Gazete Vatan Logo

Türkiye'ye 2 milyar dolarlık müjde!

Yabancıların bankacılık sektörüne olan aşkı büyüyor

Türkiye’yi radarına alan Deutsche Bank, Ankara’ya “Ülkenizde bankacılık yapmak istiyoruz” mesajı verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti yeni işbirliklerinin önünü açtı. Ankara’da gerçekleşen Türk-Alman CEO Forumu’ndan enerjiden bankacılığa kadar birçok alanda yatırım fırsatları çıktı. Hükümetin fırça attığı Volkswagen yatırım için yeşil ışık yakarken, enerjide 2 milyar dolarlık yeni ortaklık ve Deutsche Bank’ın Türk bankacılık sektörüne girme isteği Türkiye ekonomisini heyecanlandırdı.

2 milyar $’lık müjde

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gerçekleşen Türk-Alman CEO Forumu’nda enerji başta olmak üzere önemli yatırım alanlarının gündeme geldiğini söyledi. Çağlayan, “Aslında bu forumda Tuncay Özilhan’ın firmasının bir Alman şirketiyle enerjiyle ilgili 2 milyar dolarlık bir anlaşması söz konusuydu ama Angela Merkel’in programından dolayı herhalde açıklanması yetişmedi” dedi.

Deutsche lisans da alabilir

Toplantıda finans sektörüne yönelik olarak, Deutsche Bank’ın söz aldığını kaydeden Çağlayan, “Deutsche Bank, ‘Biz Türkiye‘de bankacılık sektörüne kesinlikle girmek istiyoruz’ dedi. Türkiye’nin şu anda bankacılık sektöründe gelmiş olduğu yeri ve önemi bizzat CEO ifade etti ve ‘Daha evvel Türkiye’de yoğun gayretler sarfettik ancak Türkiye’de kesinlikle sektöre girmek istiyoruz’ dedi. Ne şekilde girecekleriyle ilgili herhangi somut bir şey söylemediler ama ben size banka satın almaktan bankacılık lisansı almaya kadar opsiyonlarının olduğunu söylüyorum” diye konuştu.

Dünya finans devi

DEUTSCHE Bank’ın toplam varlıkları 2.1 trilyon euro. Bankanın 101 bin çalışanı var. Finans devinin 2011 yılı net kârı 4.3 milyar euro. Banka 1987’den bu yana Türkiye’de kurumsal bankacılık hizmeti veriyor.

32 CEO katıldı

TÜRK-Alman CEO Forumu’na, 16 Türk grubuyla birlikte Almanya tarafından aralarında Siemens, e.ON, EnBW, Lufthansa, Hitachi Power Europe, Alba, Hoffmann, Deutsche Bank, Fraport ve Airbus Operations’ın da olduğu 16 şirketin tepe yöneticisi katıldı.

Merkel, VW için ‘yeşil ışık’ yaktı

En fazla satış yapan marka olmasına rağmen Türkiye’de üretimi olmayan Volkswagen’e yönelik yaptığı yatırım çağrısının Angela Merkel ziyaretinde de gündeme geldiğini kaydeden Zafer Çağlayan, “Başbakanımız ile Merkel arasında bu konu konuşuldu. Sayın Merkel de Volkswagen’in Türkiye’de böyle bir yatırım yapmasından memnun olacaklarını ifade etmişler. Bana iletilen nota göre Başbakanımıza ‘Kötü bir niyet yok’ demişler. Beni kastederek, ‘İsterse Sayın Bakan yetkililerle görüşebilir’ demişler” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı