Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye de rol biçtiler!

İflasın eşiğindeki Güney Kıbrıs için Türkiye senaryosu

İflasın eşiğindeki Güney Kıbrıs’ın kurtuluşu için senaryolar havalarda uçuşuyor. En ilginç öneri Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Ash’ten geldi: Rumlar, Annan Planı’nı kabul etsin, Türkiye 7 milyar euro versin.

İflasın eşiğindeki Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde kurtuluş senaryoları havalarda uçuşuyor. Akdeniz’de bulduğu 283 milyar metreküp doğalgazın Rus Gazprom’a devredilmesinden emeklilik fonlarına el konulmasına kadar birçok formül masaya yatırılıyor. Ancak en ilginç kurtarma planı önerisi Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash’ten geldi. Ash’in İngiliz Financial Times gazetesi için kaleme aldığı “Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi’nin imdadına yetişir mi?” başlıklı yazısında, ‘tarafların yıllardır taşıdıkları savaş baltalarını bir kenara bırakmaları’ halinde adada yaşanabilecek gelişmelere değindi. Ash, “Peki Rumlar artık at gözlüklerini çıkartıp ezeli düşmanı Türkiye’den yardım istedi... O zaman ne olur?” sorusunu sordu.


Barış enerjiye yarayacak

Timothy Ash, Türkiye’nin 2004 Annan Barış Planı şartlarını kabul etmeleri karşılığında Rum Kesimi’ne 7 milyar euro vermesi önerisinde bulundu. Ash, planın zamanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşlarının 3’te 2’si tarafından onaylandığını, Rum Kesimi’nin 4’te 3’ü tarafından ise veto edildiğini belirtti. İki ülke arasında bu koşullar altında bir anlaşma sağlanması halinde Türkiye’nin bölgedeki askeri harcamalarını önemli oranda azaltabileceğine işaret etti. Adada yaşanacak birleşme sayesinde KKTC’nin de AB Fonları’ndan faydalanmaya başlayabileceğini söyleyen Ash, “Ayrıca iki taraf arasındaki barış, enerjide dev bir işbirliği getirecek” dedi.


‘Euro’dan çıkmak zorunda kalacak

Üst düzey bir yetkili, Güney Kıbrıs’ın banka mevduatlarından tek seferlik vergi alınmasını kabul etmemesi halinde ülkedeki büyük bankaları kapatmak zorunda kalabileceğini, hatta ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkabileceğini söyledi. Euro Bölgesi, IMF ve Güney Kıbrıs arasındaki görüşmeler hakkında doğrudan bilgi sahibi olan yetkili, “En sonunda bu onların kararı olacak. Ülkeyi, Euro Bölgesi’nden çıkmaya zorlayacak temel hasarların gerçekleşmemesi için yapabileceğimiz çok şey var“ açıklamasını yaptı.


Annan Planı nedir?

Annan Planı, Türk ve Rum kesimleri halinde bölünmüş Kıbrıs Adası’nın bağımsız bir devlet olarak birleştirilmesini öneren Birleşmiş Milletler (BM) planıdır. Adını, planı ortaya atan BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’dan aldı.


Avrupa 3 gün süre verdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne AB ve IMF ile bir kurtarma planı üzerinde uzlaşmaya varılması için 25 Mart Pazartesi gününe kadar süre tanıdı. ECB, belirlenen süre zarfı içerisinde uzlaşma sağlanamaması halinde Güney Kıbrıs’taki bankalara sağladığı Acil Likidite Desteği’nin (ELA) keseceğini açıkladı. “ELA’nın devam etmesi için bankaların borçlarını ödeyebilir halde olmalarını sağlayacak AB-IMF programı gerek” denildi.


Bu planlara alfabe yetmez

Kıbrıs Rum Kesimi, AB ve IMF’nin kurtarma planına alternatif ‘B Planı’ oluşturmak için kolları sıvadı. Rumlardan ilk etapta bir ‘Yatırım Dayanışma Fonu’ kurulmasına karar verildiği açıklaması geldi. Yatırım Fonu aracılığıyla en az 2.5 milyar euro toplanması hedefleniyor.

Yarı resmi kurumların 2-3 milyar euro değerindeki emeklilik fonlarına el koymak, gelecekteki doğalgaz gelirlerine dayalı acil tahvil ihracı ya da çok daha düşük düzeyde olmak koşuluyla mevduat vergisini uygulamak gibi seçenekler de kurtuluş seçenekleri arasında yer alıyor. ‘Saç traşı’ ihtimalinin ise masadan tamamen kaldırıldığı kaydediliyor.

Haberin Devamı