Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye çok yaklaştı!

Meksika’da 81 kişinin ölümüne yol açan domuz gribi hızla yayılıyor.

ABD, Yeni Zellanda, İspanya, İsrail’de vakalar görüldü. Dünya Sağlık Örgütü salgın nedeniyle uluslararası kriz uyarısı yaptı. Meksika’da okullar, stadyumlar, sinema ve tiyatrolar, kiliseler, bar ve restoranlar kapatıldı. Polise şüphelendikleri kişileri zorla hastaneye götürme yetkisi verildi

Meksika Sağlık Bakanlığı, iki ay önce ortaya çıkan salgında ölü sayısının 81’e yükseldiğini açıklarken, hastalığa yakalananların sayısı da 1324’e yükseldi. İlk olarak ülkenin başkenti Mexico’da baş gösteren salgın daha sonra 16 Meksika eyaletine yayıldı ve son iki ay içinde ülkede grip vakaları 3 kat artış gösterdi. Bunun üzerine ülkede 500 kadar toplu etkinlik 10 gün süreyle iptal edildi. Okullar, stadyumlar, sinema ve tiyatrolar, kiliseler, bar ve restoranlar kapatıldı. Evlerine kapanmak zorunda kalan 20 milyon nüfuslu başkent Mexicoluların yoğun ilgisi nedeniyle DVD satışları patladı. Meksika’da hafif ateşi çıkanlar bile domuz gribi endişesiyle hastaneye başvurdu.

6 ülkede görüldü

ABD’nin California ve Texas eyaletlerinden sonra Kansas’ta da domuz gribi belirtilerini gösteren 2 iki kişi daha ortaya çıktı. Bu iki kişiden birinin hastalığı atlattığı duyuruldu. Böylece ABD’de domuz gribine yakalandığında şüphelenilenlerin sayısı üç eyalette 10 kişiye yükseldi. New York’ta da okul olarak Meksika tatiline gittikten sonra grip belirtileri gösteren 75 öğrenciye tahlil yapıldı. Bu öğrencilerin 9’unun domuz gribine yakalandığı tahmin ediliyor. Meksika’yı bir münazara için ziyaret eden 10 Yeni Zelandalı öğrencinin de gribe yakalandıkları tespit edilmesi üzerine 22 öğrenci ve 3 öğretmen daha havaalanında karantinaya alındı. Virüsü kaptığından şüphelenilen Meksika’dan dönen bir İsrailli hastaneye kaldırıldı. İsrailli hasta Orta Doğu’daki ilk domuz gribi vakası olabilir. İspanya’nın Bilboa kentinde de kısa süre önce Meksika’da bulunmuş 3 kişi domuz gribi şüphesiyle hastanede gözetim altında tutuluyor. Meksika’dan gelen ve domuz gribi belirtileri gösteren 3 kişi üzerinde testler yapıldı. Meksika’dan gelen British Airways uçağında görev alan bir kabin görevlisi ise domuz gribi kaptığı şüphesiyle karantinaya alındı ancak yapılan testler negatif çıktı.

Virüs gençleri vuruyor

Dünya Sağlık Örgütü, tüm devletleri grip salgını ve ağır zatürre vakalarına karşı dikkatli olma konusuna uyardı. Uzmanlara göre domuz gribine neden olan virüs, insan ve kuş gribi virüslerinin daha önce görülmemiş bir birleşim ve insandan insana bulaşabiliyor. En şaşırtan özelliği ise diğer griplerin aksine çocuklar ve yaşlılar yerine 20-40 yaş arasındaki sağlıklı ve genç insanları hedef alarak öldürüyor olması.

Bilim adamları grip için aşı geliştirilmesinin aylar sürebileceği belirtiliyor. Gripten ilk ölümün 13 Nisan’da meydana geldiği Meksika’da hükümet salgınla başa çıkmak için 450 milyon dolarlık bütçe ayırdı ve ellerinde 1 milyon grip ilacı Tamiflon bulunduğunu açıkladı. Ancak halk hükümeti önlem almakta geç kalmakla suçluyor.

Kontroller sıkılaştırıldı

Dünyanın dört bir yanındaki havaalanlarında Meksika’dan gelen uçaklardan inen yolcuların tek tek grip belirtileri gösterip göstermedikleri inceleniyor. Avustralya ve Kanada da Meksika’ya ziyarette bulunan ve grip benzeri hastalık geçirenlerden doktorlarına görünmelerini istedi. Şili, Peru ve Arjantin gibi ülkeler salgın yüzünden alarma geçti. Rusya, Meksika ve ABD’den et ürünleri ithalatını kesti. Birleşik Arap Emirlikleri de benzer bir uygulamaya gideceklerini açıkladı. Brüksel’deki Avrupa Komisyonu, Avrupa’da henüz yeni domuz gribi vakasına rastlandığına dari bilgi edinmediklerini duyurdu.

Obama grip olmadı

Durumu yakından izlediklerini belirten Beyaz Saray ise önceki haftalarda Meksika’ya resmi bir ziyaret yapan ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Obama, başkent Mexico’da bulunan antropoloji müzesinin müdürü olan Felipe Solis’in daveti üzerine müzeyi ziyaret etmişti. Ancak Solis, ziyaretten bir hafta sonra zatürreden yaşamını yitirdi. Meksikalı yetkililer Solis’te domuz gribi bulunmadığını iddia ediyor.

Meksika polisi salgın avında

Meksİka ordusu, polisi ve sağlık görevlileri, caddelerde hapşıran ve öksüren avına çıktı. Hükümet tarafından acil olarak alınan bir kararla polis ve askere istedikleri herkesi gözaltına alıp evlerinde arama yaparak hastanede testten geçirme yetkisi verildi. Askerler, halka maskeler dağıtırken kamu çalışanlarına maske takma zorunluluğu getirildi. Meksika polisi sokaklarda gezerek insanların ateşini ölçtü. Öksürük, boğaz ağrısı, solunum zorluğu ve kusma gibi belirtiler gösteren kişiler hastaneye götürüldü. Öte yandan dünyaca ünlü salgın hastalık uzmanları, hastalığı yalnızca Meksika ve ABD sınırlarında tutmanın artık imkansız olduğunu öne sürüyor.

Havaalanlarındaki yolcuların ateşi ölçüldü

Japonya’nIn en büyük uluslararası havaalanında sağlık kontrolleri artırılırken, Filipinler, Tayvan ve Güney Kore, Meksika’dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi. Havaalanlarında yolcuların ateşi olup olmadığını anlamak için vücut ısısını ölçebilen özel monitörler kullanılıyor. Endonezya, Tayland ve Hong Kong’daki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediğini belirtti. Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi. Malezya ve diğer Asya ülkeleri ise Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni açıklamalarını beklediğini bildirdi. Asya’da 2003’te patlak veren kuş gribi virüsü H5N1’den en az 257 kişi hayatını kaybetmişti.

5 SORUDA DOMUZ GRİBİ

İsmine aldanmayın insandan bulaşıyor

1- Domuz gribi nedir?

Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.

2-İnsana bulaşır mı?

Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.

3- Domuz eti yiyenler domuz gribine yakalanır mı?

Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.

4- Bu, domuzlarda yeni grip türü mü?

İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor. Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor. DSÖ’ye göre, Meksika’da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.

5-Aşısı var mı?

Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok.

Haberin Devamı