Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye getirilmesi için Gülen’le görüşmüş

Eski Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminde ABD’de Fethullah Gülen’le görüşmesinin nedenini anlattı

Türkiye’ye getirilmesi için Gülen’le görüşmüş

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu darbe girişimiyle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu’na gönderdiği metinde FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ile neden görüştüğünü açıkladı. MİT Müsteşari Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılmasıyla Gülen cemaatinin gerçek niteliği ve hedefleri konusundaki soru işaretlerinin pekiştiğini ve 17-25 Aralık operasyonlarının da seçilmiş hükümete darbe teşebbüsünde bulunmaya cüret edebildiklerini gösterdiğini anlatan Davutoğlu, şunları yazdı:

‘Uyarıda bulundum’

“Bu çerçevede, 2013 BM Genel Kurulu toplantısına seyahatim öncesinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığımız değerlendirmede, bu yapının gittikçe artan bir şekilde Türkiye karşıtı çevrelerce kullanılmaya müsait hale gelmesi hasebiyle, Gülen’in daha önce yapılan çağrılar çerçevesinde Türkiye’ye getirilerek kontrol altına alınmasının gerekli olduğu kanaatine vardık. Sayın Başbakanımızla yaptığımız bu değerlendirme neticesinde ve talimatı doğrultusunda, BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’de bulunduğum sırada, Gülen’le bir görüşme gerçekleştirdim.” Gülen ile görüşmesinin kişisel bir tercih veya bir yakınlık gösterisi mahiyetinde olmadığını ifade eden Davuütoğlu, “Bu görüşmede Sayın Başbakanımızla gerçekleştirdiğimiz istişare çerçevesinde açık bir şekilde gerekli uyarılarda bulundum” dedi.

Haberin Devamı

Vazgeçme niyeti yoktu

Davutoğlu “Bu görüşme sonrasında, Gülen’in hükümetimize ve ülkemize yönelik operasyonların içinde olduğuna ve bu tutumundan vazgeçme niyetinde olmadığına yönelik kanaatimiz pekişti. Bu görüşme dışında, kendisiyle başka hiçbir görüşmem olmadı” ifadelerini kullandı.

Rus uçağının düşürülmesi

24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesi sonrasında “Talimatı bizzat ben verdim” diyen Davutoğlu, komisyona bu sözüyle ne demek istediğini da, “Grup toplantısında ifade ettiğim talimat, angajman kuralları ile ilgili. Angajman kuralları genel bir talimattır. Saniyelerle sınırlı ihlal süreçlerinde ayrıca bir talimata ihtiyaç duyulmaz. Talimatını verdiğim angajman kuralları Rusya dahil hiçbir ülkeyi hedef almamıştır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı