara dayanıklı olan ülkelere ve şirketlere yatırım yapmak her zaman karlıdır. Bizim ortaklarımız da daha önceden aldıkları karar doğrultusunda artırdıkları sermayeyi Türkiye'ye tereddütsüz gönderdi. Çünkü ülkenin gücünü gördü.

TÜRKİYE DİNAMİK BİR ÜLKE

Daha da güçlendiğimizi mi söylüyorsunuz? Kesinlikle evet. Türkiye tüm bu sorunlara rağmen inanılmaz bir pazar, inanılmaz dinamik bir ülke. Kendi dinamiklerinin pozitif olmasıyla bu dönemde bile sanki darbe gibi bir girişim olmamış gibi yoluna devam ediyor. Üstelik bunu toplumun her kesiminde görüyoruz. Bankalar ve şirketler günlük işlemlerin tümünü yapıyor. Bankalar kredi veriyor, mevduat alıyor, şirketler yatırım yapıyor. Bu gerçekten övünülmesi gereken daha sonra analiz edilmesi gereken bir olay. Buna yakın hiçbir olay başka bir ülkede bu kadar kolay atlatılamazdı. Diğer ülkelerin buna benzer olaylarına baktığımızda yıllarca kendilerini toparlayamamaları bizim ciddi anlamda Türkiye'de bir şeylerin başarıldığını görüyoruz.

RAKAMLAR GÖSTERİYOR

Haberin Devamı

Tüm bunlara rağmen evet rakamlarda Türkiye'nin gücünü destekliyor. Risk primlerinin oldukça kabul edilebilir düzeyde kalması, buna rağmen enflasyonun ve bütçe açığının hala kontrol ediliyor olabilmesi, cari açığın geriye gitmesi umut veriyor.

Güven azalması hissettiniz mi?

Yabancıların Türkiye'ye ilgisi her zaman vardı. Ama 15 Temmuz'dan sonrasını soruyorsanız her gün bir veya iki müşteriyle görüştüğümü söyleyebilirim. Özellikle yabancı diye de bakmamak lazım Türklerin yabancı ülkelerdeki yatırımları da çok önemli. Benim kişisel çevremde gördüğüm 2-3 tane devam etmekte olan ve düşünülen yatırımda hiçbir gerileme yok.

Türkiye'ye her kıtadan ilgi var

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcı hangi sektörlere yatırım düşünüyor?

Enerji önemli bir ilgi alanı. Gayrimenkul hala yabancı yatırımcıyı cezbediyor. Burada gayrimenkule sadece konut olarak bakmamak lazım, Alışveriş merkezleri ve ticari alanlar olarak bir bütün. Yine sağlık, eğitim ve bankacılık alanları yabancının markajında. Yeni ortaklık sürecimizde bizimle ilgilenen birçok yabancı yatırımcı oldu. Sadece Orta Doğu değil dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'ye yatırım yapılıyor. Çinli bankaların Türkiye'ye gelmesi, Çinli şirketlerin enerji yatırımları, Avrupalı ve ABD'li şirketlerin kendi ülkelerindeki durgunluğa rağmen Türkiye'ye gelmesi de dikkate alınmalı.

Özeller arasında ilk 10'dayız

Odeabnak'ın hedefleri hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Özel bankalar arasında ilk 10'dayız. Mevduatlar bakımından 8'inci, toplam aktifler bakımından ise 9'uncu büyük banka konumundayız. 1 milyar liralık sermaye artırımımız ile birlikte Odeabank'ın ödenmiş sermayesi 3.3 milyar liraya yükseldi. Özkaynak büyüklüğümüz ise 3.8 milyar lira. Şu anda 50 şubemiz bulunuyor. Şube sayımızı artırmayı planlıyoruz. Henüz şubemiz bulunmayan Trabzon, Manisa, Aydın, Balıkesir, Kahramanmaraş, Şanlıurfa gibi şehirlerde önümüzdeki dönemde şube açmayı düşünüyoruz.

Haberin Devamı