Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye 10 milyar dolar kazandıracak

Tofaş, Egea projesinin hatchback modelini bantlardan indirdi. Koç Holding’in Başkanı Ömer Koç, “Egea’dan 2023’e kadar 1.3 milyon adet üretip, 10 milyar $’lık ihracat hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’ye 10 milyar dolar kazandıracak

Tofaş, 1 milyar dolarlık yatırımla ortaya çıkan ve fikri mükiyet hakları kendisine ait Egea (Ege) Ailesi’nin ikinci ürünü olan hatchback modelinin üretimine başladı. Avrupa’ya ‘Tipo’ ismiyle ihraç edilecek olan ilk Fiat Egea hatchback üretim bandından indirildi. Tofaş, Fiat Chrysler Automobiles ile (FCA) yaptığı ‘al ya da öde’ anlaşmasıyla 2023’e kadar 1.3 milyon adetlik üretimi ve 10 milyar dolarlık ihracatı garantiye aldı.

Törende konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, “Tofaş, tarihi yatırımlarla en kuvvetli dönemini yaşıyor. Egea hatchback ile bu başarının daha ilerilere taşınacağına inanıyorum. 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen Egea ailesi kapsamında 2023’e kadar 1.3 milyon adet üretim ve 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Merhum abisini andı

Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünün benim için ayrı bir önemi var. Tofaş’ta sizlere ilk defa hitap etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Tofaş son yıllarda gerçekleştirdiği 1.5 milyar doların üzerindeki yatırımı ile tüm ürün gamını yeniledi. Bugün 7 değişik marka için üretim yapan tek otomotiv şirketi oldu.”

Haberin Devamı

“Tofaş’ta son dönemlerin en önemli yatırımı elbette Egea’dır” diyerek konuşmasına devam eden Ömer Koç, “Bu vesileyle aramızdan ayrılan sevgili Mustafa Koç ’u saygı ve rahmetle anıyorum. Kendisi çok önem verdiği Egea’yı akıllı proje olarak adlandırmıştı. Akıllı proje, çünkü Egea’yı hem iç pazardaki konumumuzu güçlendirecek hem de önemli ihracat potansiyeli yaratacak bir model ailesi olarak görüyordu” dedi.

100 bin Egea ihraç edecek

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, Egea model ailesi ile 2016’da 100 bin adedin üzerinde araç ihraç edeceklerini belirtti. Model ailesi içinde ihracat atılımını hatchback ile gerçekleştireceklerine dikkat çeken Cengiz Eroldu “2016 yılında Egea hatchback üretiminin yüzde 90’ını ihraç edeceğiz” dedi.

Geleceğin teknolojisi için iyi hazırlanalım

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk otomotiv sektörünün geleceğin teknolojilerine en iyi şekilde hazırlanması gerektiğini söyledi. Işık, “Ar-Ge ve tasarım yeteneğimizi geliştirelim, yeni teknolojilerde söz sahibi olalım, fikri mülkiyet hakları bize ait olan modeller üretelim. Sektörün geleceğine damga vuracak olan kilit teknolojilere hep birlikte daha fazla yoğunlaşmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

350 patent başvurusu yaptı

Egea’nın Tofaş’a kazandırdıklarının rakamlarla sınırlı olmadığını, Ar-Ge’de ulaşılan yetkinliğin de bir ifadesi olduğunu vurgulayan Cengiz Eroldu, şunları kaydetti: “1994 yılında kurulan Ar-Ge’miz bugün 600’ün üzerinde çalışanı ile Fiat Chrysler’in Avrupa’daki 2’nci büyük Ar-Ge merkezi konumunda. Tofaş olarak Ar-Ge’ye bugüne kadar yaklaşık 40 milyon euro yatırım yaptık. 10 yıldan bu yana da ciromuzun yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye aktarıyoruz. Patent başvuru sayımız 350’ye ulaşmış durumda. Tofaş Ar-Ge olarak Avrupa Birliği araştırma projelerinde öncü görevler üstleniyoruz.

Emisyon değerleri, yakıt tüketimi ve maliyet değerlerinde azalmayı sağlayacak olan araç hafifletme araştırmaları çalışmalarımızın odak noktasını oluşturuyor.”

Haberin Devamı

Egea HB’nin bantttan indirme törenine Bakan Fikri Işık, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Temel Atay, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, OSD Başkanı Kudret Önen, Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç katıldı. Bakan Işık, Ömer Koç birlikte ilk üretilen Egea HB’i fabrikada kullandı.